Matkustajien määrä Helsingin laivareiteillä kasvoi, rahti jäi edellisestä vuodesta

Vuosaaren sataman kontteja.

Vuosaaren sataman kontteja.

Vuonna 2023 Helsingin Sataman kautta kulkeneiden matkustajien määrä kasvoi edellisvuodesta yli 12 %. Tavaraa kulki sataman kautta kaikkiaan 13,9 miljoonaa tonnia. Edellisestä, ennätyksiä rikkoneesta vuodesta rahdin määrä jäi 8 %. Aluskäyntejä kertyi vuoden aikana yhteensä 7 321 (-1,3 % vuoteen 2022 verrattuna).

– Olemme viime vuodet eläneet voimakkaasti muuttuvassa toimintaympäristössä ja vuosi 2023 oli Helsingin Satamassa kaksijakoinen. Matkustajaliikenne jatkoi palautumistaan, mutta samaan aikaan näkymät rahtiliikenteessä synkkenivät energiakriisin ja yleisen taloustilanteen heikkenemisen myötä, Ville Haapasaari, Helsingin Sataman toimitusjohtaja kertoo.

Kokonaistavaraliikenteen määrä oli 13,9 milj. tonnia

Vuonna 2023 yksikköliikenteen määrä oli 11,5 miljoonaa tonnia (-8,7 %). Siitä vientiä oli 6,3 miljoonaa tonnia (-6,1 %) ja tuontia 5,2 miljoonaa tonnia (-11,5 %).

644 000 raskasta ajoneuvoa kuljetti 8,1 miljoonaa tonnia (-7,9 %) tavaraa. Kontteja kulki 452 000 TEU:ta* (-8,1 %), tonneissa konttirahdin määrä oli 3,4 miljoonaa.

Ulkomaanliikenteen rahtia kuljettavia aluskäyntejä oli 7 177 kpl (-1,5 %), ja ne kuljettivat 13,4 milj. tonnia tavaraa (-11,3 %). Rannikkoliikenteen aluskäyntejä kertyi 54 kpl (+86 %). Niiden mukana kulki 553 000 tonnia (+508 %) tavaraa.    

Matkustajaliikenne vilkastui

Helsingin Sataman kautta kulkeneiden matkustajien määrä jatkoi palautumista koronavuosista, joskin kasvuvauhti hiljeni vuoden loppua kohden.  Linjaliikenteen ja kansainvälisen risteilyliikenteen yhteenlaskettu kokonaismatkustajamäärä oli 9,1 miljoonaa.

Linjaliikenteessä** matkustajia kulki yhteensä 8,9 miljoonaa, mikä oli 12,2 % edellisvuotta enemmän. Vilkkain oli tuttuun tapaan Helsingin ja Tallinnan välinen reitti, jolla matkustajia kulki 7,2 miljoonaa. Tukholman reitillä kulki 1,5 miljoonaa ja Helsingin ja Travemünden välillä 166 000 matkustajaa.

*TEU = 20 jalan merikonttia vastaava tilavuusmitta.
**Linjaliikenne = aikataulujen mukaan kulkeva säännöllinen laivaliikenne, mm. Tallinnan ja Helsingin väliä kulkevat matkustaja-autolautat.