Jari Aarniolle elinkautinen vanhasta Vuosaaren palkkamurhasta

Helsingin käräjäoikeus tuomitsi 22.12.2020 Helsingin huumepoliisin ex-päällikkö Jari Aarnion elinkautiseen vankeusrangaistukseen 16.10.2003 Vuosaaressa tapahtuneesta palkkamurhasta. Aarnion ei väitetä suoranaisesti osallistuneen murhaan, mutta käräjäoikeus katsoi hänen jättäneen sen estämättä, vaikka poliisina tiesi henkirikossuunnitelmasta. Volkan Ünsalin murhasta on aiemmin tuomittu neljä miestä elinkautisiin.

Käräjäoikeuden päätöksessä todettiin, että Aarnio oli järjestänyt epäiltyihin palkkamurhaajiin kohdistunutta tarkkailua ja puhelinkuuntelua, jotka olivat muodostaneet hänelle erityisen suojeluvastuun. Huolimatta suojeluvastuusta Aarnio ei ollut kertonut kertyneitä tietoja muille poliiseille.

Poliisi avasi Ünsalin palkkamurhatutkinnan uudelleen vuonna 2015 saatuaan uutta tietoa Suomessa poikkeuksellisesta rikoksesta, jonka tutkinnassa ruumista ei ole koskaan löydetty. Aarnion lisäksi tapauksessa epäiltiin United Brotherhood -rikollisjärjestön entistä johtajaa Keijo Vilhusta, jolle syyttäjät vaativat myös elinkautista. Vilhusen syytteet käräjäoikeus kuitenkin hylkäsi näytön riittämättömyyden vuoksi.

Apulaisvaltakunnansyyttäjä valittaa tuomiosta, koska sen mielestä Keijo Vilhusen osuus tapahtumiin on syytä saattaa kokonaan hovioikeuden arvioitavaksi. Myös Jari Aarnio aikoo valittaa tuomiosta, koska Aarnion mukaan hänellä ei ollut sellaisia tietoja murhasta, joiden perusteella olisi voinut estää henkirikoksen. Aarnio sanoo kuulleensa etukäteen vain epämääräisiä ja rikollispiireissä yleisiä huhupuheita Ünsalin mahdollisesta palkkamurhasta.

Ruotsinturkkilainen Volkan Ünsal murhattiin Kallvikintien varrella sijaitsevassa kerrostaloasunnossa, koska hän oli kertonut Ruotsin poliisille tietoja Arlandan lentokentällä Tukholmassa kesällä 2002 tapahtuneesta ryöstöstä, jossa lentokoneesta vietiin 44 miljoonaa kruunua. Ünsal tiesi ryöstäjät ja riitauduttuaan heidän kanssaan kertoi poliisille tietoja ryöstöstä ja joutui lopulta palkkamurhan kohteeksi Vuosaaressa.