Saseka-talon kuntoa ja käyttöä parannetaan

Mikko Pesola esitti 19.10. Vuosaari-lehden Lukijalta-palstalla irrallisen ja perustelemattoman väitteen, että Sasekan ”asukastiloja aiotaan turmella”. 

Päinvastoin. Keskeisen rannan pysäköinti Oy, joka hallinnoi pysäköintialueiden lisäksi Saseka-taloa, on ryhtynyt korjaamaan kiinteistöä ja parantamaan sen käyttöastetta. Saseka-talo on säilynyt liki alkuperäisessä asussaan vuonna 1995 tehdyn peruskorjauksen jälkeen. Kuluvan vuoden välttämättömät korjaukset ovat koskeneet vesikaton vuotoja, julkisivun halkeamia, ikkunoiden maalipintoja ja viemäröintiä. Lisäksi taloon on tehty suunnitelmia sisustuksen ehostamiseksi.

Vuosien saatossa Sasekan käyttöaste on hiipunut. Talossa toimivat aktiivisesti vain Vuosaaren musiikkikoulu Vuomu ja Itä-Helsingin Taideseura ry. Muu käyttö on vähäistä ja vuokraus liki olematonta. 

Sasekan hoitokustannukset ovat noin 90 000 euroa, josta pelkästään lämmitykseen menee 30 000 euroa. Ensi vuonna lämmitys- ja sähkökustannuksiin kuluu tuhansia euroja lisää. Kaikki nämä kustannukset koituvat omistavien taloyhtiöiden maksettavaksi. Käytännössä tämä tarkoittaa esimerkiksi 72 asunnon taloyhtiölle laskennallisesti 7 700 euron hoitovastiketta, jota voidaan pienentää vain vuokra- ja käyttötuloilla. 

Tämän päälle tulevat peruskorjauskulut, jotka syövät Keskeisen Rannan Pysäköinti Oy:n hallinnoimia säästöjä tänä vuonna likipitäen 100 000 euroa. Lukijat voivat arvioida, montako sataa euroa maksaa jokainen kokous tai tapahtuma, joka tiloissa nykyisellä käyttöasteella järjestetään, ja kuinka monipuolisesti tilat palvelevat asukkaita? Nykypäivänä asukkaat eivät ole kiinnostuneita enää vain tiloista, vaan heidän käytettävissään olevista palveluista.

Keskeisen rannan pysäköinti Oy:n hallitus suunnittelee taloyhtiöiden ja yhteistyöosapuolten kanssa Sasekan elvyttämistä ja käyttöasteen parantamista. Sasekan tilat, noin 900 neliötä eivät mihinkään häviä, vaan niiden käyttötarkoitusta kehitetään ja palveluja parannetaan vastaamaan paremmin asukkaiden tarpeita. Asiasta tiedotetaan Vuosaari-lehden palstoilla sitä mukaa kun palvelut ovat käytettävissä. Sasekan monipuolinen perinne ja käyttö kaipaavat uudistumista!

Ari Serkkola, Keskeisen Rannan Pysäköinti Oy:n hallituksen jäsen