Täyttömäen masmalot

Vuosaaren luonto -palstalla tutustutaan Vuosaaren luontoon.

Kukkiva harjumasmalo Vuosaarenhuipulla.

Vuosaaren täyttömäki eli Vuosaarenhuippu on varsinainen kasviparatiisi. Toki siellä tavataan harvinaisia, varsinkin muuttoaikana, lintuja sekä kettuja ja mäyriäkin kauriitten lisäksi. Osa kasveista on siirtoistutettu, kuten kuvan masmalo. Kuulemma Herttoniemestä, en tosin ole löytänyt niistä mainintaa Arto Kurton selvityksistä. Alueella esiintyy paljon maustekasveja mm. piparjuurta ja lipstikkaa. 

Masmalo (Anthyllis vulneraria) on monimuotoinen laji, jota tavataan kolmena alalajina, harjumasmalo, ketomasmalo ja pohjoisessa pohjanmasmalo. Harjumasmalo on yleisin harjuilla ja kuivilla rinteillä, kuten täyttömäellä. 

Juttu jatkuu kuvan jälkeen…

Vuosaarenhuippu on kasviparatiisi.

Vuosaarenhuippu on kasviparatiisi.

Masmalot ovat rauhoitettuja, joten siirtoistutuksetkin ovat luvanvaraisia. Tosin tuollainen entisen kaatopaikan muodostama täyttömäki voi muodostaa hyvin runsaan siemenpankin, onhan maa-ainesta tuotu myös muualta. 

Kasvi on noin parikymmensenttinen tanakka hernekasvi. Kukinta-aika on loppukesällä, usein vasta elokuussa. Kiva yllätys, sen verran harvinainen tapaaminen oli.

Markku Piipponen