Kun talvisota juostiin maailmankartalle

Kuvassa JR11:n sotamies Taisto Mäki adjutanttinaan reservinkersantti Paavo Nurmi Suomen urheilun suurlähettiläinä Amerikassa talvella 1940 juoksemassa miljoonia – ei itselleen – vaan maanpuolustuksen tarpeisiin.  Paavo Nurmi oli 1940–60-lukujen paikkeilla varsin tuttu näky Kallvikin ja Vuosaaren lenkkipoluilla, sillä Nurmen kesämökki sijaitsi Kallvikinniemessä.

Kuvassa JR11:n sotamies Taisto Mäki adjutanttinaan reservinkersantti Paavo Nurmi Suomen urheilun suurlähettiläinä Amerikassa talvella 1940 juoksemassa miljoonia – ei itselleen – vaan maanpuolustuksen tarpeisiin. Paavo Nurmi oli 1940–60-lukujen paikkeilla varsin tuttu näky Kallvikin ja Vuosaaren lenkkipoluilla, sillä Nurmen kesämökki sijaitsi Kallvikinniemessä. Kuva: Hatjalahdelta Viipurilahdelle -kirja, Ässä-rykmentin arkisto

Lokakuussa 1939 Helsingin, Porvoon ja Itä-Uudenmaan miehistä talvisotaan koottu Jalkaväkirykmentti 11, JR11, Ässä-rykmentti, tunnettiin yleisesti myös urheilijarykmenttinä, sillä sen eri yksiköissä palveli kymmenittäin tunnettuja yleisurheilijoita, palloilijoita, uimareita, nyrkkeilijöitä, painijoita ym.

Eräs heistä oli kestävyysjuoksija Taisto Mäki (1910–1979), joka oli saanut syntymäpaikkansa mukaan lempinimen ”Rekolan paimenpoika”. Kerrotaan, että hän hankki peruskuntoa juoksemalla useasti viikossa 23 kilometrin työmatkansa Vantaan Rekolasta Katajanokalle ja takaisin. Mäki oli 1930-luvun lopun nopein maailmassa 5 000 ja 10 000 metrin matkoilla. Hänellä oli useita maailmanennätyksiä, ja hän oli ensimmäinen puolen tunnin alittaja 10000 metrillä.

Kun kutsuja ylimääräisiin harjoituksiin lokakuussa 1939 alettiin jakaa, Taisto Mäki komennettiin JR11:n 2. komppaniaan kiväärimieheksi ja kaivoi juoksuhautoja muiden mukana. Rykmentin komentaja arveli tämän työn soveltuvan huonosti reumaattiselle juoksijamestarille ja määräsi hänet esikuntakomppanian viestijoukkueeseen. Tämäkin tehtävä jäi loppuun saattamatta, sillä ylemmältä taholta Mäelle tuli määräys uusiin ”diplomaattitehtäviin”, urheilun suurlähettilääksi Amerikkaan adjutanttinaan kaikkien aikojen suurjuoksija Paavo Nurmi.

Kunniakkaasti Mäki ja Nurmi pientä isänmaataan suuressa lännessä edustivat; Mäki saavutti Nurmen kirittämänä erinomaisia tuloksia juoksuradoilla ja ennen kaikkea lähes kolme miljoonaa markkaa niukkaan maanpuolustuskassaamme.

Teksti: Reino Janhunen
Lähteet: Hatjalahdelta Viipurilahdelle -kirja, Ässä-rykmentin arkisto