Itähelsinkiläisestä asunnosta löytyi kasa varastettuja polkupyöriä

Asunnosta löydettyjä varastettuja pyöriä.

Asunnosta löydettyjä varastettuja pyöriä. Kuva: Helsingin poliisi

Helsingin poliisi tiedotti 13.10.2023, että Helsingissä paljastui sunnuntaina 8.10.2023 varastettujen polkupyörien varasto. Polkupyöräkätkö löytyi, kun Helsingin poliisin partio meni itähelsinkiläiseen kerrostaloasuntoon hoitamaan tavanomaista poliisitehtävää.

Asuntoon oli säilötty 37 erilaista polkupyörää. Joukossa oli muun muassa sähköpyöriä, maastopyöriä, fatbikeja ja maantiepyöriä.

Alustavan arvion mukaan pyörät ovat arvoltaan muutamasta sadasta eurosta useisiin tuhansiin euroihin.

Poliisi otti kiinni rikoksesta epäiltynä keski-ikäisen miehen, joka on tällä hetkellä vangittuna. Tekoa tutkitaan ammattimaisena kätkemisrikoksena. Lisäksi kaksi muuta miestä ovat kiinniotettuina epäillyn rikoksen selvittämiseksi.

– Helsingin poliisilaitoksella on polkupyörävarkauksia tutkinnassa koko ajan. Usein teot paljastuvat toisen poliisitehtävän yhteydessä. Välillä saamme tekijöitä kiinni niin sanotusti itse teosta aktiivisten silminnäkijöiden ansiosta. Nyt tutkittavana olevan tapauksen mittaluokan toimintaa paljastuu kuitenkin harvemmin, tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Jari Korkalainen kertoo.

Polkupyörävarkaudesta kannattaa aina tehdä rikosilmoitus

Joukossa oli muun muassa sähköpyöriä, maastopyöriä, fatbikeja ja maantiepyöriä.

Joukossa oli muun muassa sähköpyöriä, maastopyöriä, fatbikeja ja maantiepyöriä. Helsingin poliisi

Asunnossa olleet polkupyörät takavarikoitiin, ja poliisi selvittää niiden alkuperäisiä omistajia. Tähänastisessa selvityksessä on käynyt ilmi, että pyöriä on anastettu eri puolilta Helsinkiä pitkällä aikavälillä.

– Omistajien selvittäminen on välillä haastavaa työtä. Haluammekin muistuttaa, että polkupyörävarkauden uhriksi joutuneet ilmoittaisivat poliisille mahdollisimman tarkkaan anastetun polkupyörän tunnistetiedot, kuten valmistenumeron. Polkupyörävarkaudesta kannattaa aina tehdä rikosilmoitus, tutkinnanjohtaja Korkalainen sanoo.

Poliisille tulee paljon ilmoituksia varastetuista polkupyöristä, joissa pyörää on kuvailtu varsin yleisellä tasolla. Anastetun pyörän tuntomerkeiksi on voitu ilmoittaa esimerkiksi vain ”sininen Jopo”. Tällaisissa tapauksissa oikean omistajan selvittäminen on erittäin vaikeaa.

Sähköiseen rikosilmoitukseen voi liittää valokuvan. Kuva helpottaa omaisuuden tunnistamista ja polkupyörävarkauksien tutkintaa.