Suklaata alusta loppuun käsityönä

Vanhankaupungin Suklaan perustaja ja yrittäjä Esa Karsi.

Vanhankaupungin Suklaan perustaja ja yrittäjä Esa Karsi.

Kiinnostus suklaaseen voi johtaa jopa oman suklaatehtaan perustamiseen. Näin kävi Esa Karsille, joka perusti vuonna 2020 Vanhankaupungin Suklaa -nimisen yrityksen. Se valmistaa suklaata ja siitä levyjä, konvehteja, suklaapäällysteisiä pähkinöitä, tahnoja, kastikkeita ja miltei mitä tahansa, mitä kuvitella saattaa.

– Koulutukseltani olen ekonomi, ensimmäisen kerran olin yrittäjä jo lukioikäisenä. Ruokataustaa ei ole muuta kuin kotikokkailusta, suklaataustaakin vain perussyöjänä. Suklaa nousi kuitenkin esiin yhtenä vaihtoehtona, kun mietin, mitä voisin työksi tehdä. Sitä päädyinkin pohdinnan jälkeen harjoittelemaan ja opettelemaan kotona, Karsi kertoo suklaatehtaan alkutaipaleesta.

Noin puolen vuoden harjoittelun jälkeen Esa Karsi päätti lähteä yrittämään ja perusti Vanhankaupungin Suklaan.

– Minulle tarjottiin tiloja Vuosaaren K-Citymarketin yhteydestä. Päätin tarttua tilaisuuteen, kun pääsin suunnittelemaan alusta lähtien yritykseni tarpeita vastaavan tilan. Tämä lienee Euroopan ainoa suklaatehdas ruokakaupan yhteydessä, jossa kaikki suklaa valmistetaan alusta alkaen itse, Karsi sanoo.

Vanhankaupungin Suklaan kantavana ajatuksena on tehdä kaikki mahdollinen itse ja keskittyä erityisesti makujen vahvuuteen aidoilla raaka-aineilla.

– Ei aromeita tai makuöljyjä. Itse tekeminen mahdollistaa myös esimerkiksi sokerin vähentämisen ja lähes kaiken tekemisen laktoosittomana, Karsi toteaa.

Vanhankaupungin Suklaa on ehtinyt jo voittaa monia palkintoja alan kilpailuissa.

– Olen osallistunut Jäätelö- ja suklaakarnevaaleille vuosina 2024 ja 2025, jossa valitaan vuoden konvehdit ja levyt. Ensimmäisenä vuonna voitin kolme neljästä kategoriasta ja olin neljännessä kategoriassa toinen. 2025 voitin kaikki kolme kategoriaa, jotka järjestettiin, Esa Karsi kertoo.

Esa Karsi aloittaa tuotteidensa valmistuksen kaakaopavuista, eli hän tekee kaikki eri tuotteiden suklaat itse.

– Se on hyvin harvinaista ja työlästä, mutta mielestäni sen arvoista. Etsin laadukkaat pavut, paahdan, kuorin, murskaan ja jauhan ne eri suklaiksi muiden raaka-aineiden kanssa. Valmiista suklaista voi sitten tehdä miltei mitä tahansa.

Jokaisella tuotteella on oma prosessinsa. Konvehdeissa vaiheita on eniten: koristelu, kuori, täyte, pohja ja pakkaus. Jokainen tuote syntyy alusta loppuun Vuosaaren pajalla.

Raaka-aineena olevan kaakaon eettisyydestä puhutaan paljon.

– Tekemällä itse suklaat valmiiden ostamisen sijaan, mikä on oletus suklaamaailmassa, pääsee mielestäni eettisyydessä jo selkeästi edelle. Jos ostat suklaat valmiina keskieurooppalaisilta suklaajäteiltä, voit olla melko varma, että ne hyödyntävät neuvotteluasemaansa ja maksavat kaakaosta niin vähän kuin mahdollista, Esa Karsi selvittää.

Esa Karsi toivottaa ihmiset katsomaan paikan päälle Kauppakeskus Columbuksen K-Citymarketiin, millaisia tuotteita ja makuja suklaasta voi tehdä. Verkkokaupasta vanhankaupunginsuklaa.fi voi myös käydä tutkimassa yrityksen valikoimia.

Lue lisää aiheesta: