Vuoden vuosaarelainen 2023 on Teatteri Ihme

Kuva: Matti Luopajärvi

Palkitsijoita ja palkittuja Rastilan kartanolla Cafe Monamissa 6.6. Kuva: Matti Luopajärvi

Vuosaari-Säätiö on nimennyt vuodesta 1992 alkaen Vuoden vuosaarelaisen ja jakanut kunniakirjoja muille ansioituneille. Vuoden vuosaarelainen 2023 on Teatteriyhdistys Ihme ry eli tuttavallisemmin Teatteri Ihme. Kahvila Villa Ullas palkittiin puolestaan vuoden 2023 kunniamaininnalla. Palkitsemistilaisuus pidettiin torstaina 6.6. Rastilan kartanolla Cafe Monamissa. 

Vuosaari-Säätiön hallintoneuvoston puheenjohtaja Pertti Tossavainen totesi torstaina 6.6. pitämässään palkitsemispuheessa muun muassa seuraavaa:

”Vuosaaren asukasluku on kasvanut ja kasvaa edelleen. Tällä hetkellä kaupunginosassamme väestömäärä lähestyy 39 000 asukkaan määrää.

Kehittyvä ja kukoistava kaupunginosa tarvitsee aktiivisia toimijoita – ilman tätä työtä asuinalue näivettyy eikä kehity.

Vanha sanonta on, että ihminen ei elä pelkästä leivästä – hän tarvitsee myös hengen ja sielun ravintoa. Helsingin kulttuuritarjonta keskittyy vahvasti keskustan alueelle. Lähiöissä kulttuuritoimijoita on selvästi vähemmän.

Teatteriyhdistys Ihme ry eli tuttavallisemmin Teatteri Ihme harjoittelee Vuosaaressa ja toimii myös Vuosaaren ulkopuolella pääkaupunkiseudulla. Kulttuuri- ja taidejärjestö Ihme haluaa tuoda teatteritaidekokemuksen lähelle pääkaupunkiseudun asukkaita. Teatteri Ihme tarjoaa ilmaisutaidon harrastu- ja koulutusmahdollisuuksia sekä tekee matalankynnyksen periaatteella kesäteatteria, lastenteatteria sekä klassikkonäytelmiä. Pääpaino on harrastajien toiminnassa, jota ammattilaiset tukevat.

Teatteri Ihme on toiminut lähes 15 vuotta. Näiden vuosien aikana moni vuosaarelainen on voinut kokea teatteriesityksiä omassa kotikaupunginosassaan. Viimeisin esitetty näytelmä on ollut Mummotunneli.

Teatteri Ihme harjoittelee Gabro-talossa Vuosaaren ytimessä. Lähikulttuuripalvelu on tuottanut iloa ja elämyksiä sekä elävöittänyt Vuosaarta.

Teatteri Ihme on toiminut pitkäaikaisesti Vuosaaren lähikulttuurin puolesta.

Edellä mainituista syistä johtuen Vuosaari-säätiö on päättänyt palkita Teatteri Ihmeen vuoden Vuosaarelainen 2023 maininnalla.

Villa Ullakselle kunniamaininta

Kallahden kauniin luonnonsuojelualueen vieressä sijaitsee pienehkö puinen tupa, jossa on tarjolla herkullisia leivonnaisia ja juomia. Moni vuosaarelainen on käynyt kahvilassa vuosien varrella. Kahvila Villa Ullas sijaitsee merenrannalla upeassa miljöössä.

Nuoret ovat kansakunnan tulevaisuus. Nuoriin käytetty aika ja raha eivät ole kulueriä vaan tulevaisuusinvestointi. Nuoren työelämäuran alku ei aina ole helppo. Työpaikan löytäminen tai oman ammattipolun valinta voi olla haastavaa.

Kahvila Villa Ullas on osa Helsingin kaupungin, Stadin ammattiopiston nuorten työpajoja ja tarjoaa monipuolisen työkokeilupaikan alle 29-vuotiaille helsinkiläisille nuorille. Nuori voi tulla harjoittelemaan kahvilatyöntekijän tehtäviä, vaikka hänellä ei olisi ollut aikaisempaa työkokemusta alalta. Häntä autetaan ja perehdytetään: nuori oppii taitoja asiakaspalvelusta ja hänellä on mahdollisuus suorittaa työkokeilujakson aikana osia ravintola- ja catering -alan tutkinnoista.

Kahvi, tee ja herkullinen makea tai suolainen pikkusyöminen maistuvat maukkaalta asiakkaille. Nuoret saavat kokeilla ja harjoitella työelämätaitoja. Tämä on toimiva yhtälö, todellinen win win -tilanne.

Kahvila Villa Ullas on toiminnallaan edistänyt nuorison työllistämistä sekä vaalinut kahvilakulttuuria Vuosaaressa.

Näistä syistä johtuen Vuosaari-säätiö on päättänyt palkita Kahvila Villa Ullaksen vuoden 2023 kunniamaininnalla.”