Discantukselle vahvaa hopeaa Espanjasta

Discantus-kuoro Espanjassa.

Discantuksen naiskuorolaiset osallistuivat Calellan Canta al Mar -festivaaleille. Kuva: Terho Kylli

Espanjan Calellassa on aurinkoinen lokakuun lopun päivä.

Vuosaarelaisen naiskuoro Discantuksen laulajat eivät kuitenkaan löydy uimarannalta vaan pienestä teatterisalista viime hetken harjoituksista.

– En tykkää teidän i:stä. Ajatelkaa ahventa, kuoronjohtaja Nina Melasalmi sanoo.

Kuulostaa huvittavalta, mutta kuorolaiset tietävät, että Ave Maris Stellassa pitää laittaa suut soikeammaksi ja laulaa i-kirjain kauniimmalla soinnilla.

Calellan kirkot ja kadut tulvivat tasokasta kuoromusiikkia neljän päivän ajan, kun kansainvälinen Interkultur-järjestö kokosi yhteen yli 40 kuoroa Canta al Mar -festivaaleille.

Discantus osallistui ystävyyskonserttiin ja kilpaili naiskuorosarjassa sekä hengellisessä sarjassa, joka laulettiin Santa Maria del Pí -basilikassa Barcelonan vanhan kaupungin ytimessä.

Kuorot luokiteltiin joko pronssi-, hopea- tai kultasarjaan. Discantus jäi puolentoista pisteen päähän kultatasosta.

– Se oli harmittavan lähellä, Melasalmi summasi palkintojenjaon jälkeen.

Viiden tuomarin antamissa pisteissä oli suuret erot. Turkkilaisen pisteillä Discantus olisi saanut kirkasta kultaa, mutta saksalainen oli tiukempi.

Melasalmi itse pitää Discantuksen vahvuutena läsnäoloa.

– Kuoro seuraa minua hyvin. Meillä on laaja laulajien skaala, hyviä matalia alttoja ja korkeita sopraanoja.

Melasalmen mukaan kilpailuissa käyminen tekee kuorolle hyvää. Niihin harjoitellaan kunnianhimoisesti ja samalla nostetaan omaa tasoa.

Etenkin Barcelonassa laulaminen oli kuorolaisille kokemus, joka ei unohdu.

– Olen ylpeä meistä, lähes kymmenen vuotta Discantuksessa laulanut Marjut Kamppinen sanoi.

Hänelle kuoro on rakas harrastus sekä laulamisen että yhteisöllisyyden vuoksi. Discantuksessa laulaa noin 40 naista, joista nuorimmat ovat alle kolmekymppisiä ja vanhimmat yli seitsemänkymppisiä.

– Kuoro yhdistää sukupolvet, Kamppinen hymyili.

Discantus sai uusia alttoja syksyn koelauluista. Sopraanoja otetaan yhä mielellään mukaan. Kotiin palattuaan Discantus alkoi harjoitella joululauluja, mikä on kuorolaisten mielestä tervetullutta vaihtelua hartaasti hiottuihin kilpailulauluihin.

Joulukonsertti Jouluyö, juhlayö Vuosaaren kirkossa 9.12. klo 18. Kolmen kuoron konsertti Yhdessä Töölön kirkossa 17.12. klo 20.

Teksti: Pauliina Pohjala
Kuva: Terho Kylli