Motskarilla Murmanskiin – talvella!

Captain ja moottoripyörä.

Saksalainen motoristi Captain odotteli Vuosaaren satamassa laivaan pääsyä. Pienet lumikinokset ja pakkaset eivät tätä miestä pidättele! Kuva: Eero Honkanen

Torstaina 17.1. Vuosaaren sataman liepeillä moni hieraisi silmiään, kun lumipyryn tukkimia teitä pitkin päristeli vastaan täyteen pakattu sivuvaunullinen moottoripyörä. Huoltoasemalle pysähtynyttä isokokoista motoristia oli pakko vähän jututtaa: Mistä ihmeestä mies oli tulossa moottoripyörällä tässä autoillekin hankalassa säässä. Ja ennen kaikkea: miksi?

Motoristipiireissä mies tunnetaan nimellä Captain. Joulukuun 2018 alussa Pohjois-Saksasta Hampurin liepeiltä alkanut matka oli kulkenut ensin Suomeen ja Saloon tuttavien  luokse. Sieltä matka jatkui Venäjän puolelle ja ylös aina Murmanskiin saakka.

Miksi ihmeessä Murmanskiin?

– Tunnen Saksassa erään motoristilehteä julkaisevan pariskunnan, joka kehuskeli käyneensä siellä votkalasillisella. Päätin, että teen saman: käyn Murmanskissa, juon lasillisen votkaa ja tulen takaisin. Se tuli nyt tehtyä.

Herr Captainin sivuvaunullisessa pyörässä ei ole edes nastarenkaita. Eikö yhtään pelottanut tehdä tuollaista matkaa ihan yksin?

– Nyt jälkeen päin voin sanoa, etten enää uudelleen lähtisi matkaan yksin. Monenlaisia vaaratilanteita voi tulla eteen. Pyörä voi vaikka hajota tiettömällä taipaleella ja voi joutua turvautumaan toisen apuun. Yövyin hotelleissa ja majataloissa. Varalla matkassa minulla oli myös teltta, mutta onneksi sille ei ollut käyttöä, pahempia haavereita ei sattunut.

Vuosaaren satamassa Saksan-laivaa odotelleen Captainin pyörän kylkeen oli teipattu teksti: ”Born to be wild.” Tämän motoristin kohdalla teksti on varsin osuva.

Teksti ja kuva: Eero Honkanen