Pyöräilykausi alkoi, vaaratilanteita syntyy

Huomasin pääsisäisenä Vuosaaressa pyöräillessäni, ettei aina jalankulkijoiden ja pyöräilijöiden liikkuminen suju harmonisesti – välillä liikennesääntöjä tulkitaan väärin tai niitä ei tiedetä. Tässä kuitenkin pari vähän tulkinnanvaraista liikennemerkkiä ja Liikenneturvan ohjeita turvalliseen kevyen liikenteen kulkuun.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen…

Pyörätie ja jalkakäytävä rinnakkain Kallvikintiellä.

Pyörätie ja jalkakäytävä rinnakkain Kallvikintiellä.

Kun pyörätie ja jalkakäytävä ovat rinnakkain (ensimmäinen kuva), niin liikennemerkki osoittaa, kumpi puoli on tarkoitettu jalankulkijoille ja kumpi pyöräilijöille. Pyöräilijän on ajettava omalla puolellaan oikeassa reunassa. Jalankulkijan paikka on jalkakäytävällä vapaa.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen…

Yhdistetty pyörätie ja jalkakäytävä Kallvikintien ja Niinisaarentien kiertoliittymän vieressä.

Yhdistetty pyörätie ja jalkakäytävä Kallvikintien ja Niinisaarentien kiertoliittymän vieressä.

Yhdistetyllä pyörätiellä ja jalkakäytävällä (toinen kuva) jalankulkijan paikka on pyörätien reunassa. Hän saa tällaisella yhdistetyllä väylällä valita, kulkeeko hän oikeaa vai vasenta reunaa. Liikenneturva suosittelee valitsemaan turvallisimman reunan – esimerkiksi lasten tai koirien kanssa kuljettaessa joskus on parempi valita reuna, mikä on kauimpana ajoradasta. Pyöräilijä kulkee puolestaan tällaisella tiellä oman kulkusuuntansa mukaan oikealla puolella tietä.

Liikenneturvan nettisivuilta liikenneturva.fi löytyy selkeästi selitettynä vinkkejä ja sääntöjä turvalliseen kevyen liikenteen kulkemiseen.

Turvallisen liikkumisen puolesta,
Puraukko