
Katja Ferm (vas.) ja Jamarlizah Hyvärinen leipiä paistamassa.
Rohkeat nuoret naiset Jamarlizah ”Liz” Hyvärinen ja Katja Ferm päättivät keväällä 2022 perustaa oman leipomon. Se sai nimekseen ODD Bakery. Odd on suomeksi outo. Leipomo on alusta lähtien toiminut Vuosaaren K-Citymarket Helsinki Columbuksen yhteydessä.
– Olemme ylpeästi vähän outoja, naurahtaa Katja Ferm, joka valmistui leipurikondiittoriksi 2015, leipurikisälliksi 2021 ja leipurimestariksi 2024.
Yhtiökumppani, Singaporesta Suomeen noin 12 vuotta sitten muuttanut Jamarlizah ”Liz” Hyvärinen puolestaan valmistui kondiittoriksi 2020 ja leipurimestariksi 2024.
– ODD on alunperin Lizin ideoima. Ystävät ja sukulaiset olivat ihastuneet hänen leivonnaisiinsa ja rohkaisivat häntä aloittamaan leipomisen ammattilaisena. Asia jäi muhimaan muutamaksi vuodeksi.
Ferm tutustui Hyväriseen työharjoittelussa.
– Eräänä päivänä hän heitti minulle kysymyksen: ”Olisikohan ihan hullu idea perustaa yhteinen yritys?” Tuumasin, että hulluahan se olisi, mutta koska hulluja olemme, niin kokeillaan, Katja Ferm muistelee Hyvärisen ideaa.
Syksystä 2021 kevääseen 2023 he loivat ja testasivat reseptiikkaa. Kauppias Sasu Hamina antoi kaksikolle mahdollisuuden kokeilla reseptejä silloisen K-Supermarket Vuosaaren tiloissa. Lopulta he saivat myös myydä tuotteitaan kaupassa, joka on nyt muuttunut K-Citymarketiksi. Myös muut K-kaupat kiinnostuivat tuotteista, ja niin nuoret naiset perustivat ODD Bakery Oy:n.
– Sasu Hamina näki meissä varmaankin jotain uutta, ja hänen halunsa tukea pienyrityksiä auttoi meitä, Katja Ferm kertoo.
ODD Bakeryn leivät leivotaan ilman lisäaineita, paranteita ja käsin. Hyvärinen kertoo, että tuotteiden syntyminen tapahtuu tarpeesta, inspiraatiosta tai pelkästä innostavasta raaka-aineesta.
– Kuuntelemme ja juttelemme myös mielellämme kaupan asiakkaiden kanssa. Asiakas pyytää esimerkiksi, voisiko valikoimaan saada perunarieskaa, ja siitä lähtee ideointi. Olemme myös siitä onnekkaita, että voimme kehitellä koko ajan uutta. Kukaan ei ole meidän yläpuolellamme päättämässä, mitä voi tehdä, Hyvärinen kertoo.
Aluksi ODD Bakery myi vain konditoriatuotteita, joista yhä selvästi suosituin tuote on banana bread.
– Ja se ei ole leipä, vaikka nimi niin sanookin. Se on kahvikakku, johon käytämme kaupan hävikkibanaaneja. Nimi on tullut Amerikasta, emmekä ole halunneet suomalaistaa sitä, Hyvärinen tarkentaa.
ODD Bakery hakee vaikutteita konditoriatuotteisiinsa Amerikasta ja Englannista.
– Toinen melkein yhtä suosittu tuotteemme on browniemme. Tätäkin reseptiä olemme hioneet lähes vuosia. Teemme myös perinteisiä suomalaisia herkkuja, kuten mustikkapiirakkaa, kermakakkuja ja mokkapaloja, Hyvärinen luettelee.
Vuosaaren K-Citymarket on ainoa kauppa, jossa on myynnissä ODD Bakeryn leipiä ja pullia. Lisäksi leipomo toimittaa K-Supermarket Tapiolaan muita konditoriatuotteitaan. ODD Bakeryssä työpäivä alkaa aamuviideltä paistamalla kaupan paistopisteellä suolaisia ja makeita tuotteita. Päivä jatkuu leipien paistamisella.
– Olemme kyllä erittäin tyytyväisiä leipiimme. Helmikuussa palkkasimme ensimmäisen työntekijämme ja nyt meitä on kolme, yrittäjät Katja Ferm ja Jamarlizah Hyvärinen kertovat äänessään ansaittua ylpeyttä.