Viikoittain Vuosaaressa vieraileva Asa virkkoo monitulkintaisia värssyjä

Räppäri Asa.

Räppäri Asa viihtyy Itä-Helsingissä mainiosti, myös Vuosaari on erittäin tuttu paikka hänelle. Kuva: Olga Poppius

Itähelsinkiläisellä räppäri Asalla (Matti Salo) on läheinen suhde Vuosaareen, sillä hän käy viikoittain Vuosaaren uimahallissa pulikoimassa.

– Se on viittä vaille spa-kylpylä, 2000-luvun vaihteesta musiikkia tehnyt Asa kehuu.

Herttoniemen kartanon läheisyydessä vaimonsa ja lastensa kanssa asuva 39-vuotias artisti on tehnyt myös musiikkia Vuosaaressa.

– Saimme kunnian majailla ja pitää studiota Jätkäjätkät-yhtyeen kanssa Kallvikin Hästholmenissa yhden talven. Se oli paras mahdollinen ympäristö luomiselle ja suosikkipaikkani Vuosaaressa.

– Luonnolle rauhaa ja Viikkarit liigaan!

Uransa alkuvaiheessa Avaimena tunnettu räppäri pitääkin Vuosaaressa juuri eniten merenrannoista ja luonnosta, mies on aktiivinen luonnon puolestapuhuja. Kun Asa valittiin vuoden 2010 roihuvuorelaiseksi, hänen kunniakseen kasvatettiin kirsikkapuu, tuota kunniaa hän pitää uransa parhaana saavutuksena. Miehen runollisessa musiikissa otetaan monesti kantaa siihen, kuinka ihmisen tulisi vaalia luontoa sekä nauttia siitä, eikä polvistua talouden ja kovien arvojen edessä.

– Ympäristönsuojelu tulisi olla mahdollisimman aggressiivista Vuosaaressa, eli luontoa ei tulisi enää uhrata perävaunuyhdistelmille ja muille ihmisten ihmeille, Asa paaluttaa.

Räppärillä riittää toinenkin tulevaisuuden toive Vuosaareen liittyen.

– Viikkarit voisi nousta jalkapallon Ykköseen ja siitä sitten liigaan, myhäilee ennen musiikkiuraansa elokuvaa kansalaisopistossa opiskellut muusikko.

Runokirja tekeillä

Asa on viime vuosina yrittänyt keikkailla vähemmän, mutta tekee silti yhä noin 80 keikkaa vuodessa ympäri Suomea. Suomalaisen hiphop-musiikin legendan pitää työelämässä kiireisenä oman musiikin lisäksi muun muassa oma levy-yhtiö Roihis Musica sekä myös runojen rustailu. Edellisen kerran Asa oli Vuosaari-lehden haastateltavana kesällä 2006, jo tuolloin hän haaveili kirjan ja runojen kirjoittamisesta.

– Kirjoittaminen, kuten muutkin suuret unelmat ovat edelleen jäljellä. Meni pitkään, että löysin oman tapani kirjoittaa runoja. Minulla on tällä hetkellä keskeneräinen runoteos, joka saattaa hyvinkin mennä paperinkierrätykseen, se on suhteellisen groteskia ujo piimä -matskua, Asa naurahtaa.

Musiikinteko on hauskanpitoa

Muusikkona Asa sanoo muuttuneensa paljonkin uransa aikana. Hän kutsuu aiempaa musiikin tekemistään ”maaniseksi hinkkaamiseksi, jossa väännettiin jokaista riviä yötä päivää”. Tätä nykyä tekeminen on enemmän ”hälläväliä sutimista ja kavereiden kanssa hauskanpitoa”.

Tietynlainen rentous kuuluukin miehen nykymusiikissa, joka on ennen kaikkea monipuolista tajunnanvirtaa: Asalta luonnistuu räp, josta paistaa läpi milloin mustalaismusiikki, raivokas punk tai melankolinen runonlausunta. Yleensä hänen albuminsa ovat kokonaisuuksia eri aihepiireistä, mutta seuraava albumi saattaakin olla tyystin erilainen kuin edeltäjänsä. Myöskin paatosmainen asioiden politisointi on jäänyt pois, kuulijalle on jätetty enemmän pureskeltavaa. Asan kappaleet avautuvat usein vasta monen soittokerran jälkeen ja jättävät siltikin kuulijan huulille monia kysymyksiä.

Keikalta pyörällä kotiin

Asa esiintyy Meri-Rastilan Pikkupelikaani Bar&Nightissa lauantaina 25.5. ”Peltsu” on hyvin tyypillinen keikkapaikka Suomea ristiin rastiin räpänneelle roihuvuorelaiselle.

– Pieni lava, pieni pa-järjestelmä ja tiivis tunnelma. Ainoa poikkeus tyypillisiin keikkapaikkoihini on, että pääsen sulavasti tsygällä himaan, artisti mietiskelee.

Vuosaaren keikalla Asalla on mukana levysoittimissa ja mikrofonissa DJ Polarsoul.

– Skulataan uusia stygejä ja jotain vanhaakin katalogista. Lisäksi Asa & Bandista Holtsu ja Rasmoose lupasivat pamahtaa mestoille, eli eiköhän me joku soppa saada tehtyä.

Itä-Helsingissä on ihanaa

Vuonna 2006 Asa sanoi haastattelun aikana allekirjoittaneelle, että hän haluaisi muuttaa pois kaupungin betonin puristuksesta Porvooseen, mutta vaikuttaa siltä, että myös muusikon jälkikasvu saa kasvaa Itä-Helsingissä. Mies lähettääkin vuosaarelaisille iloiset terveisensä kotikulmiltaan.

– Terveisiä täältä kaukaa kahden metropysäkin päästä. Aurinko paistaa täällä niin lämpimästi ja hellästi. Täällä Herttoniemen kartanon huudeilla ihmiset ovat tavattoman ystävällisiä ja istuvat puistossa kahvia termospullosta juoden, ai, ai, ai. Teidän pitäisi tulla kokemaan tämä ihanuus! Asa nauraa.

Mitä suomiräpin nestori sitten aikoo vuonna 2032, kun Vuosaari-lehti toivottavasti haastattelee häntä 13 vuoden tauon perinteitä kunnioittaen?

– Aion tehdä elokuvia, kuperkeikkoja, runokirjoja, pitkiä kävelyitä, pitkiä kielareita vaimon kanssa aamuin illoin ja kantarellisoossia paistettujen perunoiden päälle.

Jospa silloin 52-vuotiaana tekeillä on miehen ohjaama Notkea Rotta -katufarssielokuva, josta Asa haaveili pilke silmäkulmassa jo vuoden 2006 haastattelussa.

Asa esiintyy Pikkupelikaani Bar&Nightissa (Meri-Rastilan kuja 2) lauantaina 25.5.2019 kello 23.30 alkaen. Liput 15 euroa (sisältäen narikan) ravintolasta ennakkoon, tiketti.fi 11,50 euroa.

Haastattelu: Antti Honkanen