Vuosaaren aktiivinen pöhinä Atomirotan Mikon mieleen

Atomirotta-yhtye.

Atomirotta eli laulaja Mikko Sarjanen, kitaristi Rane Raitsikka (oikealta nimeltään Harri Jäntti) ja kosketinsoittaja J. Pajulaakso (oikealta nimeltään Jyrki Pajunen). Kuva: Markus Paajala

Roihuvuoressa asuva Atomirotta-yhtyeen laulaja ja lauluntekijä Mikko Sarjanen, 43, tutustui Vuosaareen jo lapsuudessaan 1980-luvulla, kun hän kävi Vuosaaren uimahallissa ja ala-asteen liikuntapäivinä Roihuvuoresta jään yli hiihtäen lihapiirakalla Rastilassa. Lähes koko elämänsä Itä-Helsingissä asuneella muusikolla on lisäksi ollut monia vuosaarelaiskavereita läpi elämän. Sarjanen kuvaileekin suhdettaan Vuosaareen ”erittäin lämpimäksi ja pitkäaikaiseksi”.

– Käyn yhä säännöllisesti uimassa Vuosaaren uimahallissa. Kallahdenniemi on Unescon-maailmanperintökohdekamaa. Myös Rantapuisto-hotelli on ihan spesiaali tunnelmaltaan. Vuosaaressa on tarjolla maailmanluokan klassikkomaisemat kaikille stadilaisille – ja nykyään espoolaisillekin – metromatkan päässä, Sarjanen hehkuttaa pinta-alaltaan Helsingin suurinta lähiötä.

Aurinkolahti-fani

– Vuosaari on nykyään ihan jo väkiluvultaankin oma pikku kaupunkinsa. Muutos on ollut suuri minun nuoruuteeni verrattuna. Kirjasto skulaa, uimahalli on upea ja Vuotalolla tapahtuu. Vuosaaressa on ollut jo vuosia aistittavissa hyvä omalaatuinen ja aktiivinen pöhinä. Vuokin vibassa on aina ollut ja on nykyään vielä enemmänkin minulle jonkinlainen selittämätön veto, Sarjanen pohtii.

Atomirotan laulaja sanoo, että hänestä on viime vuosina kuoriutunut Aurinkolahti-fani.

– Aurinkolahti on alkanut löytää uudenkarheuden jälkeen omaa identiteettiään. Kahvila Kampelassa istun kalasopalla sekä pannukakulla riimivihkon kanssa lähes viikoittain. Kesällä rantsussa on railakas eteläeurooppalainen kuhina, ja syssymmällä rauhallista rantaviivaa on nasta dallailla merituulessa, Sarjanen miettii mielipaikkaansa Vuosaaressa.

Musiikkityylien sulatusuuni

Myös Notkea Rotta -räppiyhtyeen Rottana tunnettu Sarjanen alkoi siirtyä räppimaailmasta kohti bluesia, funkia, jazzia ja punkia, kun Atomirotta soitti ensimmäisen keikkansa vuoden 2014 alussa. Samana vuonna julkaistun I-debyyttilevyn Aurinkoon- ja Hima taas -kappaleiden suosio oli huimaa.

– Tekemällä oppii, ja mehän ollaan koko ajan keikoilla, eli parhaassa mahdollisessa mestassa oppimisen kannalta. On räppäristä enempi laulajaksi siirtymisessä silti omat haasteensa ollut, mutta omalla tyylillä mennään eteenpäin, Sarjanen miettii.

Sarjasen mukaan Atomirotan biisientekoon osallistuu koko bändi, eli hänen lisäkseen kosketinsoittaja-tuottaja J. Pajulaakso (oikealta nimeltään Jyrki Pajunen) ja kitaristi Rane Raitsikka (oikealta nimeltään Harri Jäntti). Kolmikon kappaleissa kuullaan ”paljon keloja ja kokemuksia eletystä elämästä”.

– Ehdoton rehellisyys omaa juttua kohtaan on se, mikä kuuluu musiikissamme. Ei me olla kelailtu mitään strategioita, vaan pantu ennakkoluulottomasti haisemaan omista lähtökohdistamme ja niitä haastaen. Ranen vahva rollari meets funk -skeba kohtaa biitit ja suomenkielisen puhelaulun, Sarjanen yrittää kuvailla Atomirotan menestysreseptiä.

Festarilavoilta kulmabaariin

Atomirotalta on ilmestynyt kolme albumia musiikkia. Viimeisin albumi III julkaistiin keväällä 2018, ja sen levynjulkaisukeikat myivät Tavastian loppuun kolmena päivänä peräkkäin. Levyllä vieraili muun muassa Guns N’ Rosesin kosketinsoittaja Dizzy Reed.

Vaikka Atomirotta kiertää Suomen suurimmilla musiikkifestivaaleilla Provinssista Ruisrockiin ja sen levyillä soittaa maailmantähtiä, se ei ole unohtanut laajaa kuulijakuntaansa ja jättänyt väliin pienempiä keikkapaikkoja. Tyyli on pysynyt uskollisena sille, että livekeikat vedetään kovalla lavaenergialla läpi – olipa kyseessä jättifestarit tai kulmabaari.

Meri-Rastilan Pikkupelikaani Bar&Nightissa perjantaina 12.10.2018 järjestettävä keikka on jo yhtyeen neljäs kyseisessä ravintolassa.

– Lähiövedoissa on aina oma poikkeuksellinen tunnelmansa. Pelikaani edustaa sitä Vuosaaren henkeä, jota ei tavoita kuin saapumalla paikalle. Kaikkien, ei siis pelkästään vuosaarelaisten, kannattaa tulla paikalle! Sarjanen kehuu.

Laulaja muistelee ilolla tammikuun keikkaa Pikkupelikaanissa.

– Silloin espoolainen kauluspaitajengi teki neitsytmatkan metrolla itään meidän Pelikaanin keikalle, ja he nauttivat menosta suunnattomasti!

Atomirotta esiintyy Pikkupelikaani Bar&Nightissa (Meri-Rastilan kuja 2) perjantaina 12.10.2018 kello 23.59 alkaen. Liput 10 euroa, lipun voi ostaa myös ennakkoon ravintolasta.

Haastattelu: Antti Honkanen