Ihan tavallinen vuosaarelainen: Alpo Aaltokoski

Alpo Aaltokoski on asunut Vuosaaren Taiteilijatalossa noin puolitoista vuotta.

Tanssitaiteilija ja koreografi Alpo Aaltokoski, 62, Aurinkolahti

Kuinka kauan ja missä olet asunut Vuosaaressa?
– Muutin Vuosaaren Aurinkolahteen Taiteilijataloon toukokuussa 2019.

Missä muualla kuin Vuosaaressa olet elämäsi aikana asunut ja miksi olet muuttanut juuri Vuosaareen?
– Olen syntynyt Pyhäjärvellä, opiskelujen jälkeen muutin Helsinkiin 1982, aloitin työt lastensuojelu- ja perhetyöntekijänä. Helsingissä olen asunut muun muassa Oulunkylässä, Heikinlaaksossa, Vallilassa, Kalliossa, Punavuoressa ja Kruununhaassa, josta muutin Vuosaareen. Halusin muuttaa pois keskustasta, kaipasin rauhallisempaa ja puhtaampaa ympäristöä. Luontoyhteys on minulle erittäin tärkeä, Vuosaaressa on todella upeat ulkoilumahdollisuudet, erityisesti Aurinkolahti ja sen lähialueet tarjoavat ulkoiluun ihanteelliset maisemat, täältä on myös lyhyt matka esimerkiksi Sipoonkorpeen.

Mitä harrastat Vuosaaressa?
– Vuosaaressa on monipuoliset harrastusmahdollisuudet. Ulkoilen paljon  Uutelan metsissä ja Kallahden maisemissa. Kesäaikaan kalastan, marjastan ja sienestän. Käytän myös uimahallin, kirjaston ja Vuotalon palveluja. Toivottavasti ensi talvena saadaan lunta ja jäätä, olisi hauskaa päästä hiihtämään ja luistelemaan.

Mikä on parasta Vuosaaressa?
– Vuosaaressa on parasta sen kaunis ja monimuotoinen luonto, täällä on myös kaikki elämiseen tarvittavat peruspalvelut. Yhteisöllisyys on minulle tärkeä arvo, tämän voin kokea konkreettisesti Taiteilijatalossa.

Mitä kehittäisit Vuosaaressa?
– En osaa näin lyhyen ajan perusteella nimetä mitään erityistä kehittämiskohdetta. Vuosaari tulee muuttumaan tulevina vuosina aika paljon, tänne on suunniteltu melko mittavia rakennushankkeita, toivottavasti nämä hankkeet toteutetaan luontoarvoja kunnioittaen ja vaalien sekä asukkaita kuunnellen.

Mikä on mieleisin muistosi Vuosaaresta?
– Metsien ja meriluonnon rauhoittava vaikutus.

Olet useasti palkittu tanssitaiteilija ja koreografi, olet saanut muun muassa Pro Finladian sekä taiteilijaprofessuurin. Mikä merkitys tällaisilla palkinnoilla ja tunnustuksilla on ollut sinulle?
– Tunnustukset ja palkinnot eivät ole yksistään minulle, ne ovat myös lukuisille työryhmilleni ja niiden jokaiselle jäsenelle. Koreografin työ on ennen kaikkea tiimityötä, tanssiteokset syntyvät ryhmätyönä toisten taiteilijoiden ja tuotantotiimien kanssa. Olen palveluammatissa, minulle on tärkeintä yleisöltä tuleva palaute. Erilaiset palkinnot ja huomionosoitukset koen arvonantona tekemälleni työlle, palkitsijat ovat halunneet osoittaa työmme merkityksellisyyden. Tässä mielessä tunnustukset tuntuvat luonnollisestikin hyvältä, ne kannustavat ja antavat voimia myös haasteellisina aikoina.

Kerro jotakin työstäsi ja tämänhetkisistä työkuvioista.
– Tällä hetkellä KokoTeatterissa esitetään uusinta teostani Suljetut ovet. Se on ensimmäinen osa kuusiosaisesta kuoleman teemaa käsittelevästä teossarjasta. Työstän jo seuraavaa osaa, joka tulee ensi-iltaan huhtikuussa.

Toimin Alpo Aaltokoski Companyn taiteellisena johtajana, työsuunnitelmissa katsomme jo 3–5 vuoden päähän, valmistelemme esimerkiksi esitysperiodia uuteen Tanssin taloon, joka avautuu 2022 Kaapelitehtaan yhteyteen.

Miten korona on vaikuttanut töihisi ja elämääsi?
– Korona on vaikuttanut aika paljon työhöni, useita esiintymisiä on peruuntunut kotimaassa ja ulkomailla. Aikataulut ja työsuunnitelmat ovat menneet uusiksi. Huolta on aiheuttanut teoksissani olevien tanssijoiden ja muiden taiteilijoiden toimeentulo. Olen luonteeltani aika joustava, olen sisäistänyt valitsevat olosuhteet ja mukauttanut oman elämäni sen mukaan. Koronan tuomat rajoitteet ovat tarjonneet myös mahdollisuuksia, se on antanut aikaa ajattelulle ja suunnitelmien rauhalliselle tarkastelulle. Se on auttanut siivoamaan arjesta turhan sälän pois, se on kirkastanut elämänarvojani.

Millaiset olosuhteet Vuosaari tarjoaa töillesi?
– Asuinympäristönä Vuosaari tarjoaa ihanteelliset olosuhteet luovalle ajattelulle ja työskentelylle, voin koska tahansa piipahtaa metsään tai merenrantaan virkistäytymään ja selkeyttämään ajatuksiani, tarvittaessa hurautan hetkessä metrolla keskustaan.

Vapaa sana Vuosaaresta.
– En vielä tunne Vuosaarta kovin hyvin, mutta pikkuhiljaa tutkimalla ja havainnoimalla opin lisää. Tutustun myös mielenkiinnolla uusiin täällä asuviin ihmisiin, Vuosaari on ihmiset.

Haastattelu ja kuva: Eero Honkanen