Mihin suuntaan ruuan hinta kehittyy?

Leipomotuotteiden hintoja ovat nostaneet jauhojen kohonneet hinnat. Joissain tietyissä jauhoissa hinta on jopa tuplaantunut. Kuvassa perheleipomo Tintin Juurilla yrittäjät Tiina ja Mika Kujala.

Leipomotuotteiden hintoja ovat nostaneet jauhojen kohonneet hinnat. Joissain tietyissä jauhoissa hinta on jopa tuplaantunut. Kuvassa perheleipomo Tintin Juurilla yrittäjät Tiina ja Mika Kujala.

Ruuan hinta nousi vuonna 2022 keskimäärin 10,5 % edellisvuoteen verrattuna. Alkuvuodesta 2023 ruoka kallistui vielä noin 15 % vuoteen 2022 verrattuna, mutta nyt ensimmäistä kertaa puoleentoista vuoteen hinnannousu on hidastunut. Ruuan hinnan arvellaan loppuvuodesta tai ensi vuoden alkupuoliskolla kääntyvän jopa laskuun, ennustaa Luonnonvarakeskus Luke. 

Ruuan hinnannousun syynä ovat olleet kohonneet tuotantokustannukset. Energian ja lannoitteiden raju hinnannousu on ajanut tuottajia ahtaalle. Niiden nousuun pääsyynä on ollut Ukrainan sota.

Vuoden 2022 huhtikuusta vuoden 2023 huhtikuuhun esimerkiksi kanamunat kallistuivat 28 %, jauhot 29 %, juusto 21 % ja omenat 10 %. Kahvin hinnannousu oli jopa 37 %, mutta nyt kahvin hinta on ollut 10 %:n laskussa.

Miten hintojen nousu näkyy kaupan hyllyillä ja kuluttajien kukkarossa? Valuuko hinnannousu suoraan kaupan vai tuottajan laariin?

– Meitä on koskenut erityisesti jauhojen hinnannousu. Se on kuitenkin meidän pääraaka-aineemme. Pahimmillaan tietyt jauhot ovat nousseet jopa tuplahintaan, perheleipomo Tintin Juurilla Oy:n toimitusjohtaja Tiina Kujala kertoo.

Vuosaarelaisen Tiina Kujalan mukaan heidän pieni leipomonsa ei voinut nostaa kuluttajahintoja, sillä muuten kilpailu suurten leipomoiden kanssa ei onnistuisi.

– Varsinkin täällä pääkaupunkiseudulla isot leipomot pystyvät isojen massatuotantojen takia pitämään hinnat melko maltillisina. Jos me nostaisimme hintoja, niin meidän leivät jäisivät hyllyyn. Tällä hetkellä myös kuluttaja miettii hintoja todella tarkasti päivittäisissä ruokatarvikkeissaan. Ikävä kyllä tämä on johtanut siihen, että niin Tintin Juurilla kuin moni muukin pienleipomo on joutunut ahdinkoon, Kujala harmittelee. 

Pienleipomoiden tilanteeseen ei ole näkyvissä nopeaa helpotusta, sillä Tiina Kujalan tietoon ei ole tullut, että jauhojen osalta hinnat laskisivat.

Ruuan hintaan vaikuttaa moni asia

Kohonneet energiakustannukset johtivat talvella jopa monen kasvihuoneen sulkemiseen.

Kohonneet energiakustannukset johtivat talvella jopa monen kasvihuoneen sulkemiseen.

– Niukan saatavuuden ja energiakustannusten kasvun takia esimerkiksi kotimaisten kasvisten hinta nousi todella hurjasti. Välillä olemme saaneet viljelijöiltä tuotteita hyvään hintaan, ja olemmekin siirtäneet tämän ostoedun suoraan myyntihintoihin. Tärkeintä on ollut, että maksamme juuri sen hinnan, jonka viljelijät meiltä pyytävät, Vuosaaren K-Supermarketin kauppias Sasu Hamina kertaa.

Sasu Hamina kertoo, että hänen luotsaamassaan myymälässä tehtiin paikallisia viljelijöitä tukeakseen sellainen päätös, että kaupassa pidettiin esillä mahdollisimman laajaa valikoimaa. Valikoima pidettiin runsaana, vaikka arvokkaimpien tuotteiden menekki väheni asiakkaiden keskuudessa.

– Nyt keväällä tuotteiden menekki kasvoi, ja hinnat tulivat kohtuullisimmiksi, Hamina sanoo.

Haminan mukaan eri tuotteiden nousseita ostohintoja ei haluttu K-Supermarket Vuosaaressa siirtää suoraan myyntihintoihin.

– Tänä keväänä kävimme läpi huomattavan hintojen tarkistuksen. Se on onneksi jo näkynyt tuotteiden menekin kasvuna, kauppias Sasu Hamina kertoo.

Ruokakauppojen hintakilpailu on kovaa, ja erilaisia hintavertailuja julkaistaan taajaan.

– Kaikkihan pystyvät osoittamaan olevansa halvimpia, mutta sehän riippuu ihan siitä, mitä sinne ostoskoriin laitetaan, Sasu Hamina kommentoi halvin ostoskori -väittelyä.

Miten käy ruuan hinnan? Pysähtyykö nousu ja lähtevätkö hinnat jopa laskuun ensi vuonna, kuten Luke arvelee ehkä tapahtuvan. Siihen vaikuttavat monet vaikeasti ennustettavat asiat, kuten esimerkiksi Ukrainan sota, energian hinta, palkat ja satonäkymät.   

Teksti: Eero Honkanen