Nuoret tekivät pelisäännöt Columbukseen

Kauppakeskus Columbus. (Arkistokuva)

Kauppakeskus Columbus. (Arkistokuva)

Nuoret tekivät pelisäännöt kauppakeskus Columbuksessa asiointiin ja oleiluun. Yhteensä 75 nuorta antoi ideansa 17.10. järjestetyssä pop up -pelisääntöpajassa kauppakeskuksen tyhjässä liiketilassa. Nuoret suunnittelivat sääntöjä esimerkiksi kauppakeskuksen siisteyteen, turvallisuuteen ja viihtyisyyteen liittyen.

Pajan jälkeen nuorten ideoimat sääntöehdotukset olivat nettiäänestyksessä, jolloin niihin pystyivät vaikuttamaan myös muut kauppakeskuksen asiakkaat ja henkilökunta. Tuloksena syntyivät kaikkia kauppakeskuksen asiakkaita koskevat yhteiset pelisäännöt, jotka löytyvät tämän jutun lopusta.

– Olemme tehneet pelisääntöjä myös muihin kauppakeskuksiin ja Columbuksessa järjestämämme pelisääntöpaja tavoitti hyvin erityisesti paljon kauppakeskuksessa aikaansa viettäviä nuoria. Tämä on tärkeää, koska heille Columbus on oleellinen sosiaalisen elämän tila ja osallistuminen yhteisten pelisääntöjen tekoon antaa arvokkaita osallisuuden ja kuulluksi tulemisen kokemuksia, kertoo Nuorten Palvelun Ilkka Puomilahti.

– Pelisäännöt ovat loistava juttu meidän kauppakeskuksessamme paljon aikaa viettäville nuorille. Sitä kautta nuoret myös oppivat olemaan entistäkin rauhallisemmin ja mitä todennäköisemmin vältytään ylimääräisiltä riehumisilta, kommentoi nuorten oma järjestyksenvalvoja eli noja Olli.

– Pelisääntöpaja oli erittäin onnistunut. Pelisääntöjä ehdottaessaan nuoret tutustuivat myös minuun Columbuksessa juuri aloittaneena nojana. Tästä on hyvä mennä entistäkin parempaan suuntaan.

– On todella hienoa, että alueen nuoret osallistuivat aktiivisesti pelisääntöjen luomiseen. Olen erittäin tyytyväinen nuorten ehdottamiin pelisääntöihin ja niiden avulla saadaan varmasti parannettua kaikkien viihtyvyyttä Columbuksessa, Cityconin keskuspäällikkö Karoliina Hurmerinta sanoo.

Kauppakeskus Columbuksen ja valtakunnallisen nuorisokasvatusjärjestö Nuorten Palvelu ry:n järjestämässä pelisääntöpajassa olivat mukana myös Vuosaaren seurakunta, NTR Helsinki, Helsingin NNKY sekä nuorten oma järjestyksenvalvoja (noja). Pelisääntöjen teko oli osa Nuorten Palvelu ry:n, Citycon Oyj:n ja Securitas Oy:n yhteistyötä, jonka yhtenä tuloksena on myös lokakuussa Columbuksessa työnsä aloittanut nuorten oma järjestyksenvalvoja Olli.

Pelisäännöt Columbuksessa

1. Ollaan kilttejä ja kunnioittavia kaikkia kohtaan.

2. Kaikki ollaan saman arvoisia ihon väristä riippumatta.

3. Ei kiusata, haukuta, satuteta fyysisesti eikä henkisesti.

4. Siivotaan omat roskat ja heitetään roskikseen.

5. Annetaan kaikille rauha olla Columbuksessa ilman stressiä tai pelkoa.