Vuosaaren terveysasema selvinnyt hyvin koronataistelussa

Vuosaaren terveysaseman tiloja.

Vuosaaren terveysaseman tiloja.

Vuosaaren terveysaseman ylilääkärinä vuodenvaihteessa 2019–2020 aloittanut Cinzia Sarti on tyytyväinen johtamansa terveysaseman taistelusta koronaa vastaan. Terveysaseman toiminnot ovat muovautuneet vastaamaan epidemian haasteita.

– Henkilökunnallamme ei ole vielä tähän mennessä (16.6.2020) yhtään vahvistettua koronatartuntaa, Sarti sanoo.

Korona lisäsi etätöitä

Nolla tartuntaa on erinomainen tulos etenkin siltä kannalta, että Vuosaaressa on miltei Helsingin eniten todettuja koronatartuntoja. Vuosaaren terveysasema reagoi jo vähän ennen Suomen ensimmäisiä rajoitustoimia helmikuun lopussa mahdollistamalla sekä kaikille lääkäreilleen että sairaanhoitajilleen etätyöskentelyn. Jos tuli pienikin epäilys koronasta tai flunssaoireita, henkilö siirtyi etätöihin.

– Anoimme kaikille etätyöskentelyluvat, ja saimme ne. Yksi merkittävä seikka on, että henkilökunnallamme on Helsingin kaupungin tarjoamat omat työläppärit, joilla voi tehdä etätyötä, omalla kotikoneelle kun ei missään nimessä voi käsitellä arkaluontoisia asiakastietoja, Sarti kertoo.

Korona vaikutti paljon terveysaseman arkeen ja uusi, tuntematon epidemia alussa pelotti työpaikalla: alkuun moni asia oli vaikeaa, mutta viruksen luoma poikkeustilanne toi myös muutamia positiivisia asioita työyhteisöön. Muun muassa kaikki tilapäiset työntekijät halusivat jatkaa töissä Vuosaaren terveysasemalla.

Henkilökunnan ja asiakkaiden palautteesta alkaa näkyä, että työntekijät ja asiakkaat viihtyvät terveysasemalla nyt paremmin.

– Meille tulee tällä hetkellä enemmän puheluita kuin vuosi sitten samaan aikaan, mutta puhelinruuhka ja jonot on saatu purettua, Sarti sanoo.

Uusia toimintatapoja

Terveysaseman henkilökunnan arjessa korona on näkynyt lisääntyneiden etätöiden lisäksi siten, että aamupalaverit pidetään tällä hetkellä verkossa, henkilökunta pitää vastaanotoilla yllään suojamaskeja sekä suojakäsineitä, myös siivousta on tehostettu. Monet näistä koronarutiineista ovat varmasti tulleet terveysasemalle jäädäkseen.

– Henkilökuntamme aamupalaverit ovat ainakin sellaisia, jotka haluaisin saada taas hoidettua kasvokkain, kunhan koronatilanne sen sallii. Mutta esimerkiksi suojamaskien ja -käsineiden aktiivisempi käyttäminen ja muutenkin hygienia-asiat ovat hyviä muutoksia, joista toivon uutta normaalia, Sarti miettii.

Asiakkaille koronatilanne näkyy konkreettisesti siten, että ennen saapumista Vuosaaren terveysasemalle on henkilökunta vastaanottamassa kaikkia asiakkaita. Kuume ja yleisesti oireet, jotka viittaavat ylähengitystieinfektioon ohjataan suoraan Malmin toimipisteeseen.

– Muutoin terveysasemamme toimii normaalisti, vaikka olemme valmiutta nostaneet. Lisäksi riskiryhmiä sekä ikäihmisiä on pyritty ohjaamaan terveysasemalle muina kuin ruuhka-aikoina, Sarti kertoo.

Terveysaseman asiakasmäärät laskivat koronatilanteen alussa, mutta ovat nyt palaamassa entiselleen. Vuosaaressa on paljon vieraskielisiä asiakkaita, ja osittain siksi täällä ollaan totuttu, että asiakas saattaa tulla suoraan asemalle olematta sitä ennen yhteydessä muutoin. Tämänkin vuoksi paikan päällä opastavalle henkilökunnalle on tarvetta.

– Kesällä terveysaseman edustalla päivystää lääketieteen opiskelijoita, joten heille se on hyvää oppia opastaa asiakkaita, minkälaiseen hoitoon ja minne tulisi hakeutua, Sarti mainitsee.

Vuosaaren terveysaseman neuvolan toiminta on jatkunut lähes normaalina, vain vanhempien lasten ei-akuutteja tarkastuskäyntejä on siirretty syksymmälle.

– Meillä on neuvola onneksi omassa kerroksessaan, eli silläkin tavoin on ollut helppo pitää erillään neuvolatoiminta ja mahdolliset korona-altistumiset, Sarti kertoo.

Asiakasystävällisyys painopisteenä

Vuosaaren terveysaseman ylilääkäri Cinzia Sarti sekä uusi osastonhoitaja Annamaija Ollikainen ovat kokeneet koronanepidemian haastavana, mutta myös mielenkiintoisena ja kehittävänä. Ylilääkäri arvioi, että Suomen suurimman lähiön terveysasemalla riittää jatkossakin haasteita ja jatkuvaa toiminnan kehittämistä.

Uudet esimiehet ovat hiljalleen tuoneet asemalle uusia toimintatapoja sekä analysoineet vanhojen onnistumisia. Yksi yleinen painopiste on asiakasystävällisyyden parantaminen. Tavoitteena on, että Vuosaaren aseman toiminta koetaan pysyvästi sujuvaksi ja laadukkaaksi.

– Onneksi työn alkuhaasteiden jälkeen on koronatilannekin tasoittunut. Tämä merkitsee sitä, että muun muassa Vuosaaren terveysasemalla vuosia toimineen asukasraadin toiminta pyritään palauttamaan syksyllä. Myös Vuosaari-lehden kanssa tehtyä tiedotusyhteistyötä jatketaan, Sarti linjaa.

Vuosaaren terveysasema (Kahvikuja 3) on 31.8.2020 saakka arkisin avoinna kello 8–16. Lisätietoa toiminnasta löytyy Vuosaaren terveysaseman nettisivuilta.

Haastattelu: Antti Honkanen