Historiallisen suuren kokaiinitakavarikon esitutkinta valmistui

Länsi-Uudenmaan poliisi tiedotti 11.8.2020 saaneensa esitutkinnan valmiiksi 16.12.2019 Espoossa tapahtuneen Suomen historian suurimman kokaiinitakavarikon tiimoilta.

Poliisi sai viime vuoden joulukuussa hälytyksen Espoossa Kilossa sijaitsevalle liikekiinteistölle, jonka rahtiterminaalialueelle viisi miestä oli tunkeutunut ja uhkaillut ampuma-asetta muistuttavalla esineelle ihmisiä. Rikollisten tavoitteena oli päästä käsiksi yhden rahtikontin sisältöön. Rahtikonttia purkanutta työntekijää oli uhkailun lisäksi lyöty asetta muistuttavalla esineellä päähän. Työntekijä loukkaantui lievästi lyömisestä. Esitutkinnassa paljastui, että esine oli oikeaa asetta muistuttava muovikuulapyssy. Paikalta onnistuttiin tekemään hätäilmoitus, mutta poliisien saavuttua olivat ryöstöpuuhissaan epäonnistuneet vorot paenneet alueelta.

Viidestä epäillystä poliisi sai kaksi kiinni vielä samana iltana Helsingin Olympiaterminaalista, kun he yrittivät poistua laivalla Suomesta. Samalla otettiin kiinni kolme muuta epäiltyä, jotka eivät olleet mukana rahtikontin purkupaikalla. Kolme Espoon rahtiterminaalissa ryöstöpuuhissa ollutta miestä on yhä tavoittamatta, mutta heidät on tunnistettu hollantilaisiksi. Rikoksista epäillään siis kaiken kaikkiaan kahdeksaa miestä, joista viisi vuosien 1987–2000 välillä syntynyttä on vangittuina. Heistä neljä asuu Tanskassa ja yksi Ruotsissa.

Miehet yrittivät päästä käsiksi rahtikonttiin, joka oli tuotu terminaaliin rekalla Vuosaaren satamasta. Vuosaareen kontti oli tullut merikuljetuksena Hollannin Rotterdamin sataman kautta Brasiliasta. Muun muassa teknisessä paikkatutkinnassa on selvinnyt, että rahtikontti on sisältänyt laillisena rahtina metallisia puhallusrakeita sisältäneitä säkkejä, joiden joukkoon on ollut kätkettynä yhteensä 176,1 kilogrammaa kokaiinia noin yhden kilon painoisina tiiliskiveä muistuttavina kappaleina. Lastin katukauppa-arvo olisi ollut Suomessa jopa yli 25 miljoonaa euroa. Huumeita ei ilmeisesti ollut tarkoitus ainakaan kokonaan levittää Suomen markkinoille, sillä lasti oli tarkoitus viedä pois maasta. Kokaiinipitoisuudeltaan 94–100-prosenttista huume-erää oli yritetty saada rikollisten haltuun jo ennen Suomeen saapumista, mutta homma oli silloinkin jäänyt yritykseksi.

Suomen suurimmassa kokaiinitakavarikossa on tehty kotimaan eri viranomaisten välisen yhteistyön lisäksi myös laajaa kansainvälistä yhteistyötä. Kokonaisuutena asian esitutkinnan yhteydessä on selvitetty yli kymmenen henkilön osuutta asiassa. Osan näistä henkilöistä osalta on jo esitutkinnan aikana pystytty selvittämään, ettei heitä ole syytä epäillä tässä yhteydessä rikoksesta. Syyte asiassa on nostettava 20.8.2020 mennessä. Rikosasian pääkäsittely alkaa Helsingin käräjäoikeudessa 2.9.2020. Epäiltyjen rikosnimikkeinä ovat törkeä huumausainerikos, törkeän ryöstön yritys ja törkeän ryöstön valmistelu. Nimikkeet kohdistuvat eri henkilöihin, ja ne saattavat vielä muuttua tai tarkentua syyteharkinnan yhteydessä.