Ristihämähäkki – vahvan verkon kutoja

Vuosaaren luonto -palstalla tutustutaan Vuosaaren luontoon.

Hämähäkki ”paketoi” saaliinsa ja aloittaa ruokailun, uusi verkko joka päivä.

Hämähäkki ”paketoi” saaliinsa ja aloittaa ruokailun, uusi verkko joka päivä.

Ristihämähäkin väritys vaihtelee tummanruskeasta vaaleaan oranssiin. Hämähäkeillä on neljä raajaparia. Selässä on ristinmuotoinen kuvio, siitä nimi. Verkko on taidokas, varsinkin aamu-usvan tai sateen jäljiltä. Siitä kulkee hälytyslanka, joka on tuhannesosa millimetriä paksu, mutta terästäkin vahvempaa. Seitinohutta verkkoa käyttävät monet linnut sitoessaan pesäaineksia yhteen.   

Hämähäkin kyky rakentaa taidokas verkko hämmästyttää ihmisiä. Naaras rakentaa verkon, jossa se parittelee koiraan kanssa. Koiraan on parasta poistua näyttämöltä nopeasti, jottei se joutuisi naaraan saaliiksi, aivan kuin rukoilijasirkoillakin. Luonnossa kaikki on tarkoituksenmukaista. Moraalisäännöt ovat erilaiset kuin ihmisillä.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen…

Ristihämähäkki aloittaa jokapäiväisen verkon kutomisensa.

Ristihämähäkki aloittaa jokapäiväisen verkon kutomisensa.

Ristihämähäkit (Araneus diadematus) lähisukulaisineen lienevät tunnetuimpia 600 hämähäkkilajistamme. Pelko hämähäkkejä kohtaan on perusteltua, koska niiden pisto on myrkyllinen. Ihminen on niin suuri saalis ristihämähäkille, ettei pistos tunnu hyttysen pistoa kummemmalta. Ovathan ne myös tarpeellisia tuhohyönteisten pyydystäjiä vanhoissa puurakennuksissa. Luonnossa ei ole yhtään ”turhaa” eliölajia, kaikella on tarkoituksensa.

Markku Piipponen