Kuka vastaa Columbuksen ja metroaseman lähistön turvallisuudesta?

Columbuksella on alkanut hengailla nuorisojengi, joka vaatii rahaa, uhkailee ja käy käsiksi (ainakin tähän asti) lähinnä nuoriin. Yksi ryöstöyritys tapahtui helmikuussa 2020 kauppakeskuksen ja metroaseman välisellä alueella, R-kioskin edustalla. Poika, johon ryöstöyritys kohdistui, oli menossa odottamaan bussiaan laiturille. Hänet pysäytettiin, ympäröitiin ja häneltä vaadittiin rahaa.

Onnekseen poika pääsi irtautumaan tilanteesta suuremmitta vahingoitta, mutta hän ja hänen kaverinsa, jotka tilanteen näkivät, ovat alkaneet karttaa Columbusta uhkailujen vuoksi. Paikalle soitettiin poliisi, joka haastatteli tilanteen nähneet, mutta itse tekijät olivat jo häipyneet. Tapahtuma tallentui myös turvakameroihin. Pojan läheinen teki tapahtuneesta rikosilmoituksen, ja poliisi tutkii nyt asiaa. Uhkaileva jengi koostuu noin 13–14-vuotiaista pojista.

Tuo metroaseman ja Columbuksen välinen alue on jo pitempään ollut ongelmallinen siinä kulkeville ja busseja odottaville. Tuntuu kuin sinne kerääntyisi maleksimaan vain juoppoja, huumeidenkäyttäjiä ja niiden välittäjiä. Alue ei ole kuulunut Columbuksen eikä metron vartioinnin piiriin. Alueen valvonta kuuluu poliisille, mutta heitä näkyy alueella harvoin. Niinpä tuo ”Villin idän” toiminta saa rauhassa jatkua aiheuttaen vastenmielisyyttä ja osaksi pelkoa kulkijoilleen. Suurin vastuu alueen turvallisuudesta kuuluu poliisille, mutta valvontaa ei käytännössä tapahdu – poliisia ei alueella näy tarpeeksi.

Jotta tilanteeseen saadaan parannusta, olisi kaikkien: Cityconin, metrovartioinnin sekä poliisin otettava aktiivinen rooli alueen valvonnassa ja tilanteisiin puuttumisessa. Tilannetta kartoittamaan ja rauhoittamaan olisi poliisin lisäksi kutsuttava jälleen myös Vuosaaren nuorisotoimi, vaikka tuon jengin jäsenet eivät tietojeni mukaan vuosaarelaisia olisikaan.

Kauppakeskus Columbuksen kaupalliselle toiminnalle eikä imagolle ole eduksi, jos vuosaarelaiset alkavat karttaa taloa siellä hengailevien jengien vuoksi. Yksikin ryöstö tai sen yritys on liikaa ja pelottaa asiakkaita. Siispä kauppakeskuksen vartiointisopimukseen olisi sisällytettävä myös Columbuksen ulkoalueen lähivalvonta niin fyysisesti kuin kameroidenkin avulla. Samoin pitäisi toimia myös metroaseman vartioinnissa – ulkoalue valvontaan kameroin ja fyysisesti.

Timo Raittinen