Puistopolun peruskoulun oopperadebyytti ihastutti

Puistopolun peruskoulun oppilaita Alminsalin parrasvaloissa.

Puistopolun peruskoulun oppilaita Alminsalin parrasvaloissa.

Puistopolun peruskoulun 5B- ja 6B-luokat saivat ainutlaatuisen kokemuksen, kun pääsivät tekemään Kansallisoopperan ja -baletin koululaisoopperaa Lähde. Esityksen toteuttivat kolme ammattilaulajaa, koululaisten muodostama kuoro sekä sähkökanteleesta ja lyömäsoittimista koostuva yhtye. Se esitettiin Kansallisoopperan Alminsalissa tiistaina 22.3. 

Kansallisooppera ja -baletti tilaa noin joka toinen vuosi uuden koululaisoopperateoksen libreton ja sävellyksen. Lähteen libreton on tehnyt Juhani Koivisto ja sävellyksen Sari Kaasinen. Lähde-teos esitetään keväällä 2022 kahdenkymmenen eri koulun toimesta ympäri Suomea. Myös Vuoniityn koululaiset Vuosaaresta esittivät saman oopperan maaliskuussa. 

Lähde-koululaisoopperan ajankohtainen libretto on fiktiota, mutta sen taustalla on tosielämän tapahtumia. Liikemies haluaa rakentaa pyhänä pidetyn lähteen paikalle juomatehtaan, kunhan kunta vain rahoittaa hankkeen. Sopimus on jo tehty, ja se purkautuu vain, jos töitä ei aloiteta määräaikaan mennessä. Herkkä Sofia kuulee lähteen hengen puhuvan ja saa koko luokan mukaansa. Mutta pystyvätkö he estämään pyhän paikan tuhon? Aikaa on vain 40 minuuttia. Kaivinkoneet ovat jo valmiina. 

Oopperaa oikealla näyttämöllä

Vuosaarelaislapset pääsivät loistamaan esimerkiksi kunnanhallituksen humoristisissa rooleissa. Koulujen pandemia-ajan rajoitukset ovat toisinaan kieltäneet laulamisen kokonaan, mutta nyt sai taas laulaa sydämensä kyllyydestä Kaasisen tarttuvia melodioita. Suurin elämys oli päästä esiintymään oikealle näyttämölle parrasvaloihin. Rooliasut ja rekvisiitat tulivat kaikki oopperalta. 

Oopperaprojektin tavoitteena on kannustaa oppilaita laulamaan, lisätä oppilaiden itsetuntemusta, vahvistaa sosiaalisia vuorovaikutustaitoja, tutustuttaa oopperaan taidemuotona ja luoda kaikin puolin innostava ja voimaannuttava kokemus yhteisen tekemisen avulla. Tämä kaikki sopii paremmin kuin hyvin Puistopolun peruskoulun taideilmaisupainotuksen opetussuunnitelmaan. Taideilmaisupainotuksen luokanopettajat Kati Köngäs ja Mirka Sillanpää lähtivät innolla mukaan. 

Ooppera lähetti koululle materiaalit, joiden pohjalta tutustuttiin oopperan aihepiiriin ja alettiin harjoitella musiikkia sekä ilmaisua. Ohjaaja Ann-Mari Ohtamaa sekä muusikko Senni Eskelinen pitivät oppilaille yhden päivän harjoituksen. Tämän jälkeen harjoittaminen oli opettajien vastuulla. Tiistaina 22.3. esitys laitettiin kasaan Kansallisoopperan Alminsalissa ohjaajan, kolmen ammattilaissolistin, kahden muusikon ja tekniikan kanssa. Esitykset olivat samana päivänä. Onnistuneen esityksen pääsi näkemään yhteensä noin 400 katsojaa, ja palaute oli poikkeuksetta kiittävää! 

Teksti: Mirka Sillanpää