Meri-Rastilan kappeli kulttuurin käyttöön loppuvuodeksi – Meri-Rastilan Torijuhlat pidetään 23.9.

Kappeli valmistui 1993, ja sen suunnitteli arkkitehti Kaarlo Leppänen yhdessä rakenteiden suunnittelija Lauri Mehton kanssa. Kappeli on osa Meri-Rastilan korttelitaloa.

Merirasti-kappeli sijaitsee Meri-Rastilan torin laidalla.

Vuotalo on vuokrannut Meri-Rastilan torin laidalla sijaitsevan Merirasti-kappelin vuoden 2023 loppuun saakka Teatteritalo Universumin Story Sharing Universum -projektille. Kaupunkiuudistushankkeessa vahvistetaan alueiden identiteettiä ja lisätään asukkaiden osallisuutta kulttuurin ja taiteen ammattilaisten ammattitaitoa hyödyntäen.

– Story Sharing Universumin toiminta on osa kaupunkiuudistushanketta, jonka tavoitteena on luoda turvallisia, viihtyisiä ja viipymään kutsuvia tiloja kaupunkilaisten käyttöön taiteen ja kulttuurin keinoin, toteaa Vuotalon johtaja Tuuli Tokkola.

Tyhjillään ollut kappeli oli houkutteleva vaihtoehto taitelijoiden tukikohdaksi sen keskeisen sijainnin vuoksi. Lisäksi seurakuntayhtymä oli kiinnostunut vuokraamaan tilat juuri kulttuuritoimijalle.

Story Sharing Universumin suunnitelmissa on järjestää Meri-Rastilan torille ja kappelissa alueen ammatti- ja harrastajataiteilijoiden vaihtuvia näyttelyitä ja installaatioita, esityksiä ja pienimuotoisia konsertteja sekä Story Sharing Café -tapahtumia. Story Sharing Café kutsuu asukkaita kertomaan tarinoita Meri-Rastilasta, heidän kokemuksiaan, toiveitaan ja unelmiaan. Toiminnalla vahvistetaan muutoksessa olevan alueen yhteisöllisyyttä ja osallisuutta sekä asukkaiden että alueella toimivien yhdistysten ja muiden toimijoiden kesken.

– Tehtävänämme on muun muassa tukea paikallisia tapahtumia ja antaa asukkaille mahdollisuus järjestää kappelin tiloissa eri tapahtumia tai vaikkapa taidenäyttelyjä. Toimimme yhteisön osana yhteisöä varten, Story Sharing Universumin tuottajat Max Bremer ja Markus Luukkonen sanovat.

Meri-Rastilan Torijuhlissa luodaan yhteistä tilaa

Arkistokuva 3.6.2023 pidetyistä Meri-Rastilan Kyläjuhlista.

Meri-Rastilamme-projekti järjestää Meri-Rastilan torijuhlat lauantaina 23.9. kello 13–17. Tapahtuma on osa taiteen ja kulttuurin avulla tehtävää kaupunkiuudistushanketta, jossa Vuotalo on rahoittajana.

Meri-Rastilan torilla pidettävissä Torijuhlissa Teatteritalo Universumin Story Sharing Universum pitää pop-up-tarinanjakamiskahvilaa, jossa asiakkaat voivat nauttia kahvista ja kekseistä ja kertoa tarinoita elämästään.

– Jututamme Meri-Rastilan asukkaita heidän kokemuksistaan, toiveistaan ja unelmistaan liittyen heidän asuinympäristöönsä. Mikä olisikaan luontevampi paikka kerätä ihmisten tarinoita kuin kahvitellessa, Story Sharing Universumin tuottaja Max Bremer toteaa.

Yhteisötaidetta asukkaiden iloksi

Torin taidetyöpajassa lapset ja nuoret voivat kuvittaa omaa asuinaluettaan taiteilija-muotoilija Päivi Raivion johdolla. Työpaja on osana torin alueen elävöittämistä, johon kuuluu istuskelu, vehreys ja tilataide.

– Helsingin kaupungin strategiassa taide ja kulttuuri on todettu tärkeiksi elementeiksi ympäristön viihtyisyyden ja turvallisuuden luomiseksi. Tätä me haluamme myös Meri-Rastilassa toteuttaa ja työstää alueen nuorille ja lapsille tärkeitä aiheita yhdessä, Raivio toteaa.

Kalliolan opiston taidepedagogi Emilia Linnavuori ohjaa yhteisöllisen taideteoksen torin muuriin. Merirastilalaiset ovat tervetulleita jättämään oman kädenjälkensä asuinalueensa katukuvaan.

— Opettajana minulle on tärkeää luoda tila, joka on ei-suorittava, salliva, inhimillinen ja vuorovaikutuksellinen. Olen kiinnostunut taiteellisesta prosessista ja siitä, mitä taiteen tekemien voi tekijälleen antaa, Linnavuori sanoo.

Naapuruusbussi, kirpputori, avoimet ovet…

Torijuhlat tarjoavat asukkaille maksuttoman kirpputorin. Pöytiä jaetaan tulojärjestyksessä niin kauan kuin niitä riittää.

Kalliolan Naapuruusbussi hurauttaa toritapahtumaan. Bussilta saa kahvia ja pientä purtavaa sekä keskusteluseuraa.

Juhlissa jaetaan 100 kultaköynnöksen pistokasta. Pistokkaiden lisäksi annetaan hoito-ohjeet sekä autetaan istuttamaan kasvit istutusruukkuihin. Mullat ja istutusruukut löytyvät paikan päältä.

Torin laidalla sijaitsevassa Saalem-seurakunnan Ankkuripaikassa on avoimet ovet. Myös Vuosaaren evankelis-luterilaisen seurakunnan diakoni ja alueen sosiaalitoimen yhdyskuntatyöntekijä jalkautuvat torille.

Torin ohjelmaa vauhdittaa dj.