Lukiolaiset Kaunissaaressa

Tehtäviä ratkottiin rannalla.

Tehtäviä ratkottiin rannalla.

Vuosaaren lukion kaksi biologian ryhmää pääsi retkelle Kaunissaareen 22.8. aurinkoisena elokuun päivänä. Vuosaarelainen naisklubi LC (Lions Club) Helsinki/Soihdut ja NorsöLine tarjosivat tämän elämyksen lukiolaisille. Sekä LC Soihdut että Vuosaaren lukio ovat mukana Itämerihaaste-kampanjassa. Helsingin ja Turun kaupunkien aloittamassa kampanjassa on mukana yli 270 organisaatiota, jotka ovat lupautuneet toimiin Itämeren suojelun edistämiseksi.

Kalkkihiekantorille kerääntyneen joukon odotukset olivat korkealla. Lukiolaisia oli lähdössä matkaan 44, opettajia neljä ja soihtuja viisi. Vuosaaressa asuva opiskelija Luka kertoi, ettei ole käynyt Kaunissaaressa ennen. Hän lähti iloisena matkaan ja toivoi näkevänsä perillä luontoa ja eläimiä.

Kippari Topi Saario ohjasi laivamme Norsö IV:n yli kimaltavan Sipoonselän. Opiskelijat bongasivat biologianopettaja Leena Mäkelän johdolla merimetsoja. Nuo hieman pingviinimäiset olennot vilkuttelivat meille kariltaan. Alle tunnissa olimme perillä vehreässä Kaunissaaressa.

Kaunissaaren metsäpoluilla.

Kaunissaaren metsäpoluilla.

Saarella jakauduimme neljään ryhmään. Leena Mäkelä tutustutti opiskelijoita maastoekologian perusmenetelmiin, kasviruutuihin, joiden avulla arvioidaan eri kasvilajien yleisyyttä. Samalla tutustuttiin muutamiin merenrannan ja metsien kasveihin, kuten tervaleppään sekä Itämeren avainlajiin, rakkohauruun.

Soihdut Paula, Tuula, Ritva, Eila ja Päivi kertoivat omasta toiminnastaan sekä Itämeri-projektista. Erityisenä nostona oli tällä kertaa Lääkkeetön Itämeri.

Esa Teräväisen johdolla haavittiin kalliolammikon eläimiä ja kiikaroitiin lintuja mereltä. Erityisesti lammikon vesiliskot pikku kiduksineen herättivät kiinnostusta.

Yhdellä rastilla veikkailtiin Itämeri-faktoja: opittavaa ja purettavaa jäi vielä oppitunneillekin.

Itämeri hyväili meitä voimallisella tuulellaan, kun saaren eteläpuolella puuhailimme. Maisema merelle oli häikäisevän kirkas ja kaunis. Norsö IV odotti meitä laiturissa. Lähdimme kotimatkalle syötyämme koulun tarjoamat eväät. Kotimatka oli vähän tuulisempi kuin tullessa. Laiva oli vakaa, mutta yläkannelle uskaltautuneet saivat suolaisia pärskeitä päälleen. Kyllä oli lystiä!

Teksti: Eija Lehvikko,
äidinkielen ja S2:n opettaja,
Vuosaaren lukio

Galleriassa vielä pari kuvaa Kaunissaaren retkeltä.