Vuosaarelainen urheilulupaus valitsi jalkapallon

Casper Terho kamppailee pallosta.

Casper Terho (etualalla) pelaa HJK:ssa laitahyökkääjänä, mutta myös kärki ja kymppipaikka ovat pojalle tuttuja pelipaikkoja. Kuva: Casper Terhon kotialbumi

Kymmenisen vuotta Purjetiellä perheensä kanssa asunut Casper Terho, 15, on tuttu näky Vuosaaren urheilupaikoilla.

– Olen joskus pelannut Heteniityn kentällä jalkapalloa yhtä soittoa 12 tuntia, Terho naurahtaa haastattelussa, joka tehtiin sunnuntaina 16.12.2018 Viikinkien C-junioreiden SM-ristiinkarsinnan jääkiekko-ottelun jälkeen.

Talvisin Terho viilettää Hettarin ulkojäillä aina ehtiessään. Varsinkin laukaustaan 9.-luokkalainen on hionut kesäisin kotitalonsa takapihalle viritetyn vanerin päältä.

– Aikoinaan naapurisopu oli vähän koetuksella, kun menin liian aikaisin laukomaan kiekkoja pihalle. Ja muutama lasi on mennyt vahingossa rikki lämyjeni jälijltä, kertoo 8,8 keskiarvon koululainen kommelluksistaan kotiseudulla.

Lajivalinta sydämellä

Oikeastaan Terhon ei olisi kuulunut enää jääkiekkoa pelata Viikingeissä, sillä hän valitsi syksyllä kahden lajin väliltä jalkapallon, kun aika ei enää yksinkertaisesti riittänyt molemmissa lajeissa SM-tasolla pelaamiseen. Puistopolun peruskoulussa liikuntaluokalla opiskeleva koululainen solmi syksyllä jalkapalloseura HJK:n kanssa 3+1-vuotisen sopimuksen, jossa suomalaisella suurseuralla on lisävuoden optio käytettävissään.

– Mietin lajivalintaa alkuvuodesta lähtien. Valitsin jalkapallon puhtaasti sen vuoksi, mitä sydän sanoi. Haluan kokeilla, mihin minusta on futiksessa, sanoo ammattijalkapalloilijan urasta haaveileva vuosaarelaisnuori.

Lätkätaidot tallella

Viime sunnuntain ”kuoleman kamppailuun” Terho sai pikahälytyksen ollessaan HJK:n kanssa viikonloppuleirillä Eerikkilässä. Lukuun ottamatta yksiä jääharjoituksia Terho ei ollut luistellut aikoihin ennen sunnuntain lätkämatsia, jossa ratkaistiin, pelaako Viikingit SM-sarjaa vai Mestistä. Ottelu päättyi ex-maajoukkuejääkiekkoilija Juha Lindin valmentamien vuosaarelaisten 10–3-voittoon Kokkolan Hermeksestä. Terholle kirjattiin pelissä kolme maalisyöttöä. Itse asiassa hän syötti neljännenkin osuman, mutta passia ei jostain syystä merkitty pöytäkirjaan.

– Oli kiva päästä taas lätkäkaukaloon vanhojen joukkuekavereiden kanssa, onneksi voitimme. Lätkämatsi-fiilistä, kavereita ja jäähallin pelikatkomusiikkia oli jo vähän ikävä, hymyilee 3-vuotiaana sekä jääkiekon että jalkapallon aloittanut Terho.

U16-maajoukkueen ryhmäkuva.

Casper Terhon (numero 18) yksi unelma täyttyi, kun hän pääsi edustamaan Suomea U16-nuorten maajoukkueen ottelussa 18.9.2018. Belfastissa pelattu maaotteludebyytti sujuikin mallikaasti: vuosaarelaisnuori teki kaksi maalia 3–1-voitossa. Kuva: Casper Terhon kotialbumi

Kehitettävää nopeudessa ja räjähtävyydessä

HJK:n B-junioreissa jalkapalloileva Terho on nuoresta iästään huolimatta kokenut palloilulajien harrastaja, sillä poika on lätkän ja futiksen lisäksi pelannut myös jääpalloa, futsalia ja pingistä. Jääkiekossa hän pääsi muiden suomalaislupausten kanssa Pohjola-leirille alkuvuodesta 2018. Jalkapallon U16-maajoukkuedebyytissä syntyi kaksi maalia 3–1-vierasvoitossa Pohjois-Irlantia vastaan syyskuussa 2018.

