Merirasti-kappelin kirkkotekstiilit Brysselin merimieskirkolle

Vuosaaren seurakunta lahjoitti Merirasti-kappelin kirkkotekstiilit Brysselin merimieskirkolle, jossa ne otettiin käyttöön Ylösnousemuksen kappelissa sunnuntaina 21.5. Pappina Brysselin merimieskirkolla toimii Jaakko Heinimäki. Merimieskirkolle sopivaan tapaan kirkkotekstiilit matkasivat luovutuksen jälkeen Brysseliin rahtilaivalla.

Lahjoituksen Vuosaaren kirkolla ottivat torstaina 11.5. vastaan Suomen Merimieskirkon puolesta merenkulkijatyön johtaja ja yhteyspäällikkö Jaakko Laasio sekä satamakuraattori Taija Kivistö. Lahjoituksen luovuttivat kirkkoherra ja rovasti Jussi Mäkelä, kappalainen Tiina Ahonen sekä pääsuntio Sirkka Nyqvist. Mukana tilaisuudessa oli myös Vuosaaren merimieskirkon ja seurakunnan aktiivinen toimija Anja Hinkkanen.

Vuosaaren seurakunta luopui Merirasti-kappelista vuoden 2022 lopussa, jonka jälkeen kappelin kirkkotekstiileille ei ollut seurakunnassa enää varsinaista tarvetta. Esityksen pohjalta seurakuntaneuvosto päätti, että Merirasti-kappelin kasukka, stolat sekä kirjaliinat lahjoitetaan Suomen Merimieskirkolle Brysseliin, jonka kirkkotekstiilitilanne kaipasi vahvistusta. 

Merirasti-kappelia tyhjennettäessä löydettiin vielä alttari- ja kalkkiliinat, jotka myös lahjoitettiin Brysselin merimieskirkolle. Kirkkotekstiilit ovat Päikki Prihan suunnittelemat, ja materiaalit ovat käsinpainettua silkkiä ja pellavaa. Tekstiilit ovat hyväkuntoisia ja niillä on materiaaliensa puolesta vielä paljon käyttöikää. Koska kyse ei ollut yli 50-vuotiaista historiallisista kirkkotekstiileistä, oli lahjoittaminen ulkomaille mahdollista.

Vuosaaren seurakunnalla on erityinen asema Suomen Merimieskirkon nykyhistoriassa, sillä seurakunnan alueella toimii sekä suuri satama että Suomen Merimieskirkon keskustoimisto.