Vuosaaren nuorille löytyy monipuolista tekemistä koko kesäksi!

NutaFudiksesta on tullut suosittua.

NutaFudiksesta on tullut suosittua.

Vuosaaren alueen kesätoiminnot nuorille ovat startanneet. Kesällä toiminta keskittyy ulos ja sinne missä nuoret ovat. Myös jalkautuva nuorisotyö on liikkeellä nuorten suosimissa paikoissa. Itä-Helsingin alueella löytyy koko kesän ajan runsaasti erilaista tekemistä kesälomaansa viettäville nuorille.

NutaFudis

Kesäkauden toiminnot ovat lähteneet mukavasti liikkeelle Vuosaaren nuorisotyöyksikössä. Jo perinteeksi muodostunut NutaFudis starttasi ja jatkuu 24. heinäkuuta asti maanantaista perjantaihin Merilahden koulun kentällä. Iltapäivisin kello 14–16 pelaavat 9–12-vuotiaat, ja alkuillasta kello 17–19 on 13–18-vuotiaitten pelit.

– Aloitimme NutaFudiksen torstaina 4.6. Alkuviikon perehdytimme toiminnassa mukana olevia 16–18-vuotiaita kesätyöntekijänuoria ja kävimme vielä tarkkaan läpi turvallisuusohjeistuksia, nuoriso-ohjaajat Tuija Ronkainen ja Sabasy ”Sabi” Ndiaye kertovat.

Molemmat sanovat ikävöineensä nuoria kevään aikana ja ovat innoissaan päästessään käynnistelemään taas toimintaa. Tunne taitaa olla molemminpuolinen.

– Kun torstaina aloitettiin, kentällä oli jo nelisenkymmentä nuorta odottamassa, Sabi sanoo.

Pieni sadekaan ei haitannut, koska ilma oli lämmin.

NutaFudikseen osallistuakseen ei tarvitse aikaisempaa kokemusta jalkapallosta, vaan kaikki ovat tervetulleita mukaan ja jokaiselle löytyy joukkue. Itse asiassa osallistuakseen ei tarvitse edes olla kiinnostunut pelaamisesta, sillä paikalle voi tulla kannustamaan, hengailemaan yhdessä muiden kanssa ja moikkaamaan nuoriso-ohjaajia. Paikalla on aina viisi nuorisotyöntekijää ja kesätyöntekijöitä, mutta myös jalkapallon asiantuntijoita.

– Mukana on myös paljon tyttöjä, ja NutaFudis ei ole pelkästään poikien juttu, Tuija ja Sabi muistuttavat.

Mopo- ja pelitoimintaa

NutaFudiksen lisäksi Vuosaaren alueella järjestetään kesällä muun muassa mopotoimintaa ja pelitoimintaa. Luvassa on myös avoimia työpajoja, kuten djembe-paja, retkipäiviä esimerkiksi Korkeasaareen ja Seikkailupuisto Korkeeseen sekä 130-rantojensiivoushankkeeseen liittyviä retkiä ja roskajuoksu.

Alueen nuorten toiveeseen on vastattu, ja Merilahden peruskoulun jumppasalissa on kesä-heinäkuussa nuorten toivomaa Uberpark-toimintaa. Tarjolla on trampoliini sekä paljon muita välineitä voltti- ja temppuiluharjoitteluun. Tiistaisin järjestetään 7.7. asti kesäpelailua 13–17-vuotiaille Aurinkolahden rannalla. Tarkemmat tiedot löytyvät osoitteesta funactionnuorille.fi

– Kesäkaudella nuorisopalvelujen toiminta keskittyy ulos ja sinne missä nuoret ovat. Näin tavoitamme paljon nuoria ja myös eri nuoria kuin mitä tavoitamme nuorisotalotyössä. Lisäksi tällä tavoin pystytään tarjoamaan sisätilat järjestöjen päiväleirien ja kurssien käyttöön sekä siten entisestään laajentamaan alueen harrastustarjontaa nuorille, Vuosaaren nuorisotyöyksikön toiminnanjohtaja Kaisa Kivelä kertoo.

Kivelä korostaa, että vaikka nuorisotiloissa ei kesällä ole avointa toimintaa, se ei tarkoita sitä, että nuorisotyöntekijät olisivat kokonaan lomalla.

– Panostamme kesätoimintaan todella paljon ja teemme yhteistyötä muiden toimijoiden kanssa. Odotamme tästä kivaa ja aurinkoista kesää!

