Aurinkokeittimiä Keniaan

Kuvassa lion Heikki Saarinen esittelee aurinkokeittimen toimintaa. Keittimen lämpötila nousi hetkessä noin 120 asteeseen ja keittimessä olleet perunat, porkkanat ja grillimakkarat kypsyivät helposti.

Kuvassa lion Heikki Saarinen esittelee aurinkokeittimen toimintaa. Keittimen lämpötila nousi hetkessä noin 120 asteeseen ja keittimessä olleet perunat, porkkanat ja grillimakkarat kypsyivät helposti.

Helsinkiläisen lions clubin idea aurinkokeittimien valmistamisesta ja toimittamisesta Keniaan on ollut menestysaktiviteetti, johon useimmat suomalaiset leijonat ovat osallistuneet. Idean isä on Lions Club Helsinki / Pohjois-Haaga. Myös vuosaarelaiset lions clubit ovat osallistuneet hankkeeseen. 

Projekti sai tukevammat hartiat, kun kaikki Pohjoismaat päättivät osallistua tähän hankkeeseen Keniassa kauden 2018–2019 aikana. Aurinkokeittimien käyttäjinä on yli 1 500 kenialaista perhettä. 

Ensimmäiset keittimet otettiin käyttöön syrjäisessä kylässä 35 kilometriä Nairobista etelään keväällä 2018. Paikalliset kenialaiset lionit ovat kouluttaneet käytönopastajat, teettäneet keittokirjan ja toteuttaneet keitinten jakelun loppukäyttäjille.

Keitin on hyvä ympäristöaktiviteetti, koska se säästää alueen rajallisia metsävaroja. Syrjäisillä alueilla Keniassa ainoa ruuanvalmistukseen käytettävissä oleva energialähde on puu. Hankintamatkat kylien läheisyydessä ovat pitkiä ja pitenevät koko ajan. Puiden polttaminen on myös ekologinen ongelma. Puuttomat alueet kuivuvat ja muuttuvat autiomaiksi. Keittimien käyttö tuo apua näihin ongelmiin.

Teksti ja kuva: Tuomo Holopainen