Vuosaaren historiapaikat
Palstalla kerrotaan Vuosaaren historiallisista asioista, paikoista, rakennuksista ja tapahtumista.
Lapsena Vuosaaressa asuneen Seija Mäkisen isä Ensio Mäkinen oli kolmannen polven ammattikalastaja Rahkasaaresta, Viipurinlahdelta. Hän sai palvelukseenastumismääräyksen lokakuussa 1943 ollessaan 17-vuotias. Hänet kotiutettiin sodasta 20-vuotiaana 15.12.1945.
Juttu jatkuu kuvan jälkeen…
Seija Mäkisen isovanhemmat Maria ja Yrjö Mäkinen olivat evakossa Paraisilla. Noin vuonna 1947 Mäkiset muuttivat Vuosaareen Poijutien ja Rastilantien risteyksessä sijainneeseen ”evakkotaloon”, koska oma koti oli sodassa jäänyt Neuvostoliiton puolelle. Vuosaari-lehden arkistojen mukaan tuo Rastilan ”evakkotalo” oli ollut Rastilan kartanon muonamiesten asuinpaikka, jota kutsuttiin Vanhaksi villaksi.
Mäkisten perhe asui talon Rastilantien puoleisessa päädyssä. Seinän toisella puolella asui Salomon Tikka tyttärensä Bertan ja poikansa Einon kanssa. Talon toisessa päädyssä asui Laamasten perhe.
Juttu jatkuu kuvan jälkeen…
Mäkisten moottorivene ja tervattu rysäruuhi tuotiin sodasta turvaan Saimaan kanavaa pitkin. Vene ja rysäruuhi löytyivät rauhan tultua uuden rajan Suomen puolelta, ja Ensio ajoi veneensä ensimmäisen kerran Rastilan rantaan lokakuussa 1947. Vuonna 1948 Seija Mäkisen isoisä Yrjö menehtyi. Ensio hankki samoihin aikoihin poikamiesmökin Ramsinniemen Kortvikista.
Juttu jatkuu kuvan jälkeen…
Kävipä myös niin, että naapureina ”evakkotalossa” asuneet Ensio Mäkinen ja Bertta Tikka rakastuivat ja heidät vihittiin helmikuussa 1951. Ensimmäinen tytär Eila syntyi saman vuoden loppukesästä. Pieni perhe asui Kortvikin mökissä, Ensio kalasti ja Bertta oli kotona Eila-vauvan kanssa.
Juttu jatkuu kuvan jälkeen…
Kylmimmät kuukaudet Mäkiset asuivat Lokitien ja Kallvikintien risteyksen Liirin (Lihr) talon yläkerrassa. Talossa oli noihin aikoihin Lihrin kauppa, joka oli Peräsintie 4:n tontilla sijainneen Elannon lisäksi Nordsjön kylän toinen kaupparakennus. Molemmat kaupat aloittivat toimintansa vuonna 1950. Lihrin talossa on nykyään Vuosaaren Pyörähuolto.
Teksti: Antti Honkanen
Kuvat: Seija Mäkisen kotialbumi