Harrastefutisseura FC Laturi on latonut palloa pussiin vuodesta 1996

Vuoden 2022 Tallinnan turnauksen mestarit. Laturi vei voittopokaalin nujertamalla FC Tavastian 3–0 sekä Muusikun 2–1 ja tasaamalla pisteet LHV:n kanssa lukemin 1–1. Turnauksen parhaaksi laturiksi valittiin toisen polven seuran pelaaja, kolme maalia tehnyt Elias Björk.

Vuoden 2022 Tallinnan turnauksen mestarit. Laturi vei voittopokaalin nujertamalla FC Tavastian 3–0 sekä Muusikun 2–1 ja tasaamalla pisteet LHV:n kanssa lukemin 1–1. Turnauksen parhaaksi laturiksi valittiin toisen polven seuran pelaaja, kolme maalia tehnyt Elias Björk.

Helsinkiläisessä harrastejalkapalloilussa vaikuttava FC Laturi matkasi lauantaina 23.4. kymmenettä kertaa Tallinnassa järjestettyyn ison kentän Tallinn Cup -jalkapalloturnaukseen. Vuonna 1996 alkunsa saanut FC Laturi perustettiin Aki ja Mika Kaurismäen Eerikinkadulla sijainneen Kafe Moskovan jalkapallojoukkueeksi. Joukkueen, jossa on alusta asti ollut vuosaarelaispelaajia mukana, nimi oli helmikuuhun 2022 asti Moskovan Laturi, mutta Venäjän hyökättyä Ukrainaan vaihtuivat nimi sekä logo pelaajien yhteispäätöksellä.

– Aktiivisia alkuperäisjäseniä on riveissämme nykyään viitisen kappaletta minä mukaan lukien. Aika monelle joukkueemme on ollut kasvattajaseura, vaikka toki todella monella on vahva tausta jalkapalloilun saralla ennen meille siirtymistä, kertoi Tallinnan-laivan menomatkalla Harri Björk, joka asui Vuosaaressa Laturin alkuvuosina.

Ylälaude päättämässä

Laturit ovat noin 20–60-vuotiaita pääkaupunkiseutulaisia jalkapallon ystäviä, joilla on varsin kirjava tausta: joukkueessa on juossut pallon perässä vuosien varrella satoja eri pelaajia niin pankkiireista työttömiin kuin virolaisista brasilialaisiin.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen…

FC Laturin uusi logo.

FC Laturin uusi logo.

– Talvitreenien kautta otetaan mukaan pelaajiamme suosittelemia kokelaita. Ja vaikka olemme harrastejoukkue, on yksi yhdistävä tekijä kaikille: joukkue tulee ennen yksilöä ja kentällä annetaan parhaamme, Harri Björk sanoi.

Jalkapallon lisäksi Laturin suola on yhteiset reissut, saunaillat sekä muut kokoontumiset. Joukkue osallistuu vuosittain eri puolella Suomea järjestettäviin ison kentän Rockfutiksen SM-kilpailuihin, jonka divarimestaruutta joukkue lähtee elokuussa puolustamaan Mikkeliin. Perinteisesti Laturi on ollut mukana Tallinnan turnauksen ja Rockfutiksen lisäksi myös perustamassaan ison kentän Stadin Futisliigassa sekä pienen kentän Tuska Cupissa ja Palloliiton pyörittämässä Harrasteliigassa. 

– Pelattavaa siis riittää, eikä parinkymmenen pelaajan liikuttelu ole aina yksinkertaista puuhaa. Siksi Laturilla on Ylälaude, noin 3–5 pelaajan ajoittain vaihtuva hallitus, joka hoitaa juoksevia asioita ja tekee lopulliset päätökset muiden pelaajien mielipiteiden pohjalta, Harri Björk totesi.

Myöhäiset 25-vuotissynttärit Tallinnassa

Laturin Tallinnan turnausmatkaa, jolla oli mukana tällä kertaa kolme vuosaarelaispelaajaa, hoiti joukkueen maalivahti, Ylälauteen jäsen Juuso Eloranta. Turnausjärjestelyistä Tallinnassa vastasi turnauksen perustaja, virolainen media-alan vaikuttaja Allan Muuk. Tallinnassa Laturit vietti koronan takia vuoden myöhässä 25-vuotissynttäreitään yhdessä vuonna 1985 perustetun muusikkopohjaisen paikalliskilpailija-ystävyysseura FC Tavastian sekä tallinnalaisten LHV:n ja Muusikun kanssa.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen…

Laturit valmistautumassa turnausotteluun.

Laturit valmistautumassa turnausotteluun.

FC Levadian harjoituskentällä pelattu pienturnaus päättyi tälläkin kertaa Laturin kultajuhliin, joita vietettiin pelien jälkeen hotellin spa-osastolla. Illalla siirryttiin Telliskiven kaupunginosan ruoka- ja musiikkiravintolaan viihtymään hyvän ruuan, puheiden, laulujen, palkintojenjaon ja musiikkikeikan ryydittäminä.

Vahva yhteishenki

Sunnuntaiaamuna oli lähes parikymmenpäisen Laturi-joukkion tukka pystyssä Tallinnassa puhaltaneen navakan tuulen lisäksi myös pontevista mestaruusjuhlista johtuen. Paluulaivalle kömpi kuitenkin jokainen pieni hymynkare kasvoillaan. Aiheen iloon tiivisti Harri Björk kuvaillessaan Laturin vahvaa yhteishenkeä.

– Vuosikymmenten aikana on saattanut tulla takkiin parisuhteissa, työelämässä ja jalkapallokentillä, Laturi on silti pysynyt aina pystyssä. Joukkueen luomaa henkeä ja tuomaa iloa elämään ei voi rahalla ostaa.

Teksti: Antti Honkanen, Laturin pelaaja vuodesta 2020