Vuotalossa voi tavata puutarhurin ja Vuosaarelle oma äänitaideteos

Puutarhuri tavattavissa Vuotalon Galleriassa

Puutarhuria voi tavata Vuotalon (Mosaiikkitori 2) aulassa tiistaina 20.7. Vuotalon gallerian kasvimajan rakentaja viherartesaani ja puutarhuri Antti Annanpalo on paikalla tiistaina 20.7. kello 9.30–11.30. Annanpalon kanssa voi keskustella kasvien hoidosta sekä puutarhan suunnittelusta ja rakenteista. Samalla voi ihastella Vuotalon kesänäyttelyä ja ainutlaatuista galleriapuutarhaa.

 Galleriapuutarhan kasvua voit seurata myös Helsinki–kanavan livelähetyksessä osoitteessa  www.helsinkikanava.fi/

Vuosaari saa oman äänitaideteoksensa

Kesän aikana saatat nähdä Vuosaaressa äänitaiteilija Johanna Puuperän haastattelemassa ihmisiä tai äänittämässä Vuosaaren aaltoja. Johanna valmistelee Vuotalon 20-vuotisjuhliin Vuosaari-aiheista äänitaideteosta ja inspiroituu Vuosaaren hengestä.

– Vuosaari on viime vuosina noussut Helsingin lähiöiden edelläkävijäksi monessa asiassa. Kulttuurien moninaisuus on osa Vuosaaren ainutlaatuista yhteisöllisyyttä ja me-henkeä. Myös upea kaupunkiluonto suojelualueineen, hyvät palvelut ja liikenneyhteydet ovat vailla vertaansa. Tällaisia ovat lähiöt parhaimmillaan, Puuperä pohtii.

Taiteentekijänä Johanna Puuperä on mukana luomassa yhtenäisempää kaupunkikulttuuria ja löytämässä monipuolisia tapoja käyttää yhteistä kaupunkitilaamme. Vuosaarisonaatti on osa suurempaa teoskokonaisuutta, jossa taiteilija haluaa vaikuttaa Helsingin lähiöiden maineeseen ja positiiviseen kehitykseen. Rehellisiä ja aitoja määritelmiä lähiöistä asuinalueena jakavat lehtiotsikoiden sijaan niiden tärkeimmät asiantuntijat, alueella elävät ihmiset itse.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen…

Äänitaiteilija Johanna Puuperä.

Äänitaiteilija Johanna Puuperä.

– Teossarjan edellinen osa on Malmi-sinfonia opus 00700. Sitä tehdessä kävi ilmi, että Malmilla viihdytään erinomaisesti ja aluetta pidetään viihtyisänä, turvallisena ja yhteisöllisenä, Puuperä kertoo.

Vuosaarisonaatti julkistetaan Vuotalon 20-vuotisjuhlan yhteydessä Mosaiikkitorilla marraskuussa. Puuperän pyrkimyksenä on tuoda taidetta ulos arkeen ihmisten pariin ja herkistää kaupunkilaisia havainnoimaan arkistakin kaupunkiympäristöä uusin silmin ja korvin.

– Vuosaarisonaatti saa inspiraatiota sisältöönsä länsimaisen taidemusiikin kulmakivestä, sinfoniaorkesterista, jossa jokaisella eri soittimella ja muusikolla on oma tärkeä roolinsa. Klassisen musiikin arvokas maine käy keskustelua ”idän ihmeen” kanssa. Sonaatti tulee ottamaan itsensä kuitenkin vähemmän vakavasti kuin mitä klassisen musiikin perinteeseen kuuluu, Puuperä kertoo.

Sonaatissa liikutaan äänen ja musiikin rajamaastossa. Se tulee olemaan moniääninen kollaasi, joka osallistaa alueen asukkaita teoksen sisältöön olennaisesti. Jos siis näet Johannan äänitallenin kädessä ja luurit päässä, älä epäröi nykäistä hihasta ja mennä juttelemaan. Taiteilija kertoo tarvitsevansa juuri teitä, jotta sonaatista tulee sen kuuloinen kuin Vuosaari aidosti on!