Vuosaaren Urheilutalo täyttää 40 vuotta

Vuosaaren Urheilutalo.

Vuosaaren Urheilutalon uimahallin puolta. Kuva: Kari Kuukka

Vuosien saatossa vuosaarelaisten yhteishengellä alkuun puhalletusta urheilutalosta on kehkeytynyt monipuolinen kuntoilukeidas. Suunnitelmissa on laajentaa toimintaa edelleen.

Kauas on kuljettu siitä, kun ajatus omasta urheilutalosta syntyi vuosaarelaisten keskuudessa 1960-luvulla. Uimahalli avattiin 12.11.1979 ja kaikilta osin talo valmistui 1.1.1980. Tämän jälkeen hallia on laajennettu muun muassa 1990-luvun alussa lämminallasosastolla ja 2011, kun laajennusosa liukumäkineen avattiin yleisölle.

Myös omistuspohja on muuttunut: aluksi osakkeenomistajia oli 92 ja osake-enemmistö oli pitkään Vuosaaren Urheilutalo Oy:n perustaneella Vuosaari-Säätiöllä. Vuonna 1986 osake-enemmistö siirtyi Helsingin kaupungille, ja nykyisin kaupunki omistaa urheiluhallin lähes 90-prosenttisesti.

Tarjonta seuraa aikaansa

Urheilutalon yhteistyö Urheiluhallit Oy:n kanssa alkoi 2009. Urheiluhalleilla on Helsingissä yhteensä kahdeksan toimipistettä, joista Vuosaaren tarjonta uimahalleineen, palloiluhalleineen, kuntosaleineen, judotatameineen ja muine tiloineen on kaikista kattavin.

– Vuosaaren Urheilutalo on hämmästyttävän hyvin vastannut kunkin aikakauden tarpeisiin. Kaupunginosan asukasmäärän kasvaessa myös talon toiminta on muuttunut. Esimerkiksi entinen nuorisotalo muutettiin kuntosaliksi 2005 ja talonmiehen asunnosta tehtiin samalla toimisto, muistelee Urheiluhallit Oy:n toimitusjohtaja Pekka Laitinen hallin historiaa.

Nuorille lisää liikuntamahdollisuuksia

– Vuosaaren kasvaessa myös Vuosaaren Urheilutalon laajeneminen on toiveissamme, toimitusjohtaja Pekka Laitinen toteaa. Kuva: Kari Kuukka

– Vuosaaren kasvaessa myös Vuosaaren Urheilutalon laajeneminen on toiveissamme, toimitusjohtaja Pekka Laitinen toteaa. Kuva: Kari Kuukka

Laitinen uskoo Vuosaaren kehittyvän kovaa tahtia lähivuosina. Siksi hänen toiveissaan on myös Vuosaaren Urheilutalon toiminnan laajentaminen ja monipuolistaminen entisestään.

– Monipuolistamisella tarkoitan etenkin lasten ja nuorten liikuntamahdollisuuksia tukevaa toimintaa, sillä liikunnalla tuemme samalla suomalaista hyvinvointiyhteiskuntaa, Laitinen muistuttaa.

Toimitusjohtaja ei halua vielä avata tarkemmin uusia suunnitelmia, mutta vihjailee laajennuksista myös Mäkelänrinteen ja Malmin uimahalleihin.

– Urheiluhallit haluaa olla merkittävä pääkaupunkiseudun liikuttaja ja hyvinvoinnin edistäjä ja siksi meidän pitää seurata aikaamme. Mäkelänrinteeseen on suunnitteilla hallin laajennuksesta, joukkoliikennekadusta ja Urhea-hallin kampusalueesta koostuva kokonaisuus. Myös Malmin uimahalliin suunnitellaan laajennusta, jolloin samalla voitaisiin toteuttaa Pohjois-Helsinkiin jo kauan toivottu ulkouimala, Laitinen kertoo.

Juhlavuoden huipentuma

Urheiluhallien vuosi 2019 on ollut täynnä juhlaa: Urheiluhallit Oy täytti 60 vuotta, Mäkelänrinteen Uintikeskus 20 vuotta, ja nyt vuosi huipentuu Vuosaaren 40-vuotispäiviin.

– Juhlavuoden lopuksi Töölön Urheilutalon kaksi vuotta kestänyt perusparannus valmistuu joulukuussa. Näin pääsemme jatkamaan toimintaamme jälleen täydellä teholla ensi vuoden alusta, Laitinen iloitsee.

Vuosaaren Urheilutalo juhlii syntymäpäiviään 15.–17.11. Lauantaina 16.11. tarjolla on ilmaisia ryhmäliikuntatunteja sekä avoimet ovet kuntosalille ja uimaan. Katso koko ohjelma: www.urheiluhallit.fi/vuosaari40