Uutelan metsät

8.12. Vuosaari-lehdessä Päiväkoti Kanavan Laineet-ryhmät eskarit olivat huolissaan Uutelan metsistä ja jopa niiden tuhoutumisesta. Olivat laskeneet 39 yhdeksän kantoa, joista yksi oli jopa 109-vuotias. Matematiikan taso kouluissa kuulemma laskee, mutta Kanavassa se kukoistaa, kun 6-vuotiaat kykenevät tällaista laskemaan ja tuollaisen kirjoituksen kirjoittamaan. Ironia sikseen: minusta on erittäin arveluttavaa, että joku aikuinen verhoutuu päiväkotilasten taakse ja esittää omat mielipiteensä heidän kantoinaan. Tällaisten juttujen kirjoittajan tulisi kirjoittaa omalla nimellään.

Mutta, Uutelan metsästä. Kaikkien hakkuiden vastustaminen tarkoittaa sitä, että alueesta tulee ryteikköä, puita ja pensaita täynnään. Kaikkea muuta kuin, mitä se on perinteisesti ollut. Alueella on harjoitettu maa- ja karjataloutta, jossa ovat vaihdelleet metsät, pellot ja niityt. Ja metsien pohjat ovat olleet karjan puhtaaksi kaluamia. Itsekin muistan lapsuudestani jotain tällaisesta perinnemaisemasta, muistan jopa kaiholla. Katsokaa Maanmittauslaitoksen ilmakuvaa Uutelasta vuodelta 1950, niin näette, millainen tämä maisema on perinteisesti ollut, luulisin jopa vuosisatoja.

Olin sauvakävelyllä muutama viikko sitten alueella ja katsoin tyydytyksellä maiseman avartumista. Uutelan metsien harventaminen on ollut maisemanhoitoa eikä metsän tuhoamista.

Jukka Lehto
jukka.lehto@helsinki.fi