Caj Bremerin valokuvanäyttely avattiin Kulttuuritila Merirastissa

– Kulttuuritila Merirasti on hieno ja otollinen tila tällaisen näyttelyn pitopaikaksi, totesi juuri 95 vuotta täyttänyt taiteen akateemikko Caj Bremer.

– Kulttuuritila Merirasti on hieno ja otollinen tila tällaisen näyttelyn pitopaikaksi, totesi juuri 95 vuotta täyttänyt taiteen akateemikko Caj Bremer.

Legendaarisen suomalaisen valokuvaaja Caj Bremerin, 95, valokuvanäyttelyn avajaisia vietettiin Kulttuuritila Merirastissa sunnuntaina 3.3.

Taiteen akateemikko, tunnustettu kuvajournalisti Bremer oli kiitollinen ja tyytyväinen saadessaan pystyttää näyttelyn Merirastiin.

– Tämä on hieno tila ja sopii mainiosti tällaisen näyttelyn pitopaikaksi. Kiitos, että sain mahdollisuuden tulla tänne, Bremer kiitteli avajaispuheessaan.

Näyttely koostuu Sipoon saaristossa 1970–2000-luvuilla otetuista luontokuvista.

– Lähes kaikki näyttelyn kuvat on otettu vanhalla puukameralla. Halusin kokeilla, millaista on tehdä työtä isolla, 16-kiloisella puukameralla. Työlästä se oli, samoin kameran vaatimilla värimateriaaleilla työskentely vei aikansa. Kaksi vuotta oppimiseen meni, Caj Bremer kertoi.

Näyttelyn kuvista monet ovat täysin uniikkeja, toisia kappaleita niistä ei ole johtuen juuri kuvien materiaaleista ja kehitysmenetelmistä.

Bremerin näyttelyn valokuvat ovat kuin kauniita maalauksia, ja niistä monia onkin vaikea erottaa maalauksista.

– Ranta on vuosi vuoden jälkeen sama, puut samat, kivet samat, saaret samat. Meri, tuuli, taivas, pilvet ja valo sen sijaan muuttuvat alituiseen, näyttäytyvät lukemattomina eri muotoina ja loputtomina yksityiskohtina. Minkä eilen näin, sitä ei tänään enää näy. Luonnon muunnelmat eivät tunnu koskaan ehtyvän, totesi Sipoon saariston kotimaisemiaan kuvannut Caj Bremer.

Bremerin valokuvanäyttey on nähtävillä Kulttuuritila Merirastissa (Jaluspolku 3) 31.3. saakka ke–to klo 13–17 ja la–su klo 11–15 (suljettu 10.3. ja 24.3.). Näyttelyyn on vapaa pääsy.

Teksti ja kuva: Eero Honkanen