Vuosaarelaiskirjailija Kaiho Niemiselle Eino Leinon palkinto

Kaiho Nieminen on asunut Vuosaaressa vuodesta 1971.

Kaiho Nieminen on asunut Vuosaaressa vuodesta 1971.

Vuoden 2022 Eino Leinon palkinto jaetaan 6.7.2022 Päivitä Leino! -tapahtumassa Espan lavalla kello 16.00. Vuoden 2022 Eino Leinon palkinnon saaja on vuosaarelainen kirjailija Kaiho Nieminen, 80.

Eino Leinon palkinto annetaan Eino Leinon päivänä erittäin arvokkaasta teoksesta tai arvokkaana pidettävästä toiminnasta kirjallisuuden ja kulttuurin alalla. Palkinto sisältää kunniakirjan, Lauri Leppäsen suunnitteleman pronssisen mitalin sekä Suomen Kirjasäätiön maksaman rahapalkinnon 5 200 euroa.

Eino Leinon palkintoa on jaettu vuodesta 1956 alkaen. Sen saajan päättää Eino Leinon Seuran vuosittain kokouksessaan valitsema itsenäinen lautakunta. Palkinto jaetaan nyt 67. kerran. Palkintolautakuntaan kuuluivat Juhani Lindholm, Harri Hertell, Ville Hänninen ja Johanna Venho. Lautakunta perustelee valintaansa seuraavasti:

”Kaiho Nieminen on kielitaituri, jonka proosassa asuu elämän karhea tosiolevaisuus. Hänen lukuisat kuvia kumartelemattomat romaaninsa kertovat ihmisistä, jotka ovat jääneet oven saranapuolelle ja saaneet osakseen enemmän ylenkatsetta kuin hymistelyä. Nieminen ei julista mutta katsoo maailmaa pienen ihmisen näkökulmasta, kirjoitti hän historiasta tai valtatien varren näivettyvästä EU-Suomesta.

Eino Leinon palkinto annetaan Kaiho Niemiselle pitkästä, tinkimättömästä urasta vahvana ihmiskuvaajana, tarinankertojana ja verevän suomen kielen verrattomana akrobaattina.”