Arvi Lind – positiivinen paluumuuttaja

Entinen vuosaarelainen Arvi Lind teki paluun Vuosaareen asuttuaan välillä 30 vuotta Vartiokylänlahden toisella puolella. Kuvassa koko kansan tuntema Ylen eläkkeellä oleva uutisankkuri nykyisissä kotimaisemissaan Uutelan kanavan rannalla.

Entinen vuosaarelainen Arvi Lind teki paluun Vuosaareen asuttuaan välillä 30 vuotta Vartiokylänlahden toisella puolella. Kuvassa koko kansan tuntema Ylen eläkkeellä oleva uutisankkuri nykyisissä kotimaisemissaan Uutelan kanavan rannalla. Kuva: Eero Honkanen

Suomalaisten tuntema ja rakastama televisiokasvo, eläkkeellä oleva uutisankkuri ja -toimittaja Arvi Lind, 80, teki muutama vuosi sitten paluun entisiin kotimaisemiinsa Vuosaareen. 1980-luvulla Lindien koti oli Rastilan Venemestarintiellä, kunnes 1986 Arvi ja Mirja Lind muuttivat Vartiokylänlahden toiselle puolelle. Lindien ”visiitti” Puotilan Ruotsinsalmentielle kestikin peräti 30 vuotta. Paluu Vuosaareen ja Aurinkolahteen tapahtui vuonna 2016.

1980-luku Vuosaaressa onnellista aikaa

– Elämä Rastilan Venemestarintiellä vuosina 1980–86 oli onnellista aikaa, Arvi muistelee.

Tuolloin Lindien lapset, Minna ja Juha, kävivät kouluja Vuosaaressa. Minna kirjoitti ylioppilaaksi Vuosaaren yhteiskoulusta vuonna 1989. Juha kävi lukion puolestaan Vartiokylässä, josta valmistui ylioppilaaksi 1993.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen…

Arvi Lind juontamassa Vuosaaren Mieslaulajien 20-vuotisjuhlakonserttia Vuosaaren Urheilutalolla.

Arvi Lind juontamassa Vuosaaren Mieslaulajien 20-vuotisjuhlakonserttia Vuosaaren Urheilutalolla.

– Yhteytemme Vuosaareen ei kuitenkaan koskaan katkennut. Lenkkipolkumme kulki Rastilan kautta, ja uimahalli sekä sittemmin jäähalli ovat säilyneet suosikkipaikkoinamme täällä, Arvi kertoo.

Yleisradion televisiouutisissa vuodesta 1965 vuoteen 2004 työskennelleen Arvi Lindin lapset harrastivat Vuosaaressa monipuolisesti liikuntaa, myös kodin ja koulun välinen yhteistoiminta oli vilkasta.

– Juonsin koulun tilaisuuksia ja avustin koulun jääkiekkojoukkuetta oppilaitosten välisissä otteluissa. Viikinkien jalkapallojunioreiden kuljetukset olivat myös mieluisia tehtäviä, Arvi muistelee kaiholla Vuosaaressa asumista 80-luvulla.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen…

Uutisankkuri Arvi Lind televisiostudiossa 30.3.1988. Kuva: JOKA Journalistinen kuva-arkisto / Hannu Lindroosin kokoelma

Uutisankkuri Arvi Lind televisiostudiossa 30.3.1988. Kuva: JOKA Journalistinen kuva-arkisto / Hannu Lindroosin kokoelma

Liikunta ja urheilu on ollut Lindeille koko perheen harrastus ja ammattikin. Juha ponkaisi Viikinkien, Jokereiden ja maajoukkueen kautta ammattilaiseksi aina NHL-kaukaloihin asti. Myöhemmin Juha on toiminut myös jääkiekkovalmentajana Viikingeissä. Jääkiekko on ollut Arvinkin urheiluharrastuksista rakkain. Sitä hän on pelannut jo yli 60 vuotta.

– Nykyisin olen aika aktiivisesti mukana lastenlasten urheiluharrastuksissa vaarin ominaisuudessa, Arvi naurahtaa.

Paluu Vuosaareen

Kesällä 2016 oli Arvin ja hänen Mirja-vaimonsa elämässä suuren ratkaisun aika.

– Luovuimme rakkaasta talosta sekä puutarhasta Puotilassa ja muutimme Vuosaaren Aurinkolahteen, Uutelan kanavan rantamille, Arvi kertoo

Arvi Lind on tyytyväinen muuttopäätökseen.

– Kyllä se oli hyvä päätös. Vanhan hyvän tilalle saimme paljon uutta hyvää, miettii elämäntyöstään Kultainen Venla 2016 -palkinnon saanut uutistoimittaja.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen…

Pahimpaan korona-aikaan Arvi Lind on pitänyt kuntoaan yllä kuntopyörää polkemalla kodin parvekkeella Aurinkolahdessa. Samoin hän on tehnyt sauvakävelylenkkejä Uutelan metsissä. – Kävipä pojanpoika Paavokin tuomassa mummille ja vaarille ruokakassin turvallisesti oven taakse, Arvi Lind naurahtaa.