Pyörälläkin jalkaudutaan

Kevään aikana tehostettua jalkautuvaa nuorisotyötä jatketaan Vuosaaren alueella koko kesän ajan. Jalkautuva nuorisotyö on nuorisotyöntekijöiden jalkautumista kaduille ja asuinalueille sekä muille julkisille ja puolijulkisille paikoille, kuten asemille ja kauppakeskuksiin. Nuorisotyöntekijät ottavat keskustelukontaktia nuoriin ja pyrkivät toiminnallaan nuorten hyvinvoinnin turvaamiseen, yhteisymmärryksen lisäämiseen ja yleisen turvallisuuden tunteen parantamiseen. Jalkautuva nuorisotyö ei toimi järjestyksenvalvojana tai joukkojen hajottajana, vaan toimii nuoria varten.

Vuosaaressa jalkautuu sekä Vuosaaren omia nuoriso-ohjaajia että idässä ja koko kaupungissa jalkautuvia nuoriso-ohjaajia. Alueen nuoret ovat tulleet hyvin tutuiksi nuoriso-ohjaajille. Uutuutena Vuosaaressa otetaan kesällä käyttöön pyörällä jalkautuva nuorisotyö; pyörällä jalkautujien peräkärrystä löytyy aina muun muassa juomavettä janoisille nuorille sekä pihapelejä ajanvietteeksi. Jalkautuvaan nuorisotyöhön saa yhteyden numerosta 040 334 8076.

Avointa toimintaa Itä-Helsingin alueella

Itä-Helsingin alueella on kesän aikana runsaasti avointa ja maksutonta toimintaa nuorille. Lähes kaikilla nuorisotaloilla on kesätoimintaa ja talokohtaiset tiedot löytyvät parhaiten tilojen nettisivuilta ja somekanavista. Esimerkiksi Herttoniemen uudessa Hertsi-keskuksessa Herttoniemen kirjaston kanssa samoissa tiloissa sijaitseva uusi upea Hertsin nuorisotila on auki läpi koko kesän maanantaista perjantaihin kello 15–21.

Vartiosaaressa toimii koko kesäloman ajan kesätoiminta ja taidepaja Nuorten Saarigalleria. Saarigalleriaan voi tulla omatoimiselle retkelle fiilistelemään saarimiljöötä, tai osallistua ohjattuihin kuvataide-, puutyö, kivi- ja metallipajoihin. Lisätietoa löytyy osoitteesta vartiosaari.munstadi.fi ja maksuttomille kursseille voi ilmoittautua osoitteessa harrastushaku.fi

Syötävässä puistossa Mustikkamaalla toimii heinäkuun loppuun asti tiistaista perjantaihin Nuorten avoin kesäpiha. Kontulan toimintakeskus Luupin takapihalla toimii maanantaista perjantaihin kesäpiha, jossa voi viettää aikaa esimerkiksi pihapelien ja kaupunkiviljelyn merkeissä. Koskelan nuorisotalolla puolestaan on kesäkuussa erilaisia työpajoja katutanssista teatteri-ilmaisuun ja salibandysta koripalloon.

Vuosaaren lisäksi NutaFudista on tarjolla muun muassa Kontulassa Kurkimäen tekonurmella, Myllypuron pallokentillä ja Herttoniemenrannan liikuntapuiston kentällä.

Itäkeskuksessa Stoan aukiolla on skeittiohjausta keskiviikkoisin ja torstaisin kello 14–18. Lisäksi Stoan aukiolle rakentuu touko–kesäkuun aikana kukkiva tuoksupuutarha, jossa on tilaa hyönteisten pörinälle, surinalle ja perhosbaareille. Itäkeskuksen Kipinässä puolestaan järjestetään nuorten suosimia K-pop- ja street dance -tanssitunteja. Tanssista kiinnostuneet löytävä harrastushaku.fi-osoitteesta myös muita tanssitunteja ympäri Stadia.

Kesäkuussa Meri-Rastilan rantametsissä toteutuu ihmisten ja kasvien suhdetta käsittelevä Planty-esitys. Esityksiin on vapaa pääsy, mutta niihin on ilmoittauduttava, tarkempi kokoontumispaikka ilmoitetaan osallistujille muutamaa päivää ennen esitystä. Lisätietoa esityksestä löytyy osoitteesta vuotalo.fi

Kaikki jutussa mainitut toiminnat ovet Helsingin kulttuurin ja vapaa-ajan toimialan järjestämiä, ja ne ovat nuorille maksuttomia. Lisää tietoa löytyy osoitteista munstadi.fi ja harrastushaku.fi sekä alueen nuorisotalojen nettisivuilta.