Saseka-talo ahtaalla!

Saseka-talo on entinen Saseka Oy:n, Oy Lohja Ab:n, kerho- ja huoltorakennus. Siellä oli ravintola, joka palveli Sasekan yhtiön Siporex-tehtaan ja myöhemmin asuntovaunutehtaan, Soliferin, työntekijöitä. Talo oli myös Vuosaaren iloisin juhlapaikka. Siinä toimi aikanaan myös VPK. Saseka omisti isot alueet Vuosaaressa ja monet työntekijät rakensivat tänne talonsa, tietysti Siporexista. Toimitusjohtaja Börje Forsström rakensi itselleen talon Kallvikinniemeen, heti luonnonsuojelualueen rajan tuntumaan. Nykyään siellä on kaksikin samanhenkistä, valkoista rakennusta.

Kun Lohja lähti pois, talo oli muun muassa asunnottomien asuntolana, ja asuntolan lopetettua täysin heitteillä.

Kun Kallvikiä ruvettiin rakentamaan, kaupunki teki asemakaavan, jolla Saseka siirtyi lähelle tulevien talojen kerhotilaksi, lähitalojen ei tarvinnut rakentaa kuin pienet kerhohuoneet, kun Sasekassa oli tilaa yllin kyllin.

Kerhotilan lisäksi Sasekassa toimi aluksi peruskoulu, kun muuta tilaa ei Vuosaaresta silloin löytynyt ja asukkaita tuli lisää. Alusta alkaen talossa on toiminut muun muassa Itä-Helsingin-Taideseura ja MLL, ja sen lopetettua Vuosaaren musiikkikoulu ja monta muuta. Juhlia, kokouksia ja tapahtumia on ollut runsaasti. Taloon mahtuu isommatkin juhlat. Vasta uusittu keittiö takaa tarjoilun järjestämisen helpoksi. – Järjestäjää kaivataan!

Nyt on syntynyt ongelma, kun asukastiloja aiotaan turmella. Saseka on ympärillä olevien talojen omistama, niiden myös omistaman parkkiyhtiön kautta. Se ei ole kaupungin omistama eikä ylläpitämä, ja omistajayhtiöt maksavat toiminnan alijäämän, ei veronmaksaja, kuten jos kerhotila olisi näiden omissa taloissa.

Saseka antaa hyvät mahdollisuudet synttäreille, häille, kokouksille, kuoroille, soittajille ja vaikka mille. Vuosaaressa on vähän vastaavaa tilaa, vaikka joka päivä on jollakin juhlanaihetta.

Saseka on muuten: santaa, sementtiä ja kalkkia.

Mikko Pesola,
Sasekan ystävä