Vuosaarelaislupaus Helmi Raijaksen tavoitteena ammattifutarin ura ulkomailla

Vuonna 2005 syntynyt puolustaja Helmi Raijas aloitti jalkapallon FC Viikingeissä 6-vuotiaana. Nykyisin hän edustaa HJK:ta. Kuvassa Raijas kuljettaa palloa vuoden 2023 Suomen Cupin finaalissa. Kuva: Mira Lönnqvist

Vuonna 2005 syntynyt puolustaja Helmi Raijas aloitti jalkapallon FC Viikingeissä 6-vuotiaana. Nykyisin hän edustaa HJK:ta. Kuvassa Raijas kuljettaa palloa vuoden 2023 Suomen Cupin finaalissa. Kuva: Mira Lönnqvist

HJK:n naisten edustusjoukkueen sekä Suomen nuorisomaajoukkueiden puolustaja Helmi Raijas, 18, on ollut vuosaarelainen koko elämänsä. Vuoteen 2014 asti Raijas asui perheineen Rastilankalliossa, josta muuttivat Rastilaan.

– Parhaat muistoni Vuosaaresta ovat vanhoilta kotipihoilta, joissa vietin paljon aikaa lapsuudessani. Vietimme usein monia tunteja päivässä pihapelejä leikkien lähialueen lasten kanssa, Rastilankallion Vankkurissa päiväkotinsa käynyt Raijas muistelee.

Luonto ja kulkuyhteydet Vuosaaren parhaat puolet

Vuosaarelaisen futislupauksen mielestä Vuosaaren parhaat puolet ovat luonto ja hyvät kulkuyhteydet. Kotikaupunginosansa mielipaikoikseen hän sanoo Kallahdenniemen sekä Kartanon jalkapallokentät.

– Parasta on käydä metsässä tai merenrannalla kävelyllä ja lenkkeilemässä. Luonnossa liikkuminen on hyvä tapa pitää mieli virkeänä. Hyvät kulkuyhteydet ovat mahdollistaneet sen, että olen voinut kulkea kouluun ja treeneihin ongelmitta julkisilla, Mäkelänrinteen urheilulukiossa neljän vuoden valmistumissuunnitelmaa opiskeleva Raijas toteaa.

Raipeksi kutsuttu Helmi Raijas on ollut lapsesta saakka kova liikkumaan, jalkapallon lisäksi hän pitää erityisesti kiipeilystä, pyöräilystä, uimisesta ja pihapeleistä. Lapsena hän kävi usein luistelemassa sekä hiihtämässä Vuosaaressa. HJK:n puolustaja harjoittelee Vuosaaressa omatoimisesti noin muutaman kerran viikossa riippuen jalkapallokauden vaiheesta. Tällä hetkellä omatoimijaksoon kuuluu treenejä sekä lenkkipoluilla että futiskentillä.

– Vuosaaressa on mielestäni oikein hyvät puitteet jalkapallon harrastamiseen. Itselläni on lyhyt matka sekä Kartanolle että Hettarille. Se tekee omatoimisesta harjoittelusta vaivattomampaa, kun on monta jalkapallokenttää lähellä. Lisäksi Vuosaari tarjoaa tosi hyvät lenkkeilymahdollisuudet, Raijas iloitsee.

6-vuotiaana Viikkareihin

Laadukkaaksi pallonkäsittelijäksi sekä monen pelipaikan roolin sopivaksi kehuttu Raijas aloitti jalkapallon 6-vuotiaana, kun ystävä pyysi häntä mukaansa FC Viikinkien harjoituksiin Kartanon kentälle. Siitä roihahti rakkaus jalkapalloon, joka on johtanut Suomen edustamiseen U-15-, U-17-, U-18- ja parhaillaan U-19-maajoukkueissa.

– Viikkariajoilta on mieleeni jäänyt ennen kaikkea jalkapallon tuoma ilo ja ystävät. Meillä oli hyvä joukkuehenki, ja lapsuuden parhaat kaverit löysin juuri joukkuelaisistani. Mukavana muistona on myös jäänyt mieleeni, kun valmentajani Kaitsu tarjosi hattutempun tekevälle palkinnoksi limua, kaudella 2012 FC Viikinkien F9/F8-ikäluokan parhaaksi pelaajaksi valittu Raijas kertoo.

Tuplahopeaa HJK:ssa

Viikingeistä Raijas siirtyi Puotinkylän Valttiin kaudella 2016 ja Valtista matka jatkui kaudeksi 2022 HFA Märskyn vahvuuteen. Raijas teki HJK:n kanssa kahden vuoden sopimuksen alkuvuodesta 2023 ja vastuuta tuli debyyttikaudella mukavasti Klubin takalinjoilla. HJK tuli kauden päätteeksi hopealle sekä Kansallisessa liigassa että Suomen Cupissa.

– Viime kaudesta HJK:ssa jäi erityisesti mieleen debytointi Kansallisessa liigassa sekä Suomen Cupin finaalin pelaaminen Olympiastadionilla. Parhaita muistoja oli etenkin tärkeiden voittojen juhliminen joukkueen kanssa.

Lionel Messin fanina tunnetun Raijaksen oman pelipaikan esikuva on Englannin naisten maajoukkueen Lucy Bronze ja suosikkijoukkue Liverpool. Ulkomailla ammattilaisena mahdollisimman korkealla tasolla pelaamisesta haaveileva Raijas eteni Suomen U19-maajoukkueen kanssa EM-jatkokarsintaturnaukseen, joka pelataan huhtikuun alussa Bosnia-Hertsegovinassa. Turnauksen muut maat ovat Hollanti, Puola sekä Bosnia-Hertsegovina. EM-jatkokarsintaturnauksen voittaja etenee EM-kisoihin. Ikäluokan EM-lopputurnaus pelataan Liettuassa heinäkuussa 2024.

– Maajoukkueessa pelaaminen on tuntunut hienolta ja tärkeältä, koska itseään pääsee mittaamaan parhaiten kansainvälisissä otteluissa. Joka kerta on hieno tunne kantaa Suomen logoa rinnassa, Raijas sanoo.

Vuoden lupaava nuori pelaaja

Onnistuneen jalkapallokauden päätteeksi Helmi Raijas palkittiin Suomen Palloliiton Captain’s Ball -gaalassa perjantaina 1.12.2023 Vuoden lupaavana nuorena pelaajana. Valinta Suomen lupaavimmaksi nuoreksi jalkapalloilijaksi yllätti iloisesti kansainvälisille kentille tähtäävän vuosaarelaisen.

– Palkinnon saaminen tuntui todella hienolta ja olin tosi otettu siitä, toteaa tähän vuodenaikaan noin seitsemän kertaa viikossa omatoimisesti treenaava Helmi Raijas.

Naisten maajoukkueessa eli Helmareissa pelaa tällä hetkellä kaksi entistä vuosaarelaista FC Viikinkien kasvattia: Nora Heroum ja Eva Nyström. Voisi veikata, että tuohon joukkoon on lähivuosina tyrkyllä myös Helmi Raijas, jos kehitys jatkuu samanlaisena.

Haastattelu: Antti Honkanen
Kuva: Mira Lönnqvist