Satamasaarentien ex-lämpökeskuksesta

Nimimerkki ”Harmistunut” kysyi viime Vuosaari-lehdessä, miten Satamasaarentien vanha suojeltu lämpökeskus saadaan kunnostettua. Kuten kirjoittaja totesi, rakennelma on siivottomassa kunnossa ja rumentaa monen ikkunasta avautuvaa näkymää. Leikkipaikkana tila on vaarallinen. Vaikka rakennusvalvonta-asiat eivät kuuluu valtuustossa käsiteltäviin asioihin, olen viime vuoden keväästä asti koittanut saada kaupungin selvittämään piipun omistussuhteita ja sitä, millä toimenpiteillä rakennelma saadaan siistiin ja turvalliseen kuntoon.

Tein asiasta ensimmäisen rakennusvalvontailmoituksen keväällä 2020. Kun se ei johtanut tilanteen korjaantumiseen, tein uuden ilmoituksen huhtikuussa 2021. Olen säännöllisin väliajoin tiedustellut, missä mennään. Samoin olen kannustanut lähitaloja olemaan yhteydessä rakennusvalvontaan, että huoli ja harmitus tilanteesta välittyisi monesta suusta sinne. 

Pari viikkoa sitten sain tiedon, että rakennusvalvontakäyntejä on suoritettu, mikä antaa toivoa, että vihdoin alkaa tapahtua. Vaikka tapaus on ilmeisesti juridisesti monimutkainen, on kohtuutonta, että epämääräinen tilanne jatkuu vuosikausia. Piippu on harmillinen ja ei niin tavaton esimerkki siitä, että kohde suojellaan, muttei kuitenkaan varmisteta, että sen kunnosta asianmukaisesti huolehditaan. Jos piakkoin ei edistystä lämpöpiipun korjaustoimissa nähdä, väliaikatietoja kannattaa kysyä rakennusvalvonnasta.

Ville Jalovaara,
Helsingin kaupunginvaltuuston jäsen (sd.)