Vuosaaren Martat täytti 70 vuotta maaliskuussa 2023. Vuonna 1953 perustetun Vuosaaren vanhimman suomenkielisen yhdistyksen toiminta on ollut vireää läpi vuosikymmenten.
Marttatoimintaanhan kuuluu olennaisena osana yhdessä oleminen ja yhdessä tekeminen omien jäsenten ja lähiympäristön iloksi sekä hyödyksi. Yhdistyksen toiminta on ollut monipuolista ja kuvastanut kunkin vuosikymmenen ajankohtaisia aiheita ja jäsenten kiinnostuksen kohteita.
Martat kokoontuvat marttailtoihin ja marttailtapäiviin tapaamaan toisiaan, oppimaan uutta, harrastamaan kulttuuria ja niin edelleen. Nykyisin marttailtapäiviin kokoonnutaan Vuosaaren kirkolle noin kahden viikon välein torstaisin. Marttatapaamisissa on yleensä aina myös tarjoilua. Nykään hallitus valitsee järjestäytymiskokouksessa yhden jäsenen emäntämartaksi.
Ruokaa ja taloudenhoitoa
Marttatoimintaan yhdistetään usein ruoka ja taloudenhoitoon liittyvät asiat. Niinpä ruokaan liittyvää ohjelmaa on ollut jokaisella vuosikymmenellä. Maija-Leena Seuna oli aktiivinen ruokakouluttaja yhdistyksessä 1970-ja 1980-luvuilla. Kasvikset tulivat tutuiksi entistä enemmän. Samoina vuosikymmeninä piirakka-Bertta – Bertta Honkaniemi – opetti karjalanpiirakoiden tekoa. Hän leipoi paljon piirakoita myös myyjäisiin. Tietoutta uusista kodinkoneista jaettiin marttailloissa 1970–1980-luvuilla, esiteltiin esimerkiksi Bamix ja Tupperware. 1990-luvulla opeteltiin valmistamaan enemmän ulkolaista ruokaa suomalaisittain. Gluteiini tuli mukaan leivontaan.
Kurssitoimintaa
Yhdistys on jakanut tietojaan ja taitojaan muillekin. On järjestetty erilaisia kursseja. 2000-luvun lopulla alettiin kiinnittää huomiota yhteistyöhön maahanmuuttajien kanssa. Tavoitteena oli opastaa maahanmuuttajia kodinhoitoon liittyvissä asioissa sekä valmistettiin yhdessä suomalaista ruokaa. Ruokaan liittyvät aiheet ovat marttailtapäivissä 2010-luvulta lähtien jääneet vähemmälle. Enemmän on saatu tietoa terveellisestä ruuasta ja ikäihmisten ravinnosta.
Terveyden- ja kauneudenhoitovinkkejä
Marttatapaamisissa on annettu vinkkejä ihonhoitoon, jalkojenhoitoon ja tehty paikan päällä ihonhoitoa ja meikkausta. Viime vuosikymmeninä uudet hoitomuodot ovat saaneet jalansijaa: kansanperinteen taitaja ja osteopaatti, hieronta, akupunktio, mindfullness, vuorovaikutus. Erilaisista sairauksista on saatu tietoa, kuten esimerkiksi muistihäiriöistä, sydänsairauksista, nivelrikosta ja tietoja rintojen tarkkailusta.
Muotinäytöksiä
Etenkin 1970-luvulla muotinäytökset olivat suosittuja; omat martat esittivät arkiasuja, juhlavaatteita ja turkiksia sekä käytiin myös katsomassa Uudenmaan piirin muotiesityksiä.
Marttailloissa ja marttailtapäivissä on ollut vuosikymmenten aikana kertomuksia matkoista ja esitelty eri matkakohteita 1970- ja 1980-luvuilla sekä 2000-luvulla.
Kerhotoimintaa
Alkuvuosikymmeninä oli erilaista kerhotoimintaa. Marttatytöt perustettiin vuonna 1955. Tytöt esittivät kuorolausuntaa eri tilaisuuksissa omalla alueellaan ja vähän kauempanakin. Liikuntaa on harrastettu aivan alkuajoista lähtien. Tanssimartat harjoittelivat ja esiintyivät ahkerasti. Jazzbalettiakin harrastettiin puolitoista vuotta sekä klassista balettia puoli vuotta.