Pahimpaan korona-aikaan Arvi Lind on pitänyt kuntoaan yllä kuntopyörää polkemalla kodin parvekkeella Aurinkolahdessa. Samoin hän on tehnyt sauvakävelylenkkejä Uutelan metsissä.
– Kävipä pojanpoika Paavokin tuomassa mummille ja vaarille ruokakassin turvallisesti oven taakse, Arvi Lind naurahtaa.

Vuosaaren hyviksi puoliksi Arvi mainitsee muun muassa merellisyyden, luonnonläheisyyden ja väljyyden. Myös hyvät liikenneyhteydet, loistavat liikuntamahdollisuudet, koulut ja päiväkodit sekä kulttuuripalvelut saavat kiitoksen. Oma paikallislehtikin, jota paraikaa luet, saa Arvin arvostuksen, mikä lämmöllä tässä mainittakoon.

– Viihtyvyyden perustekijä ovat tietysti ihmiset itse eli vuosaarelaiset, toteaa sosiaalinen, positiivinen ja vilkas Lauritsalassa syntynyt karjalainen.

Uutela kuin Kainuun korpi

Arvi Lind lenkillä Uutelassa.

Arvi Lind lenkillä Uutelassa.

Yhdeksi suosikkipaikakseen Vuosaaressa Arvi Lind mainitsee kodin lähistöllä olevan Uutelan.

– Uutelan luontopolulla kulkiessaan luulee olevansa Kainuun korvessa, vaikka on vain viidentoista kilometrin päässä Helsingin keskustasta, sanoo paluumuuttaja Arvi Lind selvästi tyytyväisyyttä huokuen.

Arvi Lind kutsuttiin vuonna 2018 Lappeenrannan ja Etelä-Karjalan Valtakunnallisten kotiseutupäivien suojelijaksi. Tuossa juhlassa hän piti puheen, joka hieman lyhennettynä sopii hyvin tämän jutun oheen ja kruunuksi. Puhe on tämän artikkelin perässä.

Teksti: Eero Honkanen
Kuvat: Arvi Lindin kotialbumi, ellei toisin mainittu

Kotikyläni Vuosaari

Usealle suomalaiselle osuu elinaikana monta kotikylää. Niin on käynyt minullekin, ja kaikilla niillä on hellä paikka sydämessä. Ison osan elämästäni eli kolmekymmentä vuotta asuin Puotilan ja Vartiokylän rajalla. Nyt olen palannut yhteen entisistä kotikylistäni Vuosaareen.

Ihmisen kotiseutu mielletään yleensä niin, että se on sama kuin hänen synnyinseutunsa. Haluaisin kuitenkin muuttaa ja laajentaa tätä tulkintaa niin, että ihmisen kotiseutu on se, missä hänen kotinsa kulloinkin on.

Lempeää mielikuvaa esimerkiksi Vuosaaresta luovat luonnonläheisyys, raitis ilma ja siisteys. Merellinen Vuosaari tarjoaa asukkailleen väljyyttä ja vapautta, hyvät liikenneyhteydet, loistavat liikuntamahdollisuudet, hyvät koulut ja päiväkodit sekä monipuolisia kulttuurinautintoja.

Viihtyvyyden perustekijöitä ovat tietysti ihmiset itse. Vuosaari on ystävällisten ihmisten kaupunginosa. Juttukaverin saa leikkipuistossa tai lenkkipolulla helposti, ja yhteisöllisiä rientoja on runsaasti. Täällä naapuriapu ja naapurisopu ovat kunniassaan. Toisinkin voisi olla, sillä Suomen oikeuslaitoksen jutuissa suurin osa on kautta aikojen ollut raja- ja tieriitoja.

Monelle muuttajalle uusi kotiseutu tulee yhtä rakkaaksi kuin entinen. Tiedän omasta ja monien sukulaisten ja tuttavien kokemuksesta, että ihminen juurtuu sinne, minne hän rakentaa kotinsa, missä tekee työnsä ja missä hänen läheisensä ja ystävänsä ovat. Itse en voisi kuvitella enää muuttavani takaisin synnyinseudulleni Etelä-Karjalaan. Se säilyy kauniina kuvajaisena muistin sopukoissa. Sinne saavat kuitenkin jäädä mieltä lämmittämään lapsuuden leikit ja maisemat. Nyt kotiseutuni on Helsinki – niin kauan kuin toisin määrätään.

Arvi Lind, Lappeenrannan ja Etelä-Karjalan Valtakunnallisten kotiseutupäivien 2018 suojelija