Tehoharava – vuosaarelainen keksintö

Vasemmalla Tehoharavan myynnistä vastaava Antti Mero, tet-harjoittelussa oleva Miro Enäjärvi ja tuotekehittelijä-muotoilija Jukka Enäjärvi rastilalaisella pihalla haravia esittelemässä.

Vasemmalla Tehoharavan myynnistä vastaava Antti Mero, tet-harjoittelussa oleva Miro Enäjärvi ja tuotekehittelijä-muotoilija Jukka Enäjärvi rastilalaisella pihalla haravia esittelemässä.

Keksijä Fredrik Serlachiusta ja vuosaarelaista tuotekehittelijää ja teollista muotoilijaa Jukka Enäjärveä askarrutti vuosia, miksei haravaa voi käyttää kuten vaikkapa luutaa: sekä vetää että työntää eri suuntiin. Kolmen vuoden tuotekehittelyn, testausten ja lukuisten erilaisten prototyyppien jälkeen syntyi uusi tuote: tehoharava, jolla voi sekä työntää että vetää lehtiä. Sillä voi myös rapsutella sammalta ja kolata kevyttä lunta kolan tai lapion sijaan.

– Patentoimme keksinnön ja tarkoituksena oli myydä se. Patentin myyminen ei kuitenkaan onnistunut, joten perustimme start up -yritys Innotank Oy:n, joka rupesi itse valmistamaan ja myymään tuotetta, Jukka Enäjärvi kertoo.

Tehoharavaa voi hyvällä syyllä sanoa vuosaarelaiseksi tuotteeksi, sillä lähes sen kaikki vaiheet ja tekijät löytyvät täältä. Haravan markkinoinnista vastaa vuosaarelainen Minna Enäjärvi ja myynnistä vuosaarelainen Antti Mero, joka kertoo haravan myymisen kauppoihin olleen yllättävänkin helppoa.

– Kaupat ovat ottaneet tuotteen rohkeasti vastaan, mikä johtuu varmaankin siitä, että täysin kotimaista tuotetta on ollut helppo myydä, Mero miettii.

Haravan muoviosat valmistetaan alihankintana Klaukkalassa ja varret tulevat Valkealasta. Kokoonpanossa ja nettisivujen tekemisessä on ollut mukana joukko vuosaarelaisia koululaisia, jotka ovat samalla saaneet kesätöitä ja tutustumista työelämään.

Haravointia vetämällä ja työntämällä

Tehoharavan kahteen suuntaan osoittavat piikit mahdollistavat haravoimisen myös työntämällä. Harava sopii lisäksi esimerkiksi sammalten poistamiseen ja lumen työntämiseen. Vaaleanvihreä versio soveltuu paremmin koville pinnoille, kuten käytäville. Haravaa myydään jo 400 eri kaupassa Suomessa.

Tehoharavan kahteen suuntaan osoittavat piikit mahdollistavat haravoimisen myös työntämällä. Harava sopii lisäksi esimerkiksi sammalten poistamiseen ja lumen työntämiseen. Vaaleanvihreä versio soveltuu paremmin koville pinnoille, kuten käytäville. Haravaa myydään jo 400 eri kaupassa Suomessa.

Haravaa käyttäessä saattaisi luulla, ettei sitä pysty työntämään nurmikolla, kahteen suuntaan sojottavat piikit menevät ainakin poikki. Pelko on kuitenkin turha, sillä haravan iskutestatut, taipuisat piikit kestävät hyvin työntöliikkeen, eikä niitä saa edes jalalla polkemalla katki. Haravaa on kahta eri mallia, josta kovempi sopii kovemmalle alustalle, pehmeämmät joustavammalle.

Tavallisessa haravoinnissa vain tietyt lihakset rasittuvat, kun taas tehoharavalla työntämällä haravoidessa koko vartalo aktivoituu tasaisemmin käyttöön.

– Lihakset rasittuvat vähemmän ja tasaisemmin kuin pelkässä vetävässä liikkeessä. Kun oppii oikeanlaisen tekniikan, työntämällä haravoiminen ei vaadi juuri ollenkaan voimaa. Toisaalta tehoharava sopii ihan yhtä hyvin vetämällä haravoimiseen kuin perinteinen harava, eli haravointitekniikkaa voi halutessaan vaihdella, Jukka Enäjärvi ja Antti Mero toteavat.

Erilaisia prototyyppejä annettiin kolme vuotta kestäneessä kehitysvaiheessa monien käyttäjien testattaviksi ja mielipiteiden keräämiseksi.

– Naapurit ovat muutaman vuoden varmaankin ihmetelleet, miten ahkerasti jaksamme päivästä toiseen haravoida pihaamme, Jukka Enäjärvi naurahtaa kehitystyöstä kertoessaan.

Antti Mero kertoo, että tehoharavaa on myyty jo noin 400 myyntipisteeseen eri puolille Suomea. Sellaisia kauppoja ovat esimerkiksi Puuilo, K-Rauta, Motonet, Muhevainen ja Bauhaus. Pehmeämmän haravan myyntihinta on noin 30 euroa, kovemman noin 25 euroa.

– Kontaktit on jo luotu eurooppalaisiin toimijoihin. Tarkoitus on päästä ensi vuonna esimerkiksi Saksan laajoille markkinoille, Antti Mero valaisee Innotank Oy:n suunnitelmia.

Jäämme seuraamaan, miten mainion vuosaarelaiskeksinnön ja -tuotteen maailmanvalloituksessa käy. Alku ainakin on todella lupaava!

Teksti: Eero Honkanen
Kuvat: Antti Honkanen