Raili Mikkasen uusin korjaamassa ahman huonoa mainetta

Raili Mikkanen: Suuri ja pieni ahma Kustantaja: Kustannusliike Robustos. Sivumäärä: 32. Suositushinta: n. 25 €.

Raili Mikkanen:
Suuri ja pieni ahma
Kustantaja:
Kustannusliike Robustos.
Sivumäärä: 32.
Suositushinta: n. 25 €.

34 vuotta Vuosaaressa asuneelta kirjailija Raili Mikkaselta on ilmestynyt ahmoista kertova teos Suuri ja pieni ahma. Heinolaan vuonna 2019 muuttaneen Mikkasen uusin kirja esittelee tuon uhanalaisen lajin ala-asteikäisille lapsille, mutta se herättää varmasti ajatuksia iästä riippumatta.

Suomessa erittäin uhanalaista ahmaa on tavattu viime vuosien aikana myös Vuosaaressa, kun ahmojen elinpiiri on levinnyt. Yleensä Helsinkiin eksyvät eläimet ovat kumppania etsiviä uroksia, joilla riittää Vuosaaressa ravintoa, sillä täällä on paljon esimerkiksi metsäkauriita.

– Vuosaari ja ahma ovat vähän samanlaisia: hyviä asioita, joilla on väärä maine. Onneksi se on kummankin kohdalla paranemassa, Mikkanen miettii.

Suomessa on noin 300 ahmayksilöä. Ahmasta ei aiheudu ihmisille juurikaan haittaa lukuun ottamatta Pohjois-Suomen porovahinkoja. Sen vuoksi kanta ja elinalueet kasvavat. Suuri ja pieni ahma -kirja oikoo ahman huonoa mainetta huvikseen tappavasta, vaarallisesta pedosta.

Mikkanen kiinnostui todenteolla Suomen suurimmista näätäeläimistä, ahmoista vieraillessaan Ähtärin eläinpuistossa kymmenisen vuotta sitten. Muun muassa Ähtärin Julia- ja Matti-ahman elämää seurataankin tässä hienoilla kuvilla varustetussa pienessä tieto-oppaassa.

Kirjan mielenkiintoisimmat sivut käsittelevät luonnontilassa eläviä ahmoja, mutta on hyvin ymmärrettävää, että Ähtärin eläinpuiston ahmoja esitellään niin paljon, onhan ahma todella harvinainen, arka suurpetomme, johon monikaan ei elämänsä aikana törmää. Ahma osaa olla myös leikkisä ja utelias, mutta sen luottamuksen voittaminen on pitkä prosessi – siksi ahman ikuistaminen luonnossa kameralle on usein pitkä prosessi.

Finlandia Juniorilla vuonna 2002 ja useilla muilla tunnustuspalkinnoilla palkitun Raili Mikkasen seuraava kirja on tekeillä. Se tulee osaksi Minervan Suomen lasten… -kirjasarjaa, ja siinä esitellään Suomen rannikon saaria nimellä Suomen lasten aarresaaret.

Teksti: Antti Honkanen