Jaana-Mirjam Mustavuorelta omaelämäkerrallinen tietokirja monikulttuurisesta rakkaudesta

Jaana-Mirjam Mustavuori: Afrikka muutti olohuoneeseeni – Arkea ja juhlaa kahden kulttuurin rajalla. Kustantaja: Momentum Kirjat. Sivumäärä: 123.

Jaana-Mirjam Mustavuori: Afrikka muutti olohuoneeseeni – Arkea ja juhlaa kahden kulttuurin rajalla. Kustantaja: Momentum Kirjat. Sivumäärä: 123.

Vuosaarelaiselta Jaana-Mirjam Mustavuorelta ilmestyi keväällä 2024 Afrikka muutti olohuoneeseeni – Arkea ja juhlaa kahden kulttuurin rajalla -kirja. Vapaa kirjoittaja, kääntäjä ja kehotietoisuuskouluttaja Jaana-Mirjam Mustavuori kertoo vahvasti omaelämäkerrallisessa tietokirjassaan rakkaustarinansa, jonka johdosta Mustavuoren Serge-puoliso muutti Länsi-Afrikan Beninistä Suomeen vuonna 2016.

Teos on maahanmuuttajan vaimon omakohtaista ihmettelyä kahden kulttuurin avioliitosta ja arjen monikulttuurisuudesta, mutta samalla se on myös kuvaus maahanmuutosta, erilaisuuden kohtaamisesta ja siitä, miten kulttuuri meitä kaikkia muovaa. Nykyisin Vuosaaressa asuvan pariskunnan elämä on uuden opettelua ja oppimista. Teos sopii lukijoille, joiden lähipiirissä, naapurustossa tai työpaikalla on ulkomailta Suomeen muuttaneita. Se on kaikille, jotka tekevät töitä maahanmuuttajien parissa, tutkivat maahanmuuttoa tai ovat kiinnostuneita kansainvälisyydestä ja muista kulttuureista.

Mustavuoren uusimman kirjan mielenkiintoisinta antia on monikulttuurisen parin arjen kuvailu Suomessa. Erot ajattelutavassa tai tekemisissä mielletään usein ainoastaan kunkin kotimaan kulttuurista johtuviksi, vaikka läheskään aina asiat eivät ole niin yksinkertaisesti selitettävissä. Kuten Jaana Mirjam Mustavuori kirjassa kirjoittaa: ”Serge sanoi minulle monta kertaa, ettei meidän suhteessamme ollut kyse niinkään kulttuurieroista kuin siitä, että hän oli juuri hän, ja että minä olin juuri minä. ”Kaikkia beniniläisiä ei voi niputtaa yhteen”, hän sanoi. Jokainen on erilainen, tulee erilaisesta perheestä ja suvusta, ja kaikilla on erilainen kasvatus, koulutus ja tausta. Persoonallisuudet poikkeavat toisistaan Beninissä siinä missä Suomessa ja kaikkialla maailmassa.”