Kesäteatteri jättää Villan

Vuosaaren kesäteatterin 15. juhlavuotta juhlittiin 2023 ja toiminnan jatkuminen korona-vuosien epävarmuuden jälkeen tuntui hienolta. Viimeisin näytelmä Muuttolinnut otti rohkeasti kantaa hoiva-alan työvoimapulaan ja toisaalta yhteiskunnan rakenteelliseen rasismiin. Näytelmän esitykset Villa Lill Kallvikissa olivat suosittuja, niin kuin ne aina ovat olleet. Vuosaarelaiset kokevat viehättävän Villan Vuosaaren kesäteatterin oikeaksi paikaksi. Harmi, ettei Villaa vuokraava yhdistys koe samoin.

Kesäteatterin perustivat Vuosaaren taiteilijatalon asukkaat vuonna 2007. Taiteilijatalon asukkaita ei ole ollut teatterin hallituksessa edustettuna useampaan vuoteen, vuokrahinnat ovat nousseet vuosien saatossa moninkertaisiksi ja toimintamme on vuosi vuodelta muuttunut hankalammaksi. Villalla ei esimerkiksi ole saanut mainostaa kesäteatterin olemassaoloa millään tavalla, ja kohtelu on aivan kuin emme olisi enää osa taiteilijataloa.

Vuosaaren kesäteatteri on tehnyt Villan tarkoitusta vastaavaa paikallista taidetoimintaa jo toistakymmentä vuotta. Toiminta on ollut ammattilaisten ohjaamaa ja käsikirjoittamaa.  Tarkoituksen on määrittänyt Helsingin kaupungin 450-vuotis-taiteilijatalosäätiö, joka omistaa Vuosaaren taiteilijatalon ja myös Villa Lill Kallvikin. Nyt teatteria on kehotettu etsimään uusi paikka toiminnalleen sillä perusteella, että tilat tarvitaan ammattilaisten käyttöön. Jo aiemmin hää- ja muiden perhejuhlien järjestäminen on priorisoitu teatteritoimintamme edelle. Ihmettelemme, onko yhdistyksen jako ei-ammattilaiseen toimintaan oikeutettu.

Kaikki yritykset hankkia teatterille pysyvät harjoittelu- ja esitystilat ovat tuottaneet pettymyksen. Vuotalo on varattu vain ammattilaisille. Helsingin mallissa tai Kulttuurikorttelin suunnittelussa kesäteatteri unohdetaan, kun tavoite on tukea ”ammattilaistoimintaa”. Tarjolla on vain purku-uhan alaisia tiloja, kaukana Villan puistomaisen ympäristön tarjoamasta glamourista. Vuosaarelaiset haluavat omat tilat kesäteatterille niin kuin  Puotilassa ja Kivinokassa jo on. Miksei tämä onnistu Vuosaaressa?

Tilanteen ollessa tällainen kesäteatteri joutuu jättämään Villan. Edellytyksiä toiminnan jatkamiselle ei ole. Tämä on fakta, sillä kaupungin pienet ja epävarmat avustukset eivät kata vuokria, jotka nyt jo hipovat mahdotonta. Pääsylippuhinnat haluamme pitää maltillisina, jotta mahdollisimman moni pienituloinenkin pääsisi nauttimaan näytelmistämme. Toisaalta ei Villakaan täydellinen ollut. Tarvitsemme kunnolliset harjoittelu- ja esitystilat.

Teatterin vuosikokous pidetään 27.4.2024, jolloin valitaan uusi puheenjohtaja, ja myös hallitukseen kaivataan uusia, innostuneita ja idearikkaita jäseniä, jotta voimme jatkaa toimintaamme pitkäjänteisesti kohti 20-vuotisjuhlaamme. Jos kiinnostuit, tule rohkeasti paikalle kuulemaan lisää suunnitelmistamme.

Kaikista vaikeuksistamme huolimatta toivomme teatterimme jatkossakin pystyvän toimimaan tavalla tai toisella ja voisimme edelleen tuottaa uskollisille katsojillemme kesäisen teatterinautinnon.

Vuosaaren kesäteatterin hallitus