Vuoden vuosaarelainen Helena Saarikoski: – Alueen yhteisöllisyys yllätti

– Vuosaaressa on ollut helppo verkostoitua, vuoden vuosaarelainen Helena Saarikoski totesi.

– Vuosaaressa on ollut helppo verkostoitua, vuoden vuosaarelainen Helena Saarikoski totesi.

– Viisi vuotta sitten muutin kantakaupungista Vuosaareen. Olin täysin yllättynyt siitä yhteisöllisyydestä, jota täällä heti koin. Sellaista en ollut kokenut koskaan aiemmin  kantakaupungissa, Helena Saarikoski kertoi vastaanottaessaan Vuoden vuosaarelainen -palkinnon Rastilan kartanolla tiistaina 2.11. järjestetyssä palkitsemistilaisuudessa.

Vuosaari-Säätiön hallintoneuvoston puheenjohtaja Pertti Tossavainen kiitteli puheessaan Helena Saarikosken panosta vuosaarelaisen asukasaktiivisuuden organisoimisessa ja Vuosaaren luonto- ja ympäristöarvojen esiintuomisessa.

– Kallahti-Kallvik ry:n puheenjohtajana Saarikoski on ollut tehokas ja aikaansaava vuosaarelainen toimija, Tossavainen kiteytti.

Filosofian tohtori Helana Saarikoski tunnetaan varsinkin Kallahden Pohjavedenpuiston ja itäisen Meri-Rastilan alueen puolustajana ja puolestapuhujana sekä alueen mittavan rakentamisen vastustajana.

– Olen otettu ja ylpeä tästä tunnustuksesta, vaikka kyllä melkoisesti työtäkin on tullut tehtyä näiden asioiden parissa, Saarikoski totesi.

Alunperin Pohjavedenpuiston puolustaminen lähti liikkeelle asukaskokouksesta. Siitä toiminta kehittyi eräänlaiseksi asukasliikkeeksi.

– Varsin pian huomasimme, ettei tällaisella liikkeellä ollut oikein keskusteluyhteyttä kaupunkiin päin eikä mahdollisuuksia oikeusvalitusten tekoonkaan. Päätimme siis perustaa yhdistyksen ja näin perustettiin Kallahti-Kallvik ry vuonna 2018, Saarikoski kertasi.

Kaupunginvaltuusto teki hiljattain päätöksen Pohjavedenpuiston ja Meri-Rastilan itäosan tiivistämisestä.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen…

Vuoden vuosaarelainen 2020 -palkinto myönnettiin Rastilan Cafe Monamissa pidetyssä tilaisuudessa järjestyksessään jo 29. kerran. Vasemmalla Vuosaari-Säätiön Pertti Tossavainen, palkittu Helena Saarikoski ja säätiön Heikki Hurtta sekä Matti Luopajärvi.

Vuoden vuosaarelainen -palkinto myönnettiin Rastilan Cafe Monamissa pidetyssä tilaisuudessa järjestyksessään jo 29. kerran. Vasemmalla Vuosaari-Säätiön Pertti Tossavainen, palkittu Helena Saarikoski ja säätiön Heikki Hurtta sekä Matti Luopajärvi.

– Teemme oikeusvalituksen tuosta päätöksestä ja olemme saaneet siihen mukaan Helsingin luonnonsuojeluyhdistyksen. Työtä se tulee teettämään, mutta uskomme mahdollisuuksiimme, Saarikoski kertoi.

Myöhemmin Kallahti-Kallvik ry:n toiminta laajeni ja esimerkiksi Pelastetaan Vuosaari! -adressiin saatiin yhdessä kerättyä yli 4 500 rakentamista vastustavaa nimeä. Yhdistys on järjestänyt myös lasten päiväleirejä. Saarikosken mielestä Vuosaaressa on ollut helppo verkostoitua ja tehdä yhteistyötä.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen…

Rastilan kartanossa tiistaina 2.11. järjestetyssä tilaisuudessa esiintyi osa vuoden 2002 vuosaarelaiseksi valitusta Vuosaaren ala-asteen 6. musiikkiluokan entisistä oppilaista. – Vuodet ovat vierineet, mutta sointi oli tallella!

Rastilan kartanossa tiistaina 2.11. järjestetyssä tilaisuudessa esiintyi osa vuoden 2002 vuosaarelaiseksi valitusta Vuosaaren ala-asteen 6. musiikkiluokan entisistä oppilaista. – Vuodet ovat vierineet, mutta sointi oli tallella!

– Tänä päivänä tietoisuus lähiluonnon merkityksestä ja uhanalaisuudesta on lisääntynyt ja yhteistyötä tehdään tiiviisti eri kaupunginosienkin välillä, Saarikoski totesi.

– Aiemmin oli helppo todeta, että Vuosaaressa yhdistyvät niin kaupungin kuin maaseudunkin hyvät puolet. En tiedä, pitääkö se enää paikkaansa, kun luontoa katoaa rakentamisen tieltä ja palvelutkin joiltain osin huononevat, palkittu vuosaarelainen Helena Saarikoski aprikoi palkitsemispuheessaan.

Teksti ja kuvat: Eero Honkanen