Moni ikäihminen häpeää digitaidottomuuttaan

Digiopastajat Kristiina Hanhirova ja Marika Dahl.

Digiopastajat Kristiina Hanhirova ja Marika Dahl.

Moni välttämätön palvelu on nykyisin tarjolla vain sähköisesti tai sitä on ikäihmisten vaikea muuten saavuttaa. Sukupolvi, joka ei ole syntynyt kännykkä kädessään, tarvitsee rohkaisua laitteiden ja netin käytössä. Monia ikäihmisiä virukset ja huijaukset pelottavat, kun omat digitaidot tuntuvat puutteellisilta. Yleinen ajatus on myös, että laite menee ”sekaisin” jos tulee virhepainalluksia.

– Kannustaisin kuitenkin rohkeasti kysymään apua! Tyhmiä kysymyksiä ei ole ja kaikkea voi opetella yhdessä vähitellen, sanoo Marika Dahl, joka työskenteli pari vuotta seurakuntien digiosallisuusprojektissa Itä-Helsingissä yhdessä työparinsa Kristiina Hanhirovan kanssa.

Projektin aikana he sekä lukuisat vapaaehtoiset opastivat ikäihmisiä viikoittain eri puolilla Itä-Helsinkiä. Paikoitellen opastuksiin oli jonoa. Suosituimpia paikkoja olivat kirkot, ja henkilökohtaisia opastuskertoja kertyi 1403.

– Ikäihmiset olivat silminnähden kiitollisia saamastaan avusta. Moni palasi uudestaan oppimaan ja juttelemaan. Huomasimme, miten heillä on valtava tarve tulla kuulluksi – kertoa iloja ja suruja. Monet jäivät purkamaan arjen ja elämän haasteita. Seurakunta koettiin tahona, johon luotetaan ja jonne uskalletaan tulla omana itsenään, Marika Dahl kertoo.

Välttämättömien palveluiden, kuten esimerkiksi Maisan ja pankkipalveluiden opastamisen lisäksi projektissa opetettiin myös iloa tuovia asioita, kuten kännykkäkuvien lähettämistä läheisille, Facebookin ryhmien seuraamista ja Yle Areenan palvelutarjontaa.

– Syntyipä opetuksen seurauksena myös yksi pariskunta, joka oli löytänyt toisensa varttuneemmille suunnatusta deittisovelluksesta – kun oli ensin oppinut sitä käyttämään, Marika Dahl hymyilee.

Vaikka projekti on loppunut, niin digiopastus jatkuu tiistaisin kello 12–14 Matteuksenkirkon varustamolla vapaaehtoisvoimin syksyllä 2023.

Mikä digiosallisuus-projekti?

Itä-Helsingin seurakuntien ikäihmisille tarkoitettu yhteisprojekti 2021–2023. Mukana olivat Herttoniemen, Mikaelin, Roihuvuoren ja Vuosaaren ev.lut. seurakunnat.

• Ryhmä- ja yksilöopastuksia digipalveluiden käyttämiseen.

• Kotikäyntejä.

• Verkkotoimintaa.

• Älypuhelimella valokuvaamisen opettelua.

• Vapaaehtoiseksi koulutettiin yhteensä 32 henkilöä, joista aktiivisina toimi 10. Mukaan lähti sekä  uusia että jo seurakunnissa aiemmin vapaaehtoisena toimineita.

Teksti: Outi Jaakkola
Kuva: Helli von Essen