Merilahden peruskoulu 30 vuotta

Merilahden peruskoulun toimipiste Jaluspolulla Meri-Rastilassa ja oikealla toimipiste Kallvikinniementiellä Kallahdessa.

Kallahden ala-aste aloitti 1992 pienenä alakouluna ja kasvavaan oppilasmäärän haasteisiin vastattiin perustamalla toinen alakoulu, Meri-Rastilan ala-aste, vuonna 1993, jossa oli luokat 1–6. Lisää tilaa kuitenkin tarvittiin, ja Kallahden ala-aste laajeni yhtenäiseksi peruskouluksi vuonna 2002.

Vuosaaren alueella oli painetta koulujen yhdistymiseen ja yhtenäistämiseen. Näin alueelle muodostui Aurinkolahden peruskoulun lisäksi kolme uutta yhtenäiskoulua: Puistopolun peruskoulu, Vuoniityn peruskoulu ja Merilahden peruskoulu.

Meri-Rastilan ja Kallahden koulut yhdistyivät 2017

Merilahden peruskoulu aloitti toimintansa vuonna 2017, kun Meri-Rastilan ala-aste ja Kallahden peruskoulu yhdistyivät yhtenäiseksi peruskouluksi. Nimensä Merilahden peruskoulu sai yhdistämällä Meri-Rastilan ala-asteesta sana ”meri” ja Kallahden peruskoulun nimestä otettu sana ”lahti”. Näin luotiin sopiva koulun nimi, joka kunnioittaa Vuosaaren ja Kallvikinniemen merellisiä sijainteja. 

Merilahden peruskoulun Jaluspolun toimipisteessä on luokkia ensimmäisestä neljänteen ja oppilaita noin 250. Kallvikinniementiellä on taas sekä ala- että yläkoulun luokkia aina yhdeksänteen vuosiluokkaan asti ja oppilaita 550. Näin ollen Merilahden oppilasmäärä on yhteensä noin 800.

Monikulttuurinen, dynaaminen ja yhteisöllinen

30-vuotisjuhlassa nähtiin ja kuultiin muun muassa musiikkiesityksiä.

30-vuotisjuhlassa nähtiin ja kuultiin muun muassa musiikkiesityksiä.

Merilahti on monikulttuurinen, yhteisöllinen ja dynaaminen peruskoulu, jossa kaikki saavat olla omia itsejään. Puhallamme yhteen hiileen: sekä rehtorit että useat opettajat työskentelevät molemmissa koulun toimipisteissä. Myös kaikki oppilaat opiskelevat molemmissa rakennuksissa koulutaipaleensa aikana. 

Koulumme onkin sitoutunut tarjoamaan monipuolisia liikuntamahdollisuuksia oppilaillemme ja haluamme edelleen kehittää tätä toimintaa. Olemme esimerkiksi lisänneet erilaisia liikuntatunteja ja -kerhoja, jotta oppilaat voivat löytää omat suosikkilajinsa ja nauttia liikunnan ilosta. 

Haluamme myös korostaa alueemme luonnon merkitystä ja opettaa nuorille, miten he voivat vaalia ympäristöä ja nauttia sen tarjoamista mahdollisuuksista vastuullisesti. Luonto onkin yksi tärkeä osa identiteettiämme ja haluamme säilyttää sen kauneuden myös tuleville sukupolville.

Molempien pisteiden 30-vuotisjuhla

Koulujen oppilaat muodostivat ihmisketjun koulujen välille.

Koulujen oppilaat muodostivat ihmisketjun koulujen välille.

Nyt vietämme Merilahden peruskoulun, siis molempien toimipisteiden 30-vuotisjuhlavuotta. Vaikka viimeisen kolmenkymmenen vuoden aikana olemme kohdanneet monia haasteita, olemme myös saavuttaneet paljon. Tulevaisuudessa haluamme jatkaa työtämme tarjoten korkealaatuista opetusta nuorille ja valmistaa heitä tulevaisuuden haasteisiin.

Virallisesti Merilahden peruskoulun 30-vuotisjuhlia juhlittiin perjantaina 5. toukokuuta ja lauantaina 6. toukokuuta. Perjantaina koulupäivän aikana Jaluspolun ja Kallahden toimipisteiden välille rakennettiin ihmisketju, human chain, jossa koulujen väliselle kilometrin matkalle asettuivat kaikki koulun oppilaat ketjumaiseen muodostelmaan. Ketjussa kuljetettiin Merilahden peruskoulun liput toimipisteestä toimipisteeseen, ja kun liput olivat päässeet perille, ne nostettiin kummankin koulurakennuksen lipputankoihin. Lipunnoston ohessa laulettiin koululle yhdessä onnittelulaulu.

Monipuolista ohjelmaa

Koulujen lippu nousi salkoon molemmissa toimipisteissä.

Koulujen lippu nousi salkoon molemmissa toimipisteissä.

Lauantaina 6. toukokuuta 30-vuotisjuhlia vietettiin iloisissa ja aurinkoisissa tunnelmissa. Ensin sekä Jaluspolun että Kallahden toimipisteissä järjestettiin pajoja, joihin oppilaat saivat osallistua. Lisäksi Jaluspolulla järjestettiin konsertti, jossa kolmasluokkalaiset soittivat ukulelella tunnettuja kappaleita Anne-Maj-opettajan ohjauksessa. Lisäksi 4A-luokan tyttöjen bändi Tytsyt esiintyi juhlassa. Ulkona olevassa pajassa matematiikka, luonnontieto ja liikunta yhdistyivät hauskaksi rastikierrokseksi. Koulussa tehtiin myös yhteisöllistä taideteosta, jossa luokat askaroivat tupsuja villalangoista väriteemojen mukaan. Teosta tehtiin myös Kallahdessa, ja luokkien tekeleet yhdistetään molemmissa kouluissa yhtenäisiksi taideteoksiksi. 

Myös oppilaiden vanhemmat saivat osallistua 30-vuotisjuhlan viettoon. Kallahden toimipisteen pihoille, niin sanotusti torijuhliin, oli rakennettu monia erilaisia pisteitä: alkuopetuksen oppilaat saivat vierailla paloautossa, ja isommat oppilaat myivät tekemiään leivoksia ja muita herkkuja. Arpajaisissa sai koettaa onneaan, rehtoreiden grilli pihisi kuumana ja koululaisten tekemää juhlavuoden lehteä myytiin innokkaasti. Sisällä sai pelata Kahoot-pelejä ja etsiä kirpputorilla aarteita. Aurinkoinen, vaikkakin kolea kevätpäivä keräsi koulun torijuhliin iloista juhlakansaa herkuttelemaan ja seurustelemaan tuttavien kanssa. 

Katse kohti tulevaa

Hyvillä mielin jatkamme kevättä ja suuntaamme katseemme jo tulevaan lukuvuoteen. Sitä ennen kuitenkin nautimme vielä kesäloman, joka alkaa 3. kesäkuuta kevätjuhlan jälkeen. Kouluun palaamme elokuun 10. päivä.

Kiitokset juhliin osallistumisesta ja hyvää kesää tasapuolisesti itse kullekin!

Teksti: Merilahden henkilökunta
Kuvat juhlasta: Lempi Leinonen (9. lk)