Koirat pidettävä kiinni

Vuosaari-lehdessä 11.12. (n:o 42/2019) oli Markku Piipposen artikkeli silkkiuikusta. Muutoin juttu oli asiaa, mutta koirien irtipitoon oleva asenne ei.

Olipa koirasta tai sen omistajasta miten kivaa tahansa koiran juokseminen vapaana, se ei ole hyvä asia luonnoneläinten kannalta. Järjestyslaissa on oma pykälänsä koirakurista. Lain mukaan koira on pidettävä aina kytkettynä taajamassa. Myös Vuosaaren alue on taajamaa. Koiran vapaana pitäminen on sallittua ainoastaan koirapuistoissa, koirien harjoituspaikoissa ja suljetuilla piha-alueilla. Koiran tulee näissäkin paikoissa olla omistajansa tai haltijansa valvonnassa.

Taajamien ulkopuolisia alueita koskee koirien osalta taas metsästyslaki. Metsästyslain mukainen koirien kiinnipitoaika alkaa 1.3. Lain mukaan koirat on pidettävä kytkettyinä maaliskuun alusta aina elokuun 19. päivään asti. Tällä halutaan suojella muun muassa metsäkanalintujen pesimärauhaa, samoin muiden maan rajassa pesivien lintujen sekä muiden eläimien.

Vapaana kulkevat koirat aiheuttavat suurta tuhoa luonnoneläimille. Vaikka tietty koirayksilö ei varsinaisesti hyökkäisi raatelemaan muita eläimiä, jo pelkästään sen läsnäolo säikäyttää ne ja eläimet saattavat hylätä poikasensa tai munansa.

Olen joutunut huomauttamaan Vuosaaren metsäalueilla useille koiranomistajille asiasta, mutta he eivät ole kuulevinaankaan. Nyt on koirailijoiden aika katsoa peiliin ja kysyä itseltään, ovatko he todellisia eläinystäviä vai rajoittuuko ystävyys vain omaan koiraan.

Marko Heikkinen