Rauhallinen ja kohtelias nuori mies ei juuri jännitä ennen otteluitaan. Parhaiksi puolikseen jalkapallossa hän sanoo kestävyyden, pelinlukutaidot ja vasemman jalkansa. Ei Terhon oikea koipi jää pekkaa pahemmaksi, siitä hyvänä osoituksena toimi maali, jolla HJK ratkaisi SM-pronssia syksyllä: laitahyökkääjänä nykyään pelaava poika ampui oikealla jalallaan noin 30 metristä kierteisen sijoituksen oikeaan yläkulmaan.

Sen sijaan nopeudessa ja räjähtävyydessä riittää vielä kehitettävää. Kehityskohteita hiotaan HJK:n oman talenttivalmentajan kanssa, ja joukkuetreenejäkin on seitsemän kertaa viikossa. Jääkiekon puolelta jalkapalloon Terho on saanut fyysisyyttä ja reagointikykyä pienessä tilassa.

– Päävalmentaja Lind veti meille todella hyviä treenejä, joiden avulla kehityin myös jalkapalloilijana.

Liikuntaluokalla hyvässä opissa

– Myös liikuntaluokalla harrastuksiani on tuettu tosi hyvin, siitä pitävät huolen huippu-urheilua tukeva URHEA-toiminta sekä liikunnanopettajat Taina Ahola ja Tommi Salomaa. Se on mielestäni reilu peli: jos hoitaa koulunsa hyvin, pääsee esimerkiksi pelireissuille helpommin, pelipaikasta Englannin Liverpoolissa haaveileva Terho sanoo.

Vuonna 2003 syntynyt vuosaarelainen on tehnyt töitä määrätietoisesti haaveidensa eteen. Koulun ja urheilun mallikkaasti yhteensovittaminen ei jätä juuri muille harrastuksille aikaa. Ruoka- ja lepoasioita opetetaan HJK:ssa paljon. Terho on myös päässyt seurassa nauttimaan entisen huippufutari Mikael Forssellin vetämistä hyökkäystreeneistä.

– En juuri pelaile Pleikkaa ja syön paljon sekä monipuolisesti. Nukkumaankin pyrin menemään ajoissa, mutta siinäkin asiassa – kuten riittävässä lepäämisessä yleensäkin – on vielä skarpattavaa, Terho miettii.

Casper Terho Vuosaaren jäähallilla.

Vuosaaren jäähalliin paluun sunnuntaina 16.12.2018 tehnyt Terho sanoo, että hän auttaa jatkossakin vanhaa jääkiekkojoukkuettaan mielellään, jos kutsu käy ja aikataulut osuvat kohdalleen. Kuva: Antti Honkanen

Amis vai lukio?

Ensi vuonna urheilulahjakkuuden pitäisi päättää toinen merkittävä asia elämässään: mihin hän menee opiskelemaan peruskoulun päätyttyä. Liki 9 keskiarvon oppilaalla uskoisi valinnanvaraa riittävän.

– Lukioista kiinnostavat liikuntapainotteiset Märsky ja PHYK. Toisaalta olen alkanut pohtia, että ammattikoulun sähköala voisi olla mielenkiintoinen, sillä olen matematiikassa ja fysiikassa hyvä. Ja voi olla, että ammattifutaajan aika ei välttämättä riitä lukio-opiskeluun, Terho pohtii.

Vanhan Vuosaaren rauhallisuudesta, Heteniityn urheilukentästä ja Aurinkolahden rannasta nauttiva Terho kehuu Vuosaaren liikuntamahdollisuuksia – olosuhteista ei pitäisi jäädä kiinni vuosaarelaisnuorten huipulle kipuaminen jalkapallossa tai jääkiekossa.

– Ahkeralla työnteolla voi saavuttaa isoja asioita. Omasta asenteesta ja motivaatiosta on paljon kiinni. Cristiano Ronaldokin treenaa uskomattoman paljon, vaikka on jo todistanut olevansa maailman paras lajissaan, nuorukainen kuvailee jalkapalloesikuvaansa.

Kouluaineista eniten petrattavaa Terholla taitaa olla englannissa, sillä sen numero (7) on tällä hetkellä todistuksessa ainoa alle 8:n. Saa nähdä, onko englannin kielelle vielä enemmänkin käyttöä, jos hän murtaa itsensä harvalukuiseen kansainvälisen tason suomalaisfutaajien joukkoon.

Haastattelu: Antti Honkanen
Kuvat: Casper Terhon kotialbumi