Terveysasemalla pitää saada palvelua suomen ja ruotsin kielellä

Olen kuunnellut surullisena ja harmistuneena keskustelua Vuosaaren terveysaseman palveluista. Moni vuosaarelainen kokee, ettei saa vastaanotolla palvelua riittävän selkeällä suomen tai ruotsin kielellä. Ihmisillä on lääkärissä käynnin jälkeen ollut epävarma olo siitä, tuliko ymmärretyksi oikein vastaanotolla. Myös lääkäriltä saatujen ohjeiden ymmärrettävyys on ollut epävarmaa. Näin ei voi, eikä saa olla.

Ymmärrän, että Helsinki kansainvälistyy vuosi vuodelta ja erikielisten kaupunkilaisten määrä kasvaa koko ajan. Se ei kuitenkaan voi tarkoittaa sitä ettemme saa enää hyvää palvelua omilla kotimaisilla kielillä, suomen tai ruotsin kielellä. Lääkärin vastaanotolla jos missä täytyy olla selkeä varmuus siitä, että on tullut ymmärretyksi. Sehän on koko käynnin tarkoitus, että saa oikeasti apua tilanteeseensa, jonka vuoksi lääkärille on hakeutunut.

Ulkomaalaistaustaisten lääkärien määrä on lisääntynyt erityisesti Itä-Helsingin terveysasemilla. Lääkärien suomen kielen taito on testattu ennen kuin Valvira on myöntänyt luvan työskennellä lääkärinä Suomessa. Tämä ei selkeästikään ole riittänyt, kun tilanne ainakin osan vuosaarelaisten mielestä on näin.

Haluan, että Vuosaaren terveysasemalla kiinnitetään tähän lisää huomiota. Lääkärien itsensä täytyy varmistaa, että potilas ymmärtää mitä hänelle on sanottu ja ohjeistettu. Lääkärien rekrytoinnissa suomen ja ruotsin kielen osaaminen tulee olla keskeinen valinnan peruste.

Sari Kumin,
varhaiskasvatuksen erityisopettaja,
kuntavaaliehdokas 2021