Tuula Hyyryläinen in memoriam

Tuula Hyyryläinen koreografiassaan.

Kuvassa Tuula esittää oman koreografiansa ”Punaiset Kengät” Vuosaaren kesäteatterin 10-vuotisjuhlagaalassa vuonna 2017. Kuva: Anna-Tuulia Iivari

Tanssija Tuula Hyyryläinen askelsi luotamme tuonilmaisiin 10.12.2018. Tuulan sukulaiset ja ystävät jättivät Tuulalle hyvästit Vuosaaren kirkolla perjantaina 4.11.2019. Muistotilaisuudessa nähtiin Vuosaaren kesäteatterilaisia, Tuulan naapureita Vuosaaren taitelijatalolta sekä monikymmenpäinen joukko Tuulan entisiä kollegoita muun muassa Helsingin kaupunginteatterista ja Tanssiteatteri Raatikosta. Tuula kuoli yllättäen. Hän oli vasta täyttänyt 72 vuotta ja osallistui aktiivisesti Vuosaaren kesäteatterin toimintaan. Viime kesältä jäi muistoihimme Tuulan viimeiseksi jäänyt ja kerrassaan mainio äijärooli Mulon Partasena Maiju Lassilan “Tulitikkuja lainaamassa” -näytelmässä.

Tuula oli sydänjuuriaan myöten Tanssija, isolla kirjaimella! Jorma Uotinen muisteli Tuulan rooleja kaupunginteatterin yhteisissä produktioissa – kuinka Tuula oli tanssinut punaisissa kengissään tuskin maata koskettaen, tai ratsastanut seisten uljaana Pohjan Neitona koirina konttaavien näyttelijöiden selkien päällä!

Vuosaaren kesäteatterin muistoissa Tuula elää roolihahmoissaan, mutta aivan erityisesti suuren anteliaisuutensa vuoksi. Hän toi ammattilaisen näkökulman kaikkeen tanssilliseen liikkeeseen, mitä esityksissämme ikinä tarvittiin! Yhteistyöni Tuulan kanssa alkoi, kun “Marbella!” tuotiin Vuotalon lavalle vuonna 2009. Tuula esitti siinä Elviiraa. Muistan hyvin ensitapaamiseni Tuulan kanssa, kun marssin polvet tutisten Villa Lill Kallvikiin esittäytymään Tuulalle ja ohjaaja Erkki Saarelalle. Tuulan kriittinen, mutta ystävällinen katse siinä mittaili kykyjäni, ja siitä alkoi myös ystävyytemme.

Vuosaari-vaelluksena toteutetussa “Idän Päiväkirjassa” vuonna 2010 Tuula nähtiin Vuosaarentien isolla pihakannella liikehtimässä kiiltävä sapeli kädessään – Tuula oli myös tai chin taitaja ja ohjasi asialle vihkiytynyttä ryhmää Vuosaaressa. Tuulan liikkeet syntyivät aina vaivattomasti ja kauniisti, kuin itsestään. Näin Tuulasta unta hänen kuolemansa jälkeen. Unessa Tuula opetti minulle tangon askelia …hidas, hidas, nopee-nopee, hidas… aivan kuten tapahtui oikeasti vuonna 2011, kun kesäteatterissamme esitettiin Hannu Salaman “Juhannustanssit”. Yhteiset harjoitukset ja esitykset palautuvat kaikki nyt mieleen.

“Pekka Töpöhäntä” -kissakabareessa vuonna 2016 Tuula esitti Kirkontornin vanhaa Maijaa, joka tanssi upeasti vaikka lonkka kipeänä! Tuula hioi tähänkin esitykseen aikuisten ja lapsinäyttelijöiden koreografiat ja tuki lapsia näiden omissa ideoissa. Tuula oli vastanäyttelijänä kannustava ja kärsivällinen, ja me kasvoimme näyttelijöinä hänen rinnallaan. Tuula näytti meille, että teatterin tekemisen ja näyttämöllä hehkumisen intohimo murtaa ammattilaisen ja amatöörin rajat. Yhteen hiileen puhaltamalla voimme saavuttaa huimia taiteellisia korkeuksia yleisön iloksi. Paikallisen kulttuuritoiminnan elävöittäminen oli Tuulalle sydämen asia! Hän toimi pitkään Villa Lill Kallvikin toimintaa hallinnoivan Taiteen Vuoksi -yhdistyksen puheenjohtajanakin. Me kesäteatterilaiset toivomme, että Tuula kulkisi mukanamme hyvänä hengettärenä. Kiitämme ilmaisuvoimaista, inspiroivaa ja uljasta Tuulaamme kaikesta.

Tosha Einiö
Vuosaaren kesäteatterin jäsen, näyttelijä ja entinen puheenjohtaja