Kävely on ohjelmassa nykyäänkin. Kuoromartat perustettiin vuonna 1977. He esiintyivät omissa tapahtumissamme sekä Uudenmaan piirin juhlissa. Näytelmäkerhoissa Toivo Mäkelä ja Irma Seikkula ohjasivat näytelmiä, samoin jäsenemme Tellervo Höök on osallistunut ohjaamiseen. Näytelmiä esitettiin lastenjuhlissa ja äitienpäiväjuhlissa 1970-luvulla.
Käsitöitä ja askartelua
Käsitöitä ja askartelua on harrastettu aina marttailloissa. Vuonna 2009 perustettiin oma toimintaryhmä käsitöistä kiinnostuneille. Kässärit osallistuvat joulumyyjäisiin. Moni alueen päiväkodin lapsi on saanut marttojen tekemät villasukat. Seurakunnalle lahjoitetaan kastelahjoiksi sukkia ja vauvamyssyjä. Diakonialle ja pakolaisille on myös annettu lahjoituksia. Peruskoulun päättäville käsityöstä ja/tai kotitaloudesta kiinnostuneelle tytölle ja pojalle on annettu keväisin stipendi.
Retkiä ja matkoja
Jo yhdistyksen ensimmäisistä vuosista tähän päivään asti ovat martat olleet kiinnostuneita niin kotimaan kuin ulkomaisista kohteista, museoista ja erilaisista näyttelyistä. Jo 1950-luvulla harrastettiin matkailua, ensin käytiin Tukholmassa, sitten Saksassa ja myöhemmin vuonna 1958 mentiin Ruotsin ja Tanskan kautta Hollantiin, Belgiaan ja Pariisiin sekä Hampurin kautta takaisin laivalla. 1970-luvun alussa tehtiin ikimuistoinen retki Tallinnaan. Retkiä tehtiin vuosittain lähialueelle ja välillä vähän kauemmaksikin. Usein retkiin liittyi teatteriesitys. Yhdistyksen 40-vuotisjuhlan merkeissä tehtiin retki Turkuun ja Naantaliin, risteiltiin höyrylaiva Ukko-Pekalla. Vierailtiin myös Kultarannassa. Kevätretkistä tuli pysyvä tapahtuma, joka on säilynyt näille vuosille asti.
Kulttuuria
Kulttuuria on harrastettu jokaisena vuosikymmenenä, etenkin 1980-luku oli kulttuuripitoinen. Käytiin paljon teattereissa, myös muissa kaupungeissa ja jopa yövyttiinkin. 2000-luvulla on käyty teattereissa, elokuvissa, museoissa ja näyttelyissä.
Yhdistyksen jäsenten keskuudessa on juhlittu joulun aikoihin ja alkuvuosina myös keväisin. Yhdistyksen vuosikymmeniä on juhlittu aina vähän suuremmin. Suuri juhla oli myös Marttojen 120-vuotisjuhla Senaatintorilla, johon Vuosaaren Martatkin pääsi osallistumaan myyntipöydällä.
Vuosituhannen vaihteessa osallistuttiin filmauksiin: Seurasaaressa kuvattiin vuonna 1999 Hylätyt talot, autiot pihat -elokuvaa. Siinä martat esiintyivät evakkoina, kuvaus kesti pitkän päivän. Vuonna 2002 oli vuorossa Salatut elämät -televisiosarja ja vuonna 2007 osallistuttiin Sooloilua-elokuvan tekoon ja ennakkonäytökseen.
Juttu jatkuu kuvan jälkeen…
Marttamme ovat osallistuneet koko toimintansa ajan aktiivisesti Vuosaaren eri tapahtumiin ja hankkeisiin. Martat ovat olleet mukana hankkimassa maauimalaa ja mattolaituria Vuosaareen, onnistumatta. Vuosien aikana on osallistuttu muiden naisjärjestöjen, Vuosaaren seurakunnan ja Vuosaari-Seuran kanssa erilaisten juhlien järjestelyyn ja tarjoiluun sekä myyjäisiin. On myyty ruokaa ravintolapäivissä, järjestetty piirakkapajaa ja patalapputempausta. On järjestetty perhetapahtumaa Skatan tilalla, käyty lukemassa satuja oppilaille ja pari marttaa osallistui käsityötunneille. Askartelua varten annettiin rahalahjoitus koululle.
Uusia jäseniä otetaan!
Aktiivisia, uusia jäseniä kaivataan, jotta yhdistystoiminta pysyisi virkeänä ja aktiivisena.
Tietoja saa Vuosaari-lehden seuratoimintapalstalta ja kotisivuiltamme osoitteesta www.vuosaarimartat.marttayhdistys.fi Voit ottaa yhteyttä meihin sähköpostilla vuosaarenmartat@gmail.com
Teksti: M.K. ja S.